Κόσμος

Γάζα: Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς μελετά ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση των περισσότερων ισραηλινών ομήρων, αλλά δεν δεσμεύει ακόμη το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της πρότασης.

Η βιωσιμότητα του σχεδίου που διαμορφώθηκε από τους επικεφαλής των αμερικανικών, ισραηλινών και αιγυπτιακών κατασκοπευτικών υπηρεσιών και τον πρωθυπουργό του Κατάρ εξαρτάται από το αν η Χαμάς θα συμφωνήσει στην πρώτη φάση χωρίς να συναινέσει σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου – βασικό αίτημα μέχρι στιγμής των διαπραγματευτών.

«Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η απάντηση της Χαμάς», δήλωσε τη Δευτέρα ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, πρωθυπουργός του Κατάρ.

Η Χαμάς δήλωσε στο Reuters σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει τρία στάδια, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται και των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στο Ισραήλ. Η δήλωση επιβεβαίωσε ορισμένες λεπτομέρειες του πλαισίου που δόθηκαν στο Reuters από δύο πηγές που ενημερώθηκαν για την πρόταση.

Οι άνδρες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι τραυματίες θα απελευθερωθούν στο πρώτο στάδιο, ανέφερε η δήλωση και το σχέδιο είχε σταλεί στη Γάζα για να ληφθεί η γνώμη των ηγετών της Χαμάς εκεί. «Μετά από αυτό, η ηγεσία της Χαμάς θα συναντηθεί για να συζητήσει το έγγραφο και να εκφράσει την τελική της γνώμη επ’ αυτού», ανέφερε η δήλωση.

Περισσότεροι από 100 ισραηλινοί όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται, μετά την απελευθέρωση παρόμοιου αριθμού σε προηγούμενη εκεχειρία τον Νοέμβριο, η οποία περιελάμβανε την απελευθέρωση δεκάδων παλαιστίνιων κρατουμένων.

Διάφορες εκδόσεις του πλαισίου σταδιακής κατάπαυσης του πυρός συζητούνται από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά το Ισραήλ δεν πήρε μέρος μέχρι που ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της Μοσάντ, συναντήθηκε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου και τον Σεΐχη Μοχάμεντ στο Παρίσι την Κυριακή.

Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν ότι το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα εγγυηθούν ότι η Χαμάς θα τηρήσει οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα κάνουν το ίδιο από την ισραηλινή πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος λέει ότι η ομάδα είναι ανοιχτή σε όλες τις ιδέες που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επισκεφθεί το Κάιρο για να συζητήσει το σχέδιο.

Οι τρεις φάσεις του σχεδίου

Η πρώτη φάση έχει να κάνει με παύση των εχθροπραξιών και απελευθέρωση των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών που είναι όμηροι, δήλωσε πηγή που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες στο Παρίσι αλλά και μια δεύτερη πηγή με βαθιά γνώση των συνομιλιών. Οι μεγάλες παραδόσεις τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα, η οποία αντιμετωπίζει μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση, θα ξαναρχίσουν, σύμφωνα και με τις δύο πηγές.

Οι πηγές διέφεραν ως προς το πόσο θα διαρκέσει το πρώτο στάδιο της εκεχειρίας, αλλά δύο από αυτές είπαν ότι θα οριστεί για τουλάχιστον ένα μήνα.

Στη δεύτερη φάση θα απελευθερωθούν οι γυναίκες ισραηλινές στρατιώτες, θα αυξηθεί εκ νέου η παράδοση βοήθειας και θα αποκατασταθούν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στη Γάζα, ενώ στην τρίτη φάση θα απελευθερωθούν οι σοροί των νεκρών ισραηλινών στρατιωτών σε αντάλλαγμα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν, είπαν οι δύο πηγές.

Η δήλωση της Χαμάς ανέφερε ότι η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση ανδρών νεοσύλλεκτων στρατιωτικών.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές θα σταματήσουν κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων», ανέφερε. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν θα αφεθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων «σε κάθε στάδιο, με την ισραηλινή πλευρά να προετοιμάζεται να απελευθερώσει όσους έχουν υψηλές ποινές», ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο απώτερος στόχος

Αμφότερες οι πηγές ανέφεραν ότι αν και το Ισραήλ δεν έχει δεσμευτεί για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ο απώτερος στόχος αυτής της σταδιακής προσέγγισης είναι μια τέταρτη φάση στην οποία ο πόλεμος θα τερματιστεί και η Χαμάς θα απελευθερώσει άνδρες στρατιώτες των IDF που κρατούνται αιχμάλωτοι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ επιπλέον Παλαιστίνιων κρατουμένων που κρατούνται στις φυλακές.

«Υπάρχει συναίνεση ως προς την έννοια του πλαισίου, αλλά πρέπει ακόμη να καθοριστούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες κάθε φάσης», δήλωσε αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις.

Εάν η Χαμάς συμφωνήσει με την πρόταση-πλαίσιο, θα μπορούσαν να χρειαστούν ακόμη ημέρες ή εβδομάδες για να διευθετηθούν οι υλικοτεχνικές λεπτομέρειες της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν της εκεχειρίας τον Νοέμβριο, η έμμεση αλυσίδα επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών της Χαμάς που εδρεύουν στις σήραγγες της ομάδας στη Γάζα και των ισραηλινών αξιωματούχων διακόπηκε αρκετές φορές λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης εν μέσω έντονων μαχών, ανέφερε τότε πηγή που είχε ενημερωθεί για τις συνομιλίες αυτές.

Οι δηλώσεις «λένε» άλλα…

Οι τρέχουσες παρασκηνιακές συζητήσεις προχωρούν παράλληλα με μια δημόσια αντιπαράθεση στην οποία και οι δύο πλευρές της σύγκρουσης φαίνεται να θέλουν να πιέσουν την άλλη εκδίδοντας δηλώσεις που αποκλείουν διάφορες πιθανές παραχωρήσεις.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα εγκαταλείψει τη Γάζα ούτε θα απελευθερώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, ενώ ο σύμμαχος της Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία συνεννόηση για τους ομήρους χωρίς να διασφαλίσει μια συνολική κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας ακροδεξιός εταίρος στον συνασπισμό του Νετανιάχου, ο Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ, απείλησε την Τρίτη να εγκαταλείψει την κυβέρνηση για οποιαδήποτε προσπάθεια σύναψης μιας «απερίσκεπτης» συμφωνίας με τη Χαμάς για τους ομήρους.

Δεν ήταν αμέσως σαφές αν η δημόσια αυτή τοποθέτηση αντανακλούσε τις εξελίξεις στις παρασκηνιακές συζητήσεις.

Το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Παρίσι βασίζεται σε στοιχεία μιας αρχικής πρότασης του Ισραήλ και μιας αντιπρότασης της Χαμάς, δήλωσε ο Σεΐχης Μοχάμεντ στο think tankAtlantic Council της Ουάσινγκτον τη Δευτέρα.

«Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τα πράγματα μεταξύ τους για να καταλήξουμε σε κάποιο λογικό έδαφος που να τους φέρνει όλους κοντά», είπε.

Πηγή με βαθιά γνώση των συνομιλιών δήλωσε ότι οι συζητήσεις στο Παρίσι ήταν «παραγωγικές», αλλά ότι η συμφωνία θα προχωρήσει μόνο εάν τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ λάμβαναν ισχυρές εγγυήσεις από τους υποστηρικτές της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ