Κόσμος

Αυτές είναι οι χώρες που δεν γιορτάζουν ποτέ τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου και γιορτάζεται σε πάνω από 160 χώρες, στην Ευρώπη και όχι μόνο, κάθε χρόνο. Ωστόσο δεν γιορτάζονται σε όλες τις χώρες καθώς σε κάποια μέρη απλώς... δεν υπάρχουν, ή είναι εντελώς διαφορετικά

Υπάρχουν χώρες που την ημέρα των Χριστουγέννων οι άνθρωποι πάνε κανονικά στις δουλειές τους, τα φώτα δεν στολίζουν στους δρόμους και κανείς δεν θα πει το κλασσικό «καλά Χριστούγεννα».

Το Αφγανιστάν και η «αναγέννηση»

Τα Χριστούγεννα εκεί δεν υπάρχουν, καθώς είναι ισλαμική χώρα. Οι άνθρωποι εκεί δεν τα αναγνωρίζουν σαν εορτή και όσοι τα γιορτάζουν το κάνουν σπίτι τους σε κλειστό κύκλο. 

Όμως, εκεί γιορτάζουν διαφορετικά τον νέο χρόνο σε μια γιορτή που ονομάζεται Nowruz (Νέος Χρόνος). Αυτή η εορτή βασίζεται στο ιρανικό ηλιακό ημερολόγιο και δεν γιορτάζεται την πρώτη του Ιανουαρίου αλλά στις 21 ή 22 Μαρτίου. 

Με το Nowruz, οι Αφγανοί καλωσορίζουν την άνοιξη και αποχαιρετούν τον χειμώνα. Είναι πολύ σημαντική ημέρα για τους ανθρώπους καθώς την έχουν συνδέσει με την «αναγέννηση» και συνήθως τότε επιλέγουν να μετακομίσουν ή να κάνουν ριζικές αλλαγές στο σπίτι τους και τη ζωή τους. 

Την ημέρα εκείνη φτιάχνουν μια σαλάτα από επτά φρούτα που λέγεται Haft Mewa και ακολουθεί τo Haft Sin που πρόκειται για την διάταξη επτά αντικειμένων, με το όνομα του κάθε αντικειμένου να ξεκινά με το «sin» που συμβολίζει αυτό που θέλουν οι άνθρωποι για το νέο έτος. Για παράδειγμα, το σκόρδο που σημαίνει «seer» τοποθετείτε ως ένα από τα 7 αντικείμενα και συμβολίζει την υγεία. 

Η σαλάτα Haft Mewa:

Η Κίνα και τα μήλα της 

Τα Χριστούγεννα στην Κίνα γιορτάζονται μεν, αλλά όχι ακριβώς όπως τα ξέρουμε καθώς ο Χριστιανισμός δεν υπάρχει στην Κίνα η οποία προωθεί τον αθεϊσμό 

Τα Χριστούγεννα στην Κίνα υπάρχουν ως μια εμπορική περίοδο με τον Αι Βασίλη να μην έχει νάνους αλλά… Αδελφές και να παίζει σαξόφωνο, ενώ η γιορτή δεν θεωρείται αργία και δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμα, έχουν ως παράδοση να τρώνε ένα μήλο την παραμονή των Χριστουγέννων, με το φρούτο αυτό να αποτελεί το σύμβολο της ειρήνης και να το χαρίζουν ο ένας στον άλλο ως δώρο. 

Η Αίγυπτος γίνεται vegan

Τα Χριστούγεννα στην Αίγυπτο γιορτάζονται μονάχα από το 15% του πληθυσμού και δεν γιορτάζονται στις 25 του Δεκέμβρη, αλλά στις 7 Ιανουαρίου. 

Ο μήνας των Χριστουγέννων ονομάζεται Kiahk και πρόκειται για τον τέταρτο μήνα του μεταγενέστερου αρχαίου αιγυπτιακού πολιτικού ημερολογίου και του κοπτικού ημερολογίου.

Επιπλέον, ακολουθούν μια vegan νηστεία που ονομάζεται «Νηστεία της Αγίας Γεννήσεως» και δικαιολογούνται μονάχα οι άρρωστοι που έχουν ανάγκη από κρέας και άλλα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα. 

Οι λειτουργίες αρχίζουν γύρω στις 22:30 της παραμονής των Χριστουγέννων και όταν ολοκληρώνονται οι άνθρωποι πάνε σπίτι για το χριστουγεννιάτικο γεύμα. 

Ιαπωνία και κοτόπουλο στο KFC

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται εκεί μονάχα τις τελευταίες δεκαετίες και πιο πολύ υπάρχουν ως αφορμή για μια μέρα διασκέδασης καθώς δεν έχουν να κάνουν με χριστιανικούς σκοπούς. 

Έχουν πάρει παραδόσεις από τη δύση και συνήθως ανταλλάζουν δώρα, με την παραμονή να γιορτάζεται περισσότερα από την ημέρα των Χριστουγέννων. Μοιάζει πιο πολύ σαν μια δεύτερη ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με το κοτόπουλο του KFC να αποτελεί μια από τις τοπ επιλογές εκείνη την ημέρα, με πάνω από 3,6 εκατομμύρια Ιάπωνες να κατανλώνουν το γνωστό αμερικανικό κοτόπουλο. 

Μια διαφήμιση του KFC του 1974 που έλεγε «Κεντάκι για τα Χριστούγεννα» συνέδεσαν την εορτή με τη γνωστή αλυσίδα. 

Βιετνάμ, φαγητό και... Φαγητό

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια εορτή μόνο για τους Χριστιανούς αλλά σύμφωνα με το Why Christmas, πολλοί πάνε σε έναν Καθολικό Καθεδρικό Ναό στην πόλη Χο Τσι Μινχ (η μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ) και συνηθίζουν να πετάνε κομφετί και να βγάζουν φωτογραφίες. 

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλοί Χριστιανοί εκεί, μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία και βλέπουν την γιορτή σαν μια «εκδήλωση» με μουσική από τους Χριστιανούς. 

Το ειδικό γεύμα της παραμονής των Χριστουγέννων ονομάζεται «reveillon» και έχει ένα «bûche de Noël» (ένα κέικ σοκολάτας σε σχήμα κορμού) για επιδόρπιο. Το γλυκό αυτό αποτελεί ένα από τα συχνότερα δώρα που κάνουν ο ένας στον άλλο, με το φαγητό να είναι μαι συχνή επιλογή για ένα χριστουγεννιάτικο δώρο, καθώς σπάνια θα κάνουν πραγματικά δώρα. 

Το γλυκό bûche de Noël:

Βόρεια Κορέα και τα γενέθλια της Kim Jong Suk

Εκεί δεν υπαρχουν τα Χριστούγεννα και το μόνο που γιορταζουν εκείνη την περίοδο είναι τα γενέθλια της Kim Jong Suk, χωρίς να έχουν ιδέα τι είναι ο Χριστός και τα Χριστούγεννα. 

H Kim Jong Suk ήταν ακτιβίστρια και επαναστάτρια με όλο τον κόσμο να τραγουδάει για τα γενέθλια της, όπως έχουμε εμείς τα κάλαντα. Η 27η Δεκεμβρίου θεωρείται αργία λόγω της Ημέρας του Εθνικού Συντάγματος και όσον αφορά την Πρωτοχρονιά, πραγματοποιείται μια τεράστια πομπή με τον κόσμο να πηγαίνει στο παλάτι Kumsusan Palace of the Sun στην Πιονγκγιάνγκ προς το διατηρητέο ​​σώμα του Kim Il-Sung και του Kim Jong-il.

Η Ημέρα του Ήλιου είναι μια ετήσια δημόσια αργία στη Βόρεια Κορέα στις 15 Απριλίου και πρόκειται για την επέτειο γέννησης του Kim Il Sung, ιδρυτή και Αιώνιου Προέδρου της Βόρειας Κορέας. Είναι η πιο σημαντική εθνική εορτή στη χώρα και θεωρείται κάτι αντίστοιχο με τα δικά μας Χριστούγεννα.

 

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται μονάχα από τους Χριστιανούς, με το καθεστώς της χώρας να προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι Χριστούγεννα δεν θα υπάρξουν στη Βόρεια Κορέα. 

Εορτασμός των γενεθλίων της Κιμ:

Τα απαγορευμένα Χριστούγεννα της Κούβα

Τα Χριστούγεννα εκεί χάθηκαν, αλλά... Επέστρεψαν. Είχαν απαγορευτεί για σχεδόν 30 ολόκληρα χρόνια το 1969 όταν ο τότε ηγέτης, Φίντελ Κάστρο, θεωρούσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν θρησκευτικοί εορτασμοί. 

Η απαγόρευση ίσχυε έως και το 1998 που μέχρι τότε όσοι τα γιόρταζαν το έκαναν με ήσυχο τρόπο στα σπίτια τους. 

Πλέον τα Χριστούγεννα δεν είναι απαγορευμένα, με την παραμονή τους να ονομάζεται «Nochebuena» που σημαίνει «καληνύχτα» και συνήθως έχουν παράδοση να τρώνε ψητό χοιρινό και για επιδόρπιο ρυζόγαλο ή πουτίγκα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ