Μυστικό σχέδιο για σαμποτάζ της Ουγγαρίας, εάν ο Βίκτορ Ορμπάν αποφασίσει να μπλοκάρει και πάλι ένα πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία έχουν καταρτίσει αξιωματούχοι των Βρυξελλών, αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Το σχέδιο αντανακλά την αυξανόμενη οργή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την «πολιτική εκβιασμού», όπως τη χαρακτήρισε διπλωμάτης, που ασκεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που ηγείται του πιο φιλορωσικού κράτους της ΕΕ.
Το σχέδιο στοχεύει ευθέως στην οικονομία της Ουγγαρίας, μέσω αποδυνάμωσης του νομίσματός της και μείωσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός μπλόκαρε τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα στήριξης για την Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον προγραμματισμό έκτακτης συνεδρίασης την Πέμπτη μεταξύ των ηγετών, προκειμένου να επανεξετάσουν το ζήτημα.
Το έγγραφο, σύμφωνα με τους FT, αναφέρει ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, κάποιοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημόσια ότι υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού (...) δεν μπορούν να φανταστούν ότι (τα κονδύλια της ΕΕ θα δοθούν στη Βουδαπέστη)».
Τα κονδύλια ως εργαλείο εξαναγκασμού
Η οικονομία της Ουγγαρίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά. Σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της περνά τα σύνορα προς τις γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το εμπόριο εντός της ΕΕ αντιπροσωπεύει το 78% των εξαγωγών της Ουγγαρίας (Γερμανία 28%, Ρουμανία, Σλοβακία, Αυστρία και Ιταλία 5%), ενώ το 3% πηγαίνει στις ΗΠΑ και το 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ΕΕ έχει ήδη προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια ως εργαλεία για να αναγκαστεί η Ουγγαρία να συμμορφωθεί με τις πολιτικές και την εφαρμογή του κράτους δικαίου. Ήδη, κονδύλια ύψους 20 δισ. ευρώ έχουν παγώσει λόγω ανησυχιών για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλων θεμάτων.
Η Ουγγαρία καταγγέλλει πολιτικό εκβιασμό
Ο János Bóka, υπουργός ΕΕ της Ουγγαρίας, δήλωσε στους FT ότι η χώρα του «δεν υποκύπτει στις πιέσεις» και ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και της γενικής πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ. «Η Ουγγαρία συμμετείχε και θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε.
«Το έγγραφο, που συντάχθηκε από γραφειοκράτες των Βρυξελλών, απλώς επιβεβαιώνει αυτό που η ουγγρική κυβέρνηση λέει εδώ και πολύ καιρό: η πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ χρησιμοποιείται για πολιτικό εκβιασμό από τις Βρυξέλλες», έγραψε στο Χ.
Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν έχει σχέση με την ΕΕ με αποτέλεσμα το επίπεδο απογοήτευσης των κρατών μελών να αυξάνεται κάθε μήνα.
Πίεση για αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου
Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι αρκετά κράτη μέλη πίεζαν για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αφαιρεθεί από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου, εάν ο Ορμπάν συνεχίσει να εμποδίζει τις αποφάσεις της ΕΕ.
Για τις κινήσεις της Βουδαπέστης υπάρχει έντονη ανησυχία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εγκατέλειψε τα σχέδιά του να παραιτηθεί τον Ιούνιο, υπό τον φόβο ότι ο Βικτόρ Ορμπάν θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία στις συνόδους κορυφής μεχρι να βρεθεί διάδοχός του.
Πάντως, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι η χρήση του άρθρου 7 θα αποτελούσε την έσχατη λύση και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, παρά την οργή που υπάρχει για την Ουγγαρία.
Επιμένει ο Ορμπάν στη σκληρή γραμμή
Παρότι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει πλήθος επισκέψεων και παρά τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ο Ορμπάν δεν υποχωρεί. Η τελευταία πρόταση της Βουδαπέστης είναι να συμφωνήσει στα χρήματα για την Ουκρανία, αλλά μόνο σε ετήσια βάση.
Υψηλόβαθμες πηγές λένε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν ότι αυτό θα σήμαινε ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να ασκήσει ετήσιο βέτο, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν, ιδίως επειδή θα προκαλούσε έλλειψη σιγουριάς στην Ουκρανία για τα κονδύλια και πάλι τον Ιανουάριο του 2025 και κάθε Ιανουάριο μετά από αυτό μέχρι το 2027, όταν θα πρέπει να επανεξεταστεί η χρηματοδότηση.