Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford πρόκειται να αποχωρήσει από τη Μεσόγειο Θάλασσα, σχεδόν τρεις μήνες μετά την ανάπτυξή του στην περιοχή μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τους φόβους για έναν πολυμέτωπο πόλεμο, μετέδωσε το ABC News το βράδυ της Κυριακής.
Το USS Gerald Ford, η τελευταία, μεγαλύτερη και πιο τρομερή προσθήκη στον στόλο των πυρηνικών αεροπλανοφόρων του αμερικανικού ναυτικού, διαθέτει τη δυνατότητα να εξαπολύει ανεξάρτητα πλήγματα κατά του Λιβάνου, της Συρίας ή του Ιράν.
Υποστηρίζεται από αεροσκάφη ανεφοδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από τα Εμιράτα και πλέει με μια ομάδα μάχης πέντε αντιτορπιλικών.
Το USS Gerald R. Ford πρόκειται να επιστρέψει "όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί''
Σύμφωνα με το ABC, που επικαλείται ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, το αεροπλανοφόρο και "άλλα πλοία επιφανείας που αποτελούν την ομάδα κρούσης" θα επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες "όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί για μελλοντικές αποστολές".
"Η επιστροφή του αεροπλανοφόρου θα τηρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα και ότι ακόμη και με την αναχώρηση του Ford, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθούν να έχουν πολλές στρατιωτικές δυνατότητες στην περιοχή και ευελιξία", ανέφερε το ABC επικαλούμενο τον αξιωματούχο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή θα συνεχίσει να ενισχύεται με την ανάπτυξη καταδρομικών και αντιτορπιλικών στη Μεσόγειο. εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε: "Δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε σήμερα", όταν επικοινώνησε το ABC για να σχολιάσει.
Μαζί με το αεροπλανοφόρο, το Πεντάγωνο πρόσθεσε επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενέκρινε την πώληση στο Ισραήλ βλημάτων πυροβολικού M107 των 155 χιλιοστών και συναφούς εξοπλισμού χωρίς έλεγχο από το Κογκρέσο, δήλωσε το Πεντάγωνο.