Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Λωρίδα της Γάζας: Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την τραγωδία με τους 112 νεκρούς

Αντικρουόμενες είναι οι εκδοχές Ισραήλ και Χαμάς για την τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη κατά το οποίο 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά την ώρα που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ παραδέχεται ότι υπήρξαν θάνατοι από τα πυρά του, ωστόσο λέει ότι δεν ήταν περισσότεροι από 10.

Οι υπόλοιποι, ισχυρίζονται οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), σκοτώθηκαν κατά την αναστάτωση που προκλήθηκε, παρασύρθηκαν από τα φορτηγά της βοήθειας αλλά και από ενόπλους Παλαιστίνιους που άνοιξαν πυρ στο πλήθος και λεηλατούσαν τα φορτηγά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιθέτως η Χαμάς, που ανεβάζει τον αριθμό των θανάτων σε 112, τονίζει ότι η ευθύνη είναι πλήρως του Ισραήλ, οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ αδιακρίτως.

Τονίζει ότι το περιστατικό θα μπορούσε να παγώσει τις συνομιλίες για τους ομήρους που, ούτως ή άλλως, ακόμη δεν έχουν αποδώσει κάτι χειροπιαστό. Υπολογίζεται ότι περίπου 130 όμηροι εξακολουθούν να είναι στα χέρια της Χαμάς, αν και, σύμφωνα με την οργάνωση, κάποιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η εκδοχή του Ισραήλ

Στις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης περίπου 30 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια -μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων εβδομάδων- έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας για να την παραδώσουν στην παραλιακή συνοικία Ριμάλ.

Επί τόπου, σύμφωνα με την αρχική έρευνα από τον IDF, όπως σημειώνουν οι Times of Israel, έσπευσαν χιλιάδες άνθρωποι, αφού πρώτα πέρασαν από σημείο ελέγχου των IDF. Εικόνα από drone του ισραηλινού στρατού δείχνει το πλήθος να συρρέει προς τα φορτηγά της βοήθειας.

Τότε προκλήθηκε αναστάτωση με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν και να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι. Κάποια από τα φορτηγά, συνεχίζουν οι IDF, συνέχισαν την πορεία τους την ώρα που ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ και τα λεηλάτησαν.

Παράλληλα, δεκάδες Παλαιστίνιοι που έτρεψαν προς το τελευταίο φορτηγό άρχισαν να κινούνται κατά άρματος μάχης των IDF. Στρατιώτες με εντολές αξιωματικού άρχισαν να πυροβολούν πρώτα στον αέρα και μετά στα πόδια όσων πλησίαζαν.

Αποτέλεσμα, πάντα κατά το Ισραήλ: λιγότεροι από 10 θάνατοι.

Η εκδοχή των Παλαιστινίων

Με τουλάχιστον 112 νεκρούς και περίπου 760 τραυματίες, η Χαμάς μιλά για «σφαγή».

Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον χιλιάδων ανθρώπων από την πόλη της Γάζας και άλλες βόρειες περιοχές, καθώς περίμεναν στον κυκλικό κόμβο την άφιξη φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυτόπτης μάρτυρας λένε ότι οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ και σκόρπισαν το πλήθος. Μετά τους πυροβολισμούς πολλοί επέστρεψαν στα φορτηγά, αλλά οι στρατιώτες άνοιξαν και πάλι πυρ.

Οι διασώστες βρήκαν «δεκάδες ή και εκατοντάδες» ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τα ασθενοφόρα απλά δεν ήταν αρκετά για να τους μεταφέρουν για αυτό επιστρατεύτηκαν και κάρα.

Το Al Jazeera Arabic πρόβαλε βίντεο με πλάνα που δείχνουν τι έγινε αμέσως μόλις έπεσαν τα ισραηλινά πυρά. Στο σημείο επικράτησε πανικός, ενώ στο βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί αλλά και οι φωνές από τον κόσμο που βρίσκονταν στο σημείο. Πάντως το Τελ Αβίβ αρνείται ότι βομβάρδισε το σημείο. 

Τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας -ήδη πέρα από τα όριά τους με όσα συμβαίνουν στον θύλακα εδώ και σχεδόν πέντε μήνες- δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των τραυματιών και στη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Σε τουλάχιστον ένα νοσοκομείο έφτασαν 10 πτώματα, αλλά και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει αλλού.

Βίντεο που ανέβηκαν σε κοινωνικά δίκτυα δείχνουν έναν μεγάλο αριθμό πτωμάτων , τραυματιών που περίμεναν στο έδαφος κάποια βοήθεια, αλλά και χαοτικές σκηνές σε νοσοκομεία με τραυματίες από σφαίρες και πτώματα στους διαδρόμους. «Δεν θέλουμε βοήθεια μαζί με σφαίρες, υπάρχουν πολλοί μάρτυρες», λέει ένας άνδρας στο βίντεο.

Πολλοί πήγαν στο σημείο διανομής ακριβώς για να βρουν κάτι να φάνε – εδώ και δύο μήνες τρώμε ζωοτροφές, λένε.

Σε κάθε περίπτωση, η Χαμάς προειδοποίησε ότι το περιστατικό μπορεί να φέρει την κατάρρευση των συνομιλιών που αφορούν τους ομήρους, οι οποίες συνεχίζονται στο Κατάρ, χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα. «Δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος του αίματος του λαού μας», τονίζει η παλαιστινιακή οργάνωση.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε, από την πλευρά τους, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραδώσουν βοήθεια σε μεγάλο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Επικαλούνται την αδυναμία συντονισμού με τους IDF, τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες και την κατάρρευση κάθε έννοιας τάξης. Εξάλλου, το 80% των 2,3 εκατ. Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν φύγει από τις κατοικίες τους.

Η Χαμάς απειλεί με τη ζωή τριών αιχμαλώτων

Την ίδια ώρα, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δημοσίευσε στο Telegram τρεις ηλικιωμένους Ισραηλινούς αιχμαλώτους, λέγοντας ότι αύριο θα δώσει νέα για το τι θα τους συμβεί αύριο.

Οι τρεις άνδρες είχαν αρχικά εμφανιστεί σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς στις 18 Δεκεμβρίου. Σε αυτό εκλιπαρούσαν για την άμεση απελευθέρωσή τους. «Μην μας αφήσετε να γεράσουμε εδώ», έλεγαν. Πέντε ημέρες αργότερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι είχε χάσει την επαφή με την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την κράτησή τους.

«Η Γάζα έχει ακόμη την ικανότητα να μας σοκάρει»

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, που αντέδρασε στις αντικρουόμενες μαρτυρίες για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στους θανάτους.

«Ακόμα και μετά από σχεδόν πέντε μήνες βίας, η Γάζα έχει ακόμα την ικανότητα να μας σοκάρει. Είμαι συγκλονισμένος από την αναφερόμενη δολοφονία και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας μεταφοράς προμηθειών βοήθειας δυτικά της πόλης της Γάζας σήμερα. Αυτό συμβαίνει καθώς ο απολογισμός των νεκρών σε όλη τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου αγγίζει τα 30.000 άτομα. Η ζωή εξαντλείται από τη Γάζα με τρομακτική ταχύτητα», έγραψε.

«Θρηνούμε τις απώλειες αθώων ζωών»

Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «σοβαρό περιστατικό» σχολιάζοντας τις αναφορές για τους νεκρούς στη Γάζα.

«Θρηνούμε για την απώλεια αθώων ζωών και αναγνωρίζουμε τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου αθώοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν απλώς να δώσουν τροφή στις οικογένειές τους», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προσθέτοντας ότι όσα έγιναν υπογραμμίζουν τη σημασία της επέκτασης και της διατήρησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μεταξύ άλλων και μέσω μίας πιθανής προσωρινής εκεχειρίας».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ