Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία δημοσίευσε σήμερα Σάββατο το επίσημο κείμενο του νέου νόμου για το μεταναστευτικό στην Επίσημη Εφημερίδα της, με τις πρώτες οδηγίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας να έχουν ήδη παρουσιαστεί στους αξιωματούχους.
Η δημοσίευση του νόμου για το μεταναστευτικό έρχεται μετά την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο 35 από τα 86 άρθρα του, συμπεριλαμβανομένων αμφιλεγόμενων προσθηκών στις οποίες επέμεινε η δεξιά, όπως μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα και την εισαγωγή ποσοστώσεων μετανάστευσης.
Μολονότι το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό θεωρήθηκε ως μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στη δεύτερη προεδρική του θητεία, ορισμένοι στην κεντρώα παράταξή του είχαν αποδοκιμάσει την αυστηρότερη εκδοχή, με περίπου το ένα τέταρτο των συμμάχων του στο κοινοβούλιο να το καταψηφίζουν ή να απέχουν. Το τελικό κείμενο που επικυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο διατηρεί βασικά στοιχεία, που αρχικά επιθυμούσε η κυβέρνηση, με ένα μεγάλο μέρος του αφιερωμένο στην απλούστευση των διαδικασιών για την απέλαση παραβατών αλλοδαπών - ένας από τους στόχους του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν-.
Στο κείμενο διατηρήθηκε επίσης ένα άρθρο σχετικά με τη νομιμοποίηση των εργαζομένων χωρίς επίσημα έγγραφα σε βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μακρόν: Υπερασπίστηκε τους νόμους για συνταξιοδοτικό και μεταναστευτικό
Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο Μακρόν είχε καλέσει τον Νταρμανέν να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του» για να «εφαρμόσει το μεταναστευτικό νόμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος της ομάδας του Γάλλου προέδρου. Ο Νταρμανέν, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ορισμένα μέτρα ήταν «σαφώς αντίθετα με το Σύνταγμα», περιέγραψε ως νίκη για την κυβέρνηση την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Η Γαλλική Δημοκρατία δεν θα είχε ποτέ έναν νόμο τόσο σκληρό όσο αυτός», είπε με το βλέμμα του στραμμένο προφανώς προς την ακροδεξιά, που ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Οργή στη δεξιά για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η απόφαση αυτή, ωστόσο, προκάλεσε αγανάκτηση στη δεξιά και την ακροδεξιά, με τον Τζόρνταν Μπαρντέλα, πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπένy, να κάνει λόγο για «πραξικόπημα από τους δικαστές, με την υποστήριξη του προέδρου» σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Χ.
Και ζήτησε δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό ως τη «μόνη λύση».
Ο πρόεδρος των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί, κατηγόρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι συνέπραξε με τον Μακρόν ενάντια στη «βούληση του γαλλικού λαού, που θέλει λιγότερη μετανάστευση».
Μόνον τρία από τα άρθρα που λογοκρίθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίφθηκαν βάσει του περιεχομένου τους, ενώ τα υπόλοιπα επειδή θεωρήθηκαν ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Ως εκ τούτου, τίποτα δεν εμποδίζει το κοινοβούλιο να τα ψηφίσει ξανά αργότερα στο πλαίσιο διαφορετικής νομοθεσίας. Ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέρ προέτρεψε την κυβέρνηση του Μακρόν να «υποβάλει εκ νέου ένα κείμενο που να συνάδει με τη συμφωνία» που επιτεύχθηκε με τη δεξιά.
Ο επικεφαλής του ακροαριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Μανουέλ Μπομπάρ, ζήτησε επίσης την απόσυρση του νόμου, λέγοντας ότι «το κείμενο που επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο αντιστοιχεί στο κείμενο που απέρριψε η Εθνοσυνέλευση» και ως εκ τούτου «δεν έχει καμία νομιμότητα». Όμως ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμανέν απέρριψε το ενδεχόμενο νέας νομοθεσίας, λέγοντας ότι η εκτελεστική εξουσία «δεν θα παρουσιάσει νομοσχέδιο» για το θέμα.