Αυτό που μας κάνει συνήθως εντύπωση στα ταξίδια μας σε ξένες χώρες είναι τα τοπία, οι άνθρωποι, τα κτήρια και το φαγητό, αλλά σκεφτήκατε ποτέ ότι και τα ονόματά τους μπορεί να κρύβουν μία πλούσια ιστορία και μυστήρια;
Όπως αναφέρει το reader.gr, Παρακάτω θα δούμε μερικές χώρες των οποίων τα ονόματα προέρχονται ετυμολογικά από ζώα, όπως βλέπουμε σε πολλές πηγές στο διαδίκτυο. Κάποιες από αυτές τις ετυμολογίες βασίζονται σε αναπόδεικτες θεωρίες, αλλά κάποιες άλλες «βγάζουν μάτι».
Οι χώρες που έχουν ονόματα από ζώα
Σιέρρα Λεόνε
Με μία ματιά είναι προφανές. Το όνομα αυτής της μικρής χώρας στα δυτικά παράλια της Αφρικής σημαίνει «οροσειρά των λιονταριών».
Τη βάπτισε ο Πορτογάλος εξερευνητής Pedro da Cintra το 1462, ο οποίος ενώ έπλεε στην ακτογραμμή της, είδε τα πανύψηλα βουνά που τη χώριζαν από την ενδοχώρα, δίνοντάς τους το όνομα «Serra Lyoa», το οποίο με τα χρόνια μετατράπηκε σε Sierra Leone.
Καμερούν
Οι Πορτογάλοι ξαναχτυπούν, αυτή τη φορά με θαλασσινά. Το κράτος της κεντρικής Αφρικής, πήρε το όνομά του από την πορτογαλική ονομασία ενός μεγάλου ποταμού του, το Rio dos Camarões (ποτάμι των γαρίδων).
Ιταλία
Οι θεωρίες ιστορικών και αρχαιολόγων συγκρούονται σχετικά με την προ έλευση του ονόματος της γειτονικής μας χώρας. Μία από αυτές, που αναφέρεται από θεωρητικούς πολλούς αιώνες πριν, είναι η ετυμολογική συγγένεια με τη Λατινική λέξη για το μοσχάρι (Vitulus).
Σύμφωνα με αυτή, ο αρχαίοι Έλληνες που εποίκισαν την περιοχή, άρχισαν να χρησιμοποιούν την ονομασία, αλλά από αυτή εξέπεσε το αρχικό V, καθώς δεν υπήρχε στο ελληνικό αλφάβητο, και έτσι ήρθαμε στο όνομα Ιταλία.
Ισπανία
Άμεσα προέρχεται από το όνομα με το οποίο αναφέρονταν στην περιοχή οι Ρωμαίοι, «Hispania», αλλά η ίδια η προέλευση του όρου είναι αμφιλεγόμενη. Μία θεωρία που δεν είναι επικρατούσα πλέον, ήθελε να προέρχεται από το όνομα που της είχαν δώσει οι Φοίνικες, Spania, που σημαίνει «Χώρα των κουνελιών».
Κόσοβο
Το γεωπολιτικό καθεστώς του Κοσόβου μπορεί να αμφισβητείται, αλλά το όνομά του δεν αφήνει περιθώριο για παρανοήσεις. Προέρχεται από τη σερβική ονομασία Kosovo Polje,που σημαίνει «λιβάδι των κοτσυφιών».
Ιστορικές πηγές εντοπίζουν τη χρήση του όρου πολλούς αιώνες πριν, το 1389, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Σέρβου πρίγκηπα Λαζάρου ενάντια στους Οθωμανούς. Η ετυμολογία του είναι προφανής και στο ελληνοποιημένο όνομά του, Κοσσυφοπέδιο (πεδιάδα των κοτσυφιών).