Στην Πολωνία σημειώθηκε υποχώρηση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στη διάρκεια των οκτώ ετών της διακυβέρνησης του εθνικιστικού λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), καθώς η πρόβαση στην αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης κατέστη από το 2017 δυνατή αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.
Ο Ντούντα αποφάσισε να “αναπέμψει στο Κοινοβούλιο την τροποποίηση του νόμου για τα φαρμακευτικά προϊόντα ζητώντας του να επαναξετάσει το νόμο (βέτο)”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.
Ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός, που κυβερνά από το Δεκέμβριο την Πολωνία, είχε υιοθετήσει ένα νομοσχέδιο με στόχο να επιτραπεί η πρόσβαση στο χάπι της επόμενης ημέρας από την ηλικία των 15 ετών.
Ο αρχηγός του κράτους αιτιολόγησε την άρνησή του επικαλούμενος το σεβασμό των προδιαγραφών για την προστασία της υγείας των παιδιών.
Ο Αντρέι Ντούντα “δεν μπορεί να δεχθεί νομικές λύσεις που επιτρέπουν στα παιδιά κάτω των 18 ετών να έχουν πρόσβαση σε αντισυλληπτικά φάρμακα χωρίς ιατρικό έλεγχο και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ρόλος και η ευθύνη των γονιών”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
“Κρίμα που ο πρόεδρος στρέφεται για άλλη μια φορά εναντίον των γυναικών της Πολωνίας”, σχολίασε αμέσως στην πλατφόρμα X η υφυπουργός Παιδείας Καταρζίνα Λουμπνάουερ.
Έχοντας προβλέψει το προεδρικό βέτο, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως θα παρέκαμπτε αυτό το εμπόδιο επιτρέποντας στους φαρμακοποιούς να εκδίδουν συνταγές για το χάπι.
“Ετοιμάσαμε ένα κανονισμό (…) Αυτό το χάπι θα είναι διαθέσιμο με φαρμακευτική συνταγή”, η οποία θα εκδίδεται από τους φαρμακοποιούς, είχε δηλώσει την Τετάρτη η υπουργός Υγείας Ιζαμπέλα Λεστσίνα.
“Αν δεν θέλουμε οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια να έχουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ας κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε το χάπι όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο” από την 1η Μαΐου, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RMF FM.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να “περιλαμβάνεται συστηματικά” σε όλα τα εθνικά προγράμματα οικογενειακού σχεδιασμού.