Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη Λουκασένκο: H Ρωσία μετέφερε πέρυσι πυρηνικά πυραυλικά συστήματα Iskander στη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία προμηθεύτηκε τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους του συμπλέγματος Iskander από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο αυτοκινήτων στην περιοχή του Μινσκ, όπως μετέδωσε το RIA Novosti.

"Παραλάβαμε πολλά πυρομαχικά, πυραύλους πρώτα απ' όλα", πρόσθεσε ο Λουκασένκο.

Ένα απόσπασμα της ομιλίας του προς τους εργαζόμενους της εταιρείας δημοσιεύθηκε από το κανάλι Telegram "Pul Pervoho", το οποίο έχει στενούς δεσμούς με την υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας.

https://www.youtube.com/watch?v=uw__twE-b3k

"Πρέπει να ευχαριστήσω τους Ρώσους: μας βοήθησαν πολύ πέρυσι. Δεν μιλάω [μόνο] για τα πυρηνικά όπλα εδώ, τα οποία έβαλαν τους πάντες στη θέση τους... Παραλάβαμε τέτοια συστήματα όπως το Iskander από τους Ρώσους με τη χρηματοδότησή τους, αν και τους πληρώνουμε σε άλλους λογαριασμούς", δήλωσε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Τόνισε ότι η χρήση αυτών των όπλων απαιτεί "αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου" και έγκριση από υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

"[Αυτό είναι] ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο όπλο... Υπέγραψα ένα διάταγμα σχετικά με τη χρήση αυτών των όπλων. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με τη συγκατάθεση του Προέδρου. Εκεί εμπλέκονται ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο καθένας έχει τα δικά του καθήκοντα... τα πυρηνικά όπλα είναι ακόμη πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν", δήλωσε ο Λουκασένκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Μάρτιο του 2023, ο Λουκασένκο είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τους τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους που παραχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως "εθνικά" ή "δικά του περιουσιακά στοιχεία", τονίζοντας ότι θα συμβάλουν στην αυτοδιοίκηση και την ελευθερία της Λευκορωσίας.

"Και μην λέτε ότι "θα το κρατήσουμε μόνο εμείς. Δεν είναι το όπλο μας". Αυτά είναι τα όπλα μας που θα συμβάλουν στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία", δήλωσε ο Λουκασένκο.

Αποκάλυψε επίσης σχέδια για την αποκατάσταση των χώρων για πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, υποστηρίζοντας ότι η Λευκορωσία θα μπορούσε δυνητικά να λάβει στρατηγικά πυρηνικά όπλα, αν χρειαστεί.

"Δεν θα σταματήσουμε μπροστά σε τίποτα, υπερασπιζόμενοι τις χώρες μας, τους λαούς μας", είχε δηλώσει ο Λουκασένκο τον Μάρτιο του 2023.

Την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας, Viktor Khrenin, ανακοίνωσε ότι το Μινσκ πρόκειται να τροποποιήσει το στρατιωτικό του δόγμα για να επιτρέψει τη χρήση πυρηνικών όπλων, λίγους μήνες μετά την πρώτη τοποθέτηση ρωσικών πυρηνικών όπλων εκεί.

"Θα γνωστοποιήσουμε με σαφήνεια τις απόψεις μας σχετικά με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που σταθμεύουν στο έδαφός μας", δήλωσε ο Khrenin κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Μινσκ την Τρίτη. "Εμφανίστηκε ένα νέο κεφάλαιο, όπου θα καθορίσουμε με σαφήνεια τις συμμαχικές μας υποχρεώσεις απέναντι στους συμμάχους μας".

Το δόγμα πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στην Πανλευκορωσική Λαϊκή Συνέλευση, ένα αντιπροσωπευτικό όργανο που λειτουργεί παράλληλα με το κοινοβούλιο της χώρας.

Η Λευκορωσία είναι στενά συνδεδεμένη με τη Ρωσία και είχε στην κατοχή της πυρηνικά όπλα τακτικής και μακράς εμβέλειας όταν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, όπως και η Ουκρανία και το Καζακστάν.

Παρέδωσαν τα πυρηνικά τους όπλα, μαζί με τις άλλες δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Τον Μάιο του περασμένου έτους η Μόσχα και το Μινσκ οριστικοποίησαν μια συμφωνία που επιτρέπει στη Ρωσία να τοποθετεί τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Τον Ιούνιο ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι οι παραδόσεις είχαν αρχίσει, ενώ τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις είχαν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά που πυρηνικά όπλα τοποθετήθηκαν εκτός των συνόρων της Ρωσίας.

Η τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και τα σύνορα της οποίας απέχουν λιγότερο από 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.

Τα πυρηνικά όπλα που έστειλε η Ρωσία είναι τακτικά όπλα που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης και έχουν σχετικά μικρό βεληνεκές και συγκριτικά χαμηλή απόδοση.

Δεν είναι σαφές πόσα όπλα έχουν τοποθετηθεί στη Λευκορωσία και δεν είναι άμεσα σαφές αν το νέο δόγμα του Μινσκ θα περιλαμβάνει τη χρήση των ρωσικών όπλων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ