Κόσμος

Όρμπαν: Ο μεγάλος εκβιασμός του απειλή για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά αύριο

Η εκβίαση της Ουγγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα λύτρα των περίπου 20 δισ. ευρώ που ζητεί ο Βίκτορ Όρμπαν από την Κομισιόν. Η συζήτηση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και η πιθανή διεύρυνση της ΕΕ, ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που θα πρέπει να εφαρμοστούν, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτές οι τρεις, συν μία προκλήσεις, περιμένουν τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια, όπως εκτιμάται προς το παρόν, μαραθώνια σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινάει στις 14 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες το οποίο χαρακτηρίζεται ως το “πλέον διχαστικό και τοξικό” των τελευταίων ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι “27” θα προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο ώστε να τετραγωνίσουν τον κύκλο και να βρουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς σε μια σειρά εξαιρετικά δύσκολων ζητημάτων που θα απασχολήσουν το σύνολο της ΕΕ τα επόμενα, τουλάχιστον, 4 χρόνια.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καταβάλουν επίπονες προσπάθειες ώστε να καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, παράλληλα με τις ενέργειες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ώστε να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, ύψους 50 δις. ευρώ ώστε να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Βίκτορ Όρμπαν - Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Ο Ούγγρους πρωθυπουργός εκβιάζει άμεσα την ΕΕ. Απειλεί ανοιχτά να μπλοκάρει τις όποιες προσπάθειες, για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Ουκρανία και, σύμφωνα με τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, ζητεί και τα λύτρα. Ήτοι να αποδεσμευτούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη χώρα του, περίπου 20 δις ευρώ, τα οποία έχουν παγώσει λόγω της κατάφωρης παραβίασης των κανόνων για το κράτος Δικαίου στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με αναφορές, η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ξεμπλοκάρει 10 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία μια κίνηση που έχει προκαλέσει την οργή των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και μιας μεγάλης μερίδας κρατών - μελών της ΕΕ, που ζητούν την πλήρη απομόνωση του κ. Όρμπαν. “Βρισκόμαστε σε δίλημμα. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή στάση για να εκμαιεύσουμε τα απαραίτητα κονδύλια στην Ουκρανία, αλλά δεν γίνεται να εκβιάζει ολόκληρη την ΕΕ μια και μόνο χώρα. Έχουμε και άλλες εναλλακτικές στη διάθεσή μας για να παρακάμψουμε τον κ. Όρμπαν”, δήλωσε στο protothema.gr Ευρωπαίος διπλωμάτης από μια εκ των ισχυρών ανατολικών χωρών της ΕΕ, στο πλαίσιο της ανωνυμίας.

Η “εναλλακτική λύση” στην οποία αναφέρεται ο συγκεκριμένος διπλωμάτης αφορά στην παράκαμψη του ουγγρικού βέτο και στη συμφωνία των υπόλοιπων 26 κρατών - μελών της ΕΕ να παράσχουν διμερώς τα χρήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Παρόμοιες συμφωνίες, τηρουμένων των αναλογιών, είχαν υπάρξει και με την Ελλάδα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί και το ζήτημα της πιθανής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ζήτημα που θα φέρει σε πλήρη αντιπαράθεση, αν όχι σε ανοιχτή σύγκρουση, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Πολωνίας και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, στην εναρκτήρια ομιλία του χθες στο πολωνικό κοινοβούλιο δήλωσε χαρακτηριστικά. «Βαρέθηκα να ακούω πολιτικούς να μιλούν για σημάδια κόπωσης με την κατάσταση στην Ουκρανία. Η επίθεση στην Ουκρανία είναι επίθεση εναντίον όλων μας».

Προϋπολογισμός της ΕΕ

Το έτερο μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει τους 27 αφορά στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (σ.σ του προϋπολογισμού) της ΕΕ. Οι πρεσβευτές των κρατών - μελών συζητούν το πως θα καταφέρουν να καλύψουν το κενό στον ευρωπαϊκό κορβανά, χωρίς να δώσουν περισσότερα χρήματα. Τα κεφάλαια που είχε στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Οι λόγοι; Τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και ο δανεισμός της Κομισιόν στο όνομα των κρατών - μελών με τη συνεπακόλουθη αύξηση των επιτοκίων που απαιτεί περισσότερα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων. Η Κομισιόν χρειάζεται περίπου 65 δισ, ευρώ. Τα κράτη - μέλη δεν είναι διατεθειμένα να δώσουν περισσότερα από 23 δισ. επιλέγοντας παράλληλα να κοπούν κεφάλαια από υφιστάμενα προγράμματα της Κομισιόν, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, και το πρόγραμμα στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP) για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της ΕΕ όσον αφορά κρίσιμες τεχνολογίες, στον ψηφιακό τομέα και τους τομείς της υπερπροηγμένης τεχνολογίας, της καθαρής τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας, ώστε να δοθούν κάποια, ελάχιστα ποσά (περίπου 1 δισ, ευρώ) για τη μεταναστευτική πολιτική, κάτι που ζητούν μετ΄επιτάσεως κράτη - μέλη, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...