Στην αναγνώριση του ψευδοκράτους αναμένεται να προβεί το Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο, όπως ισχυρίστηκε σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατά την επιμνημόσυνη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα για τον αποθανόντα Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αλίγεφ δήλωσε ότι θα με υποδεχθεί ως πρόεδρο της (λεγόμενης) “τβδκ” στη Σούσα τον Ιούλιο. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλη αδικία» αυτό που συμβαίνει στους Τ/Κ, όπως αναφέρουν τα Κυπριακά Μέσα.
Όπως φαίνεται η Άγκυρα επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως δεν ενδιφέρεται για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά προτεραιότητά της είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα βήματα. Αντίθετα από την πορεία του ΟΗΕ, της διεθνούς κοινότητας και της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Τατάρ: Οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα να ορίσουν το δικό τους μέλλον
«Είναι πράγματι μια μεγάλη αδικία για τον τουρκοκυπριακό λαό. Ο τουρκοκυπριακός λαός, ο οποίος είναι ένας ξεχωριστός λαός με ξεχωριστή γλώσσα, ξεχωριστή θρησκεία, ξεχωριστό πολιτισμό και κάθε είδους πολιτισμική κληρονομιά, έχει φυσικά το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του. Με τα Ματωμένα Χριστούγεννα του 1963, ο τουρκοκυπριακός λαός έπρεπε να δημιουργήσει το δικό του κράτος, ενώ εκείνοι που αγωνίστηκαν να μας καταστρέψουν, διώχνοντάς μας από το κράτος με την απειλή όπλου, συστήθηκαν στον κόσμο μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέλαβαν.
Αυτό που πάντα επιθυμούσε [ο Ντενκτάς] ήταν δύο ξεχωριστά κράτη. Είτε τους αρέσει είτε όχι, εγώ αυτή τη στιγμή εκτελώ ως καθήκον μου ως πρόεδρος. Φυσικά, υπό την ηγεσία της μητέρας πατρίδας μας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κ. Τζεβντέτ Γιλμάζ, με την υποστήριξή τους. Συνεχίζω τον αγώνα για να μεταφέρω την κληρονομιά του προς τα εμπρός. Αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την πρόοδο και τα βήματα που έχουμε κάνει τα τελευταία 3 χρόνια. Επειδή έχει πλέον βρει τη θέση του στον κόσμο, μπορεί να μην το αναγνωρίζουν, αλλά η κληρονομιά του Ραούφ Ντενκτάς είναι ότι "ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ανεξάρτητος, ελεύθερος και απελευθερωμένος", ανέφερε.
Το ρεπορτάζ της Σημερινής
Γιλμάζ: Οι Τ/Κ έγραψαν έπος απέναντι στους Ε/Κ
Στην ίδια τελετή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ έκανε λόγο για έπος των Τ/Κ απέναντι στις «ελληνοκυπριακές θηριωδίες», ενώ τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να στηρίζει τα Κατεχόμενα και να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών.
«Οι Τουρκοκύπριοι, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, αντιστάθηκαν άφοβα στις ελληνοκυπριακές θηριωδίες για δεκαετίες, έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους, αλλά δεν απεμπόλησαν την ελευθερία τους. Παρά τις διώξεις της ΕΟΚΑ, δεν εγκατέλειψαν ποτέ τη γη τους, την οποία γνωρίζουν ως πατρίδα τους από το 1571, και δεν παρέδωσαν ποτέ την κυριαρχία τους. Το θρυλικό αντιστασιακό έπος των Τουρκοκυπρίων καρφώθηκε σαν μαχαίρι στο όνειρο της Ένωσις των Ελλήνων, που σημαίνει την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, και έδειξε τη νίκη της αποφασιστικότητας στον κόσμο που παρακολουθούσε τη σφαγή των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε.
40 χρόνια λέμε ότι η ‘’βόρεια Κύπρος’’ είναι ξεχωριστό κράτος
Συνέχισε λέγοντας ότι “παρόλο που έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που ο Ντενκτάς έφυγε από τη ζωή, τα έργα του, ειδικά η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, συνεχίζουν να ζουν. Αγωνιζόμαστε διαρκώς μαζί για την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας. Αγαπητοί καλεσμένοι, εδώ και 40 χρόνια λέμε στους συνομιλητές μας σε κάθε βήμα ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα ξεχωριστό κράτος και μια ξεχωριστή δημοκρατία. Η αναγνώριση των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, με άλλα λόγια, η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, είναι το κλειδί που θα ανοίξει το δρόμο για μια λύση. Μια λύση στο νησί της Κύπρου θα συμβάλει επίσης στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Μια λύση από αυτή την άποψη θα ωφελήσει όλα τα μέρη και θα αποκαλύψει επίσης τη διαμόρφωση ενός πιο ειρηνικού και ευημερούντος μέλλοντος και μιας ισχυρότερης ανατολικής Μεσογείου. Παρά το άδικο και παράνομο εμπάργκο, συνεχίζουμε τις κοινές μας προσπάθειες να αναπτύξουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να την καταστήσουμε πόλο έλξης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Λέμε ότι αν κλείσει μια πόρτα, θα ανοίξουμε μια άλλη και προσπαθούμε να αυξήσουμε τις σχέσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με τον κόσμο στα υψηλότερα επίπεδα”.
Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας
«Σε αυτό το πλαίσιο, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας, στηρίζουμε τη Βόρεια Κύπρο σε κάθε τομέα, από τον τουρισμό μέχρι τη γεωργία, από τον πολιτισμό μέχρι τις υποδομές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Επί του παρόντος, επεξεργαζόμαστε το από κοινού νέο πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας με τις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας και τις αρχές της Βόρειας Κύπρου. Κατά τη διαμόρφωσή του, το αναπτύσσουμε μαζί με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, βασισμένη στις προτεραιότητες του τουρκοκυπριακού λαού. Όταν το νέο μας πρόγραμμα συνεργασίας ολοκληρωθεί, φυσικά και θα το μοιραστούμε Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εργαστούμε υπό την ηγεσία του προέδρου μας για να προσφέρουμε στους Τουρκοκύπριους το όμορφο μέλλον που τους αξίζει στο δρόμο της εθνικής μας υπόθεσης που προώθησε ο μακαρίτης Ντενκτάς», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.