Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Για τα μάτια" της Ουκρανίας- Συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας για παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 χλσ στο Τέξας!

Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε πυρομαχικά πυροβολικού 155χλσ η Ουκρανία έναντι της Ρωσίας , γεγονός που έχει τραγικά επακόλουθα στο μέτωπο των επιχειρήσεων για τις δυνάμεις του Ζελένσκι, οι οποίες ματώνουν περισσότερο χάνοντας εδάφη συνεχώς.

ΗΠΑ-ΕΕ αναζητούν πυρομαχικά εκτός από τις χώρες τους και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα από την Ινδία, αλλά και από την Τουρκία, σύμφωνα με Διεθνές τουρκικό ΜΜΕ το οποίο αναφέρει σχετικά:

Συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας για παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 χλσ στο Τέξας

"Μετά την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδειξαν ενδιαφέρον για την εμβάθυνση των σχέσεων της αμυντικής βιομηχανίας ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο δρόμο προς τη βελτίωση σε πολλούς τομείς, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στη γραμμή παραγωγής πυρομαχικών των 155 χλστ., η οποία θα εγκατασταθεί στο Τέξας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που ανέπτυξαν αναλυτικά τις δηλώσεις του ποσού παραγωγής που έκανε προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Γιούργκενσεν, τρεις ξεχωριστές γραμμές παραγωγής θα δημιουργηθούν εδώ, η καθεμία με μηνιαία δυναμικότητα παραγωγής 10 χιλιάδων βλημάτων.

Έτσι, όταν ολοκληρωθούν οι προπαρασκλευαστικές ενέργειες θα παράγονται 30.000 σώματα βλημάτων  το μήνα. Η General Dynamics Ordnance and Tactical Systems των ΗΠΑ θα λειτουργεί με αυτές τις γραμμές.

Η τουρκική εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση των γραμμών.

Επί του παρόντος, αυτές οι γραμμές παραγωγής δημιουργούνται από Τούρκους μηχανικούς στην πολιτεία του Τέξας. Η πρώτη γραμμή παραγωγής θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο, η δεύτερη την ίδια χρονιά και η τρίτη το 2025.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση  οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επρόκειτο για μεταφορά τεχνολογίας και είπαν: «Η εταιρεία θα εγκαταστήσει τις γραμμές και θα παρέχει εκπαίδευση συντήρησης στο τοπικό προσωπικό».

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παρήγαγαν πρόσφατα συνολικά 14000 μονάδες πυρομαχικών των 155 mm το μήνα, αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι όταν αυτή η παραγωγική ικανότητα τεθεί σε εφαρμογή, οι ΗΠΑ θα παράγουν 100 χιλιάδες βλήματα το μήνα, εκ των οποίων οι 30000 θα προμηθεύονται από τη γραμμή που θα δημιουργηθεί από εταιρεία με έδρα την Τουρκία.

Όταν ρωτήθηκαν γιατί προτιμήθηκε αυτή η εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, οι αρχές εξήγησαν ότι προτιμήθηκε λόγω της τεχνολογίας «αιχμής» που έφερε η εταιρεία στον κόσμο της παραγωγής. Οι αξιωματούχοι είπαν, «Η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές εταιρείες που κάνουν καλή παραγωγή και κατασκευή αιχμής. Παράγουν προϊόντα που είναι συμβατά  με το ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενθουσιασμένες που θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε αυτά τα θέματα».

Ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στην αγορά και τον εκσυγχρονισμό των F-16 ήταν το πρώτο βήμα και περίμεναν να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Lockheed Martin, συμμετείχαν στο πρόγραμμα για την εγκατάσταση κιτ εκσυγχρονισμού αεροσκαφών και την παραγωγή νέων αεροσκαφών. Οι αρχές δεν δήλωσαν, αλλά το μοντέλο εκσυγχρονισμού που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν μπορεί να προτιμηθεί για άλλη μια φορά.

Εάν ναι, η αποστολή των κιτ στην Turkiye μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο οικονομική και ταχύτερη μέθοδος, καθώς η Tουρκία έχει τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσει τέτοια αεροσκάφη.

Οι αξιωματούχοι δεν εξέφρασαν γνώμη σχετικά με την προσέγγιση της Τουρκίας στο ζήτημα της προμήθειας F-35 και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα αεροσκάφη Eurofighter, αλλά απλώς δήλωσαν ότι αυτό το ζήτημα ανήκε στη βούληση της.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, έχει γράψει ένα άρθρο για το Deseret News τονίζοντας τη σημασία μιας «ισχυρής σχέσης με την Τουρκία» στην αμυντική αλυσίδα εφοδιασμού των ΗΠΑ και τη δύναμη του ΝΑΤΟ, δηλώνοντάς το ως «συμφέρον της Αμερικής».

"Την ανάγκη έκαναν  φιλοτιμία" οι ΗΠΑ χάρη της  Ουκρανίας

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ επωφελούμενες από την πώληση των F-16 στην Τουρκία, την επαναπροσεγγίζουν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας , ζητώντας  της συμβολής τους στην παραγωγή χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού 155χλσ στο Τέξας του Αμερικανικού Νότου,  όπου μέρος αυτών θα σταλούν ως βοήθεια στην Ουκρανία. 

Μένει να δούμε αν αυτό το εγχείρημα ΗΠΑ-Τουρκίας  είναι  απλά "ένα πυροτέχνημα" ή έχει βάση, οπότε θα έχει και συνέχεια.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ