Σάλος προκλήθηκε στη Γεωργία ύστερα από την τοποθέτηση στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στην Τιφλίδα, μιας εικόνας που απεικονίζει τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν μαζί με την Ρωσίδα Αγία Ματρώνα (1881-1952), η οποία τον ευλογεί.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις η εικόνα αφαιρέθηκε για να «τροποποιηθεί», καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η Γεωργιανή Εκκλησία, σύμφωνα με το BBC, «δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις» πως οι δυο τους έχουν συναντηθεί.
Η εικόνα εξ αρχής προκάλεσε δημόσια κατακραυγή από χριστιανούς και αντιρώσους. Μάλιστα μια ακτιβίστρια, η Nata Peradze, πέταξε μπλε μπογιά στην εικόνα, διαμαρτυρόμενη για την «εξύμνηση ενός τυράννου». «Ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω κάτι, δεν πρόκειται να μιλήσω για τον τρόμο του Στάλιν, όλοι γνωρίζουν, αλλά η οικογένειά μου και από τις δύο πλευρές υπέφερε και οι συγγενείς μου εξαφανίστηκαν», τόνισε στο BBC.
Εκκλησιαστικοί ηγέτες και κυβερνών κόμμα καταδίκασαν τόσο την πράξη της ακτιβίστριας, όσο και εν γένει τις αντιδράσεις, ωστόσο τελικά το Πατριαρχείο της Γεωργίας δήλωσε πως οι εικόνες θα πρέπει να απεικονίζουν «πραγματικές ιστορίες» και ότι η απεικόνιση του Στάλιν έπρεπε να αλλάξει.
«Οι δωρητές της εικόνας καλούνται να κάνουν οι ίδιοι τις κατάλληλες αλλαγές, διαφορετικά θα το κάνουμε εμείς», αναφέρετε στην επίσημη δήλωση. Σημειώνεται πως η εικόνα ήταν μια δωρεά του αντιδυτικού εθνικιστικού κόμματος «Συμμαχία Πατριωτών», το οποίο καταγγέλλεται συχνά για σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Πάντως πολλοί Γεωργιανοί επέκριναν την Εκκλησία για το γεγονός πως αποδέχτηκε την εικόνα, καθώς ο Στάλιν, ο οποίος γεννήθηκε στη Γεωργία και σε νεαρή ηλικία είχε εκπαιδευτεί για να γίνει ιερέας, είναι ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα για μια μερίδα Γεωργιανών, μεταξύ αυτών και χριστιανών που τον κατηγορούν για μαζική εκκαθάριση κληρικών.
Η υπόθεση με την εικόνα έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια διαμάχη για την κληρονομιά του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης. Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», παρότι καταδίκασε την απαξίωση της εικόνας, απέφυγε να εκφράσει θέση στη συζήτηση για τον ρόλο του Στάλιν.
Το Εργαστήριο Έρευνας του Σοβιετικού Παρελθόντος (Sovlab), το οποίο στοχεύει να εξερευνήσει και να αναλύσει το ολοκληρωτικό παρελθόν της Γεωργίας, λέει πως «η αποκατάσταση του σοβιετικού δικτάτορα έχει επιταχυνθεί επί ηγεσίας Βλαντιμίρ Πούτιν» και πως «η Μόσχα επιχείρησε με προπαγάνδα, με έναν πόλεμο πληροφοριών, να επηρεάσει τους Γεωργιανούς ως προς αυτό το θέμα». Όπως αναφέρει το Sovlab, 12 νέα αγάλματα του Στάλιν έχουν τοποθετηθεί σε ολόκληρη τη Γεωργία την τελευταία δεκαετία.