Η Κομισιόν προτείνει επίσης, για πρώτη φορά, νέους κανόνες της ΕΕ για την ευημερία των σκύλων και των γατών, που εκτρέφονται και διακινούνται ως ζώα συντροφιάς.
Το πακέτο περιλαμβάνει αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ για τα ζώα στις μεταφορές, η οποία θα βελτιώσει την ευημερία των 1,6 δισεκατομμυρίων ζώων που μεταφέρονται από και προς την ΕΕ κάθε χρόνο.
Οι νέοι κανόνες για την ευημερία και την ιχνηλασιμότητα των σκύλων και των γατών θα θεσπίσουν, για πρώτη φορά, ενιαία πρότυπα της ΕΕ για την εκτροφή, τη στέγαση και το χειρισμό σκύλων και γατών σε εγκαταστάσεις εκτροφής και καταστήματα κατοικίδιων ζώων, καθώς και σε καταφύγια. Η ιχνηλασιμότητα των σκύλων και των γατών θα ενισχυθεί επίσης μέσω της υποχρεωτικής ταυτοποίησης και εγγραφής σε εθνικές βάσεις δεδομένων για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και τον καλύτερο έλεγχο των συνθηκών καλής διαβίωσης των ζώων στις εγκαταστάσεις.
H Eπίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «η καλή διαβίωση των ζώων είναι ένα θέμα για το οποίο ενδιαφέρονται πολύ οι πολίτες της ΕΕ και η προσπάθεια για τη βελτίωσή του αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα από την πρώτη μέρα. Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά της Ευρώπης έχουν σκύλο ή γάτα, γεγονός που δείχνει τη σημασία των ενεργειών μας σήμερα. Σήμερα, για πρώτη φορά, προτείνουμε κοινούς κανόνες της ΕΕ για την καλύτερη προστασία των εκατομμυρίων σκύλων και γατών που εκτρέφονται στην ΕΕ και παρέχουμε την απαραίτητη βεβαιότητα στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων».
«Επίσης, ενημερώνουμε τους κανόνες για τη μεταφορά ζώων για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, για να βελτιώσουμε την καλή διαβίωση τους και να αποτρέψουμε την κακομεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά. Η καλή διαβίωση των ζώων δεν είναι μόνο απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία των ζώων, αλλά και για μια ανθρώπινη, υγιή και βιώσιμη κοινωνία» συμπλήρωσε.
Τέλος, η Επιτροπή προτείνει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) «Fur Free Europe», η οποία ζητεί την απαγόρευση της εκτροφής γούνας από την ΕΕ και την πώληση προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα στην ενιαία αγορά. Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία και αναγνωρίζει ότι η καλή διαβίωση των ζώων εξακολουθεί να αποτελεί έντονη ανησυχία για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Καλύτεροι κανόνες για τη μεταφορά των ζώων
*Οι χρόνοι ταξιδιού θα μειωθούν και κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών, τα ζώα πρέπει να εκφορτώνονται για περιόδους ανάπαυσης, σίτισης και ποτίσματος. Ειδικοί κανόνες θα ισχύουν για τα ζώα προς σφαγή και για τα ευάλωτα ζώα, όπως τα μη απογαλακτισμένα μοσχάρια και τα ζώα σε περίοδο εγκυμοσύνης.
*Τα δικαιώματα για την εξασφάλιση ελάχιστου χώρου για τα διάφορα ζώα θα αυξηθούν και θα προσαρμοστούν σε κάθε είδος.
*Οι μεταφορές σε ακραίες θερμοκρασίες θα υπόκεινται σε αυστηρούς όρους, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της μεταφοράς αποκλειστικά στη νύχτα όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς. Επιπλέον, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 0 ° C, τα οδικά οχήματα πρέπει να καλύπτονται και να ελέγχεται η κυκλοφορία του αέρα στο θάλαμο των ζώων, προκειμένου να προστατεύονται. Εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -5 ° C, μαζί με τα προαναφερθέντα μέτρα, η διάρκεια του ταξιδιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9 ώρες.
*Οι κανόνες για τις εξαγωγές ζώντων ζώων από την Ένωση θα γίνουν αυστηρότεροι, συμπεριλαμβανομένων καλύτερων ελέγχων σε τρίτες χώρες ώστε να πληρούνται ισοδύναμα πρότυπα με εκείνα της ΕΕ.
Όπως αναφέρει η Κομισιόν, θα αξιοποιηθούν στο έπακρο τα ψηφιακά εργαλεία για να διευκολυνθεί η επιβολή των κανόνων μεταφοράς (π.χ. εντοπισμός θέσης οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, κεντρική βάση δεδομένων).
Καλύτερη ευημερία για σκύλους και γάτες
Περίπου το 44% των νοικοκυριών στην ΕΕ έχουν ζώα συντροφιάς. Το εμπόριο σκύλων και γατών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με ετήσια αξία 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων για την επαγγελματική εκτροφή, τη διατήρηση και την πώληση σκύλων και γατών διαφέρουν πολύ μεταξύ των κρατών μελών. Υπάρχουν επίσης εκτενείς ενδείξεις για πρακτικές και καταχρήσεις που δεν έχουν τα πρότυπα.
Επιπλέον, το παράνομο εμπόριο σκύλων και γατών έχει εκτοξευθεί, επιταχυνόμενο από μια αναπτυσσόμενη διαδικτυακή αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει πλέον το 60% του συνόλου των πωλήσεων σκύλων και γατών στην ΕΕ, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα καταγγέλλει την έκταση του παράνομου εμπορίου σκύλων και γατών, καθώς και τα σημερινά κενά που το επιτρέπουν.
Η σημερινή πρόταση θεσπίζει ενιαίους κανόνες της ΕΕ για την καλή διαβίωση των σκύλων και των γατών που εκτρέφονται ή διατηρούνται σε εγκαταστάσεις εκτροφής, σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων, καθώς και σε καταφύγια:
Για πρώτη φορά, θα ισχύουν ελάχιστα πρότυπα για την αναπαραγωγή, τη στέγαση, τη φροντίδα και τη θεραπεία αυτών των ζώων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι αυστηρές απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας, μαζί με αυτοματοποιημένους ελέγχους για διαδικτυακές πωλήσεις, θα βοηθήσουν τις αρχές να ελέγχουν την εκτροφή και το εμπόριο σκύλων και γατών και τους αγοραστές να ελέγχουν ότι η ταυτοποίηση και η καταχώρισή τους είναι σωστή.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν εκπαίδευση στους χειριστές ζώων και οποιοσδήποτε αγοράζει σκύλο ή γάτα θα ενημερώνεται για τη σημασία της υπεύθυνης ιδιοκτησίας.
Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές σκύλων και γατών θα πρέπει να πληρούν ισοδύναμα πρότυπα καλής διαβίωσης.
Απάντηση στην πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών «Fur Free Europe»
Η Επιτροπή απάντησε επίσης σήμερα σε μια Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών. Η πρωτοβουλία «Fur Free Europe» καλεί την Επιτροπή να αναλάβει δράση για να απαγορεύσει: (i) τη διατήρηση και τη θανάτωση ζώων με αποκλειστικό ή κύριο σκοπό την παραγωγή γούνας και (ii) την τοποθέτηση γούνας εκτρεφόμενων ζώων και προϊόντων στην αγορά της ΕΕ. Εγείρει επίσης σημαντικά ζητήματα σχετικά με την προστασία της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος, τα οποία θα αξιολογήσει η Επιτροπή σύμφωνα με την «Μια προσέγγιση για την υγεία», η οποία έχει ως βασική αρχή την αναγνώριση ότι η υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Η Επιτροπή ανέθεσε στην EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) να παράσχει επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων που εκτρέφονται για γούνα. Βασιζόμενη περαιτέρω σε αυτή την επιστημονική συνεισφορά και σε αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, η Επιτροπή θα ανακοινώσει στη συνέχεια την καταλληλότερη δράση.