Η μητέρα του ενημερώθηκε ότι η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι κρατείται για «χημική ανάλυση», δήλωσε εκπρόσωπός του Ρώσου αντιφρονούντα που άφησε την τελευταία του πνοή στη φυλακή. Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση για το πού βρίσκεται η σορός από τις ρωσικές αρχές, ενώ οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της έχουν επανειλημμένα διακοπεί.
Η σύζυγος του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης τους κατηγόρησε ότι την έκρυψαν. Σε ένα βίντεο τη Δευτέρα όπου δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα του για μια «ελεύθερη Ρωσία», η Γιούλια Ναβάλναγια κατηγόρησε ευθέως τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι σκότωσε τον σύζυγό της. Υποστήριξε επίσης ότι το σώμα του κρατείται μέχρι να εξαφανιστούν τα ίχνη δηλητηρίασης από τον νευρικό παράγοντα «νοβιτσόκ»
Η φωνή της που μερικές φορές έσπαγε από θλίψη και θυμό, η Ναβαλνάγια ζήτησε από τους ανθρώπους να σταθούν δίπλα της και «να μοιραστούν την οργή και το μίσος για όσους τόλμησαν να σκοτώσουν το μέλλον μας». Ο θάνατος του Ναβάλνι στη φυλακή ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Οι αρχές της σωφρονιστικής αποικίας της Σιβηρίας, όπου κρατούνταν, είπαν ότι δεν είχε ποτέ ανακτήσει τις αισθήσεις του αφού κατέρρευσε μετά από μια βόλτα.
Η μητέρα του και ο δικηγόρος του ταξίδεψαν στην απομακρυσμένη αποικία μόλις κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του. Οι απόπειρες να εντοπιστεί η σορός του έχουν επανειλημμένα εμποδιστεί από το νεκροτομείο της φυλακής και τις τοπικές αρχές. Τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο είπε ότι η έρευνα για τον θάνατο του Ναβάλνι βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι δεν υπάρχει «αποτέλεσμα» προς το παρόν.
Αργότερα, η εκπρόσωπος του Nαβάλνι, Κίρα Γιαρμίς είπε ότι οι ερευνητές ενημέρωσαν τη μητέρα του Nαβάλνι, Λιουντμίλα, ότι δεν θα παρέδιδαν τη σορό για δύο εβδομάδες, ενώ θα έκαναν «χημική ανάλυση». Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Ναβάλναγια είπε ότι πιστεύει ότι οι αρχές περίμεναν τον Νόβιτοκ να εξαφανιστεί από το σώμα του Ναβάλνι.
Ο Ναβάλνι, ο οποίος ήταν ο σημαντικότερος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης την τελευταία δεκαετία, εξέτιε ποινή 19 ετών για κατηγορίες που πολλοί θεωρούσαν ότι είχαν να κάνου με πολιτικά κίνητρα. Οι δυτικοί ηγέτες έχουν επιρρίψει την ευθύνη για τον θάνατο του Ναβάλνι στον Πρόεδρο Πούτιν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε: «Το γεγονός είναι ότι ο Πούτιν είναι υπεύθυνος, είτε το διέταξε είτε είναι υπεύθυνος για τις συνθήκες στις οποίες έβαλε αυτόν τον άνθρωπο».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε αργά σε μια ρωσική φυλακή από το καθεστώς Πούτιν». Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν πει ότι εξετάζουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία μετά τον θάνατο του Ναβάλνι.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδος Κάμερον, είπε επίσης ότι αναμένει από τη Βρετανία και την υπόλοιπη ομάδα των πλούσιων εθνών της G7 να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε οποιονδήποτε Ρώσο εμπλέκεται στον θάνατο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα σχόλια δυτικών πολιτικών σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι ήταν «αλαζονικά» και «απαράδεκτα». Οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι ο Ναβάλνι υπέστη «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου»