Στα κάγκελα οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη και έτσι μετά τις κινητοποιήσεις σε Γερμανία και Γαλλία, ήρθε η ώρα και για τους αγρότες της Ελβετίας.
Η Ένωση Αγροτών της Ελβετίας (USP) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως θέλει να ακουστεί η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου και ότι συμμερίζεται τις διεκδικήσεις των αγροτών σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Τα προβλήματα ουσίας με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα αγροκτήματα των γειτονικών χωρών δεν είναι άγνωστα στην Ελβετία», δήλωσε η Ένωση, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των αγροτών στην αλπική χώρα τονίζοντας πως «μετά τη Γερμανία, οι διαμαρτυρίες του γεωργικού τομέα έφθασαν ήδη στη Γαλλία».
Η USP αναφέρεται επίσης στο χαμηλό επίπεδο των εισοδημάτων των αγροτών, στη μεγάλη οικονομική πίεση, στις νέες απαιτήσεις με μονάχα μερική αποζημίωση του επιπλέον κόστους και στην έλλειψη εκτίμησης για το επάγγελμα.
Η αγροτική ένωση δεν εκπλήσσεται από το ότι μια «μικρή σταγόνα νερού όπως η κατάργηση της μείωσης του φόρου στα αγροτικά καύσιμα ήταν αρκετή για να ξεχειλίσει το ποτήρι», όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου.
«Οι αγροτικές οικογένειες της Ελβετίας κατανοούν πολύ καλά την αγανάκτηση των Ευρωπαίων συναδέλφων τους και συμμερίζονται τις διεκδικήσεις τους», καταλήγει η USP.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας διέταξε σήμερα μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας γύρω από το Παρίσι, καθώς εξαγριωμένοι αγρότες προειδοποιούν ότι θα κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους για καλύτερες αμοιβές για τα προϊόντα τους, λιγότερη γραφειοκρατία και προστασία από φθηνές εισαγωγές.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν πραγματοποίησε σύσκεψη ασφαλείας σήμερα πριν από πιθανούς αποκλεισμούς δρόμων γύρω από το Παρίσι, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.
Ο Νταρμανέν διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να «αποτρέψουν οποιονδήποτε αποκλεισμό» της Διεθνούς Αγοράς Rungis και των αεροδρομίων του Παρισιού καθώς και να απαγορεύσουν κάθε κονβόι αγροτών να εισέλθει στην πρωτεύουσα, ανέφερε η δήλωση.
Οι επικεφαλής των αγροτικών συνδικάτων δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες τους.
Οι αγρότες του συνδικάτου Rural Coordination στην περιοχή Λοτ-ε-Γκαρόν, όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, σχεδιάζουν να πάνε με τα τρακτέρ τους αύριο, Δευτέρα, προς τη Διεθνή Αγορά Rungis, η οποία προμηθεύει την πρωτεύουσα και τη γύρω περιοχή με μεγάλο μέρος των φρέσκων τροφίμων της.
Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα αγροτών της Γαλλίας ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι τα μέλη τους που εδρεύουν σε περιοχές γύρω από την περιοχή του Παρισιού θα προσπαθήσουν να αποκλείσουν όλους τους κύριους δρόμους προς την πρωτεύουσα, με στόχο να θέσουν την πόλη «υπό πολιορκία», από το απόγευμα της Δευτέρας.
Τα σχέδια για μια δράση πλήρους κλίμακας δεν έχουν αλλάξει, δήλωσε ο Αρνό Ρουσώ, επικεφαλής του συνδικάτου αγροτών FNSEA. Μιλώντας στο BFMTV από ένα οδόφραγμα κοντά στο Μποβέ, βόρεια του Παρισιού, είπε στους αγρότες να ξεκουραστούν πριν από μια εβδομάδα «γεμάτη κινδύνους».
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που οι αγρότες είπαν ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα αιτήματά τους. Αυτά περιλαμβάνουν τη «δραστική απλούστευση» ορισμένων τεχνικών διαδικασιών και τη σταδιακή κατάργηση των φόρων στο πετρέλαιο ντίζελ για τα αγροτικά οχήματα.
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, επισκέφθηκε σήμερα μια φάρμα στην κεντρική περιοχή Ιντρ-ε-Λουάρ. Αναγνώρισε ότι οι αγρότες βρίσκονται σε δύσκολη θέση γιατί «από τη μια λέμε «χρειαζόμαστε ποιότητα» και από την άλλη «θέλουμε ολοένα χαμηλότερες τιμές». «Αυτό που διακυβεύεται είναι η εξεύρεση λύσεων βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», είπε, «επειδή χρειαζόμαστε τους αγρότες μας».
Ο Ατάλ είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του εξετάζει «πρόσθετα» μέτρα κατά αυτού που αποκάλεσε «αθέμιτο ανταγωνισμό» από άλλες χώρες που έχουν διαφορετικούς κανόνες παραγωγής και εισάγουν τρόφιμα στη Γαλλία.
Υποσχέθηκε «άλλες αποφάσεις» που θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών.
Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση, συναντήθηκε επίσης με αγρότες σήμερα, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης πως θέλει να «εξολοθρεύσει» τη γαλλική γεωργία για περαιτέρω παγκοσμιοποίηση.