Από το πρώτο κιόλας οπτικό υλικό κατά την ημέρα της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, υπήρχαν σημάδια σεξουαλικής βίας, αλλά και βιασμών. Γυναίκες που περιφέρονταν από τους τρομοκράτες ημίγυμνες, άλλες με δεμένα τα χέρια και αίματα πάνω στο παντελόνι τους.
Οι μαρτυρίες απλώς επιβεβαίωσαν τη φρίκη των βιασμών στα κιμπούτς και των ομαδικών βιασμών στο φεστιβάλ Supernova στην έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Και όσο περνά ο καιρός, το έργο των αρχών επικεντρώνεται στη ψυχολογική παρακολούθηση των γυναικών που επέζησαν από τους βιασμούς και όσα έζησαν στο άμεσο περιβάλλον τους. Ισραηλινή επιτροπή εργάζεται για να συγκεντρώσει στοιχεία για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, από μαρτυρίες επιζώντων, στρατιωτών και αστυνομικών, διασωστών αλλά και των ίδιων των δραστών που έχουν συλληφθεί, γράφει η Washington Post.
Το υλικό των ισραηλινών αρχών δείχνει ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς προχωρούσαν σε μια σειρά από σαδιστικές σεξουαλικές πράξεις πάνω στα θύματά τους, ακόμη και όταν πλέον είχαν πεθάνει.
Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι πολλές από τις νεκρές Ισραηλινές είχαν κατάγματα στα μέλη ή τη λεκάνη, πέρα από τις ενδείξεις βιασμού ή σεξουαλικής βίας. Τα θύματα, σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανήλικες, κακοποιημένες και βασανισμένες πριν τις εκτελέσουν οι τρομοκράτες.
Γυναίκα που ήταν στο φεστιβάλ και διασώθηκε παριστάνοντας τη νεκρή, είπε στην αστυνομία πως είδε τρομοκράτες της Χαμάς να βιάζουν διαδοχικά μια νέα γυναίκα και έπειτα να τη σκοτώνουν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Η μάρτυρας είδε μια γυναίκα να αιμορραγεί από την πλάτη, όπως είπε, πρώτα να σκύβει, και στη συνέχεια να την τραβούν πάλι πάνω οι μαχητές. Ένας άνδρας τράβηξε τα μακριά μαλλιά της γυναίκας και τη βίασε, είπε η μάρτυρας, και στη συνέχεια την πέρασε σε έναν άλλο άνδρα, ο οποίος επίσης τη βίασε πριν την πυροβολήσει στο κεφάλι. «Δεν σήκωσε καν το παντελόνι του», είπε ο μάρτυρας. «Την πυροβόλησε ενώ ήταν μέσα της».
Σε άλλες περιπτώσεις μιλούν έμμεσα και αναφέρονται σε περιστατικά που άκουσαν να συνέβησαν σε γείτονες – πώς μπορούμε όμως να γνωρίζουμε ότι τα θύματα δεν ήταν οι ίδιες;
Ειδικοί λένε στη Washington Post ότι οι βιασμοί δεν είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά ως «όπλο πολέμου» στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, έχουμε δει τη χρήση του στην Ουκρανία ή τη δεκαετία του ‘90 στη Βοσνία.
Παράλληλα, οι Ισραηλινοί ψυχολόγοι που είναι ειδικευμένοι στα θύματα βιασμών παρακολουθούν τις γυναίκες που επέζησαν και πλέον φιλοξενούνται σε κλινικές ή ξενοδοχεία. Η επιστροφή στις κατοικίες τους, πέρα από εξαιρετικά οδυνηρή ψυχολογικά, είναι δύσκολη γιατί πλέον έχουν καταστραφεί.
Ένας ισραηλινός έφεδρος παραϊατρικός που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συμμορφωθεί με το στρατιωτικό πρωτόκολλο δήλωσε στην Wasington Post ότι βρήκε τα πτώματα δύο έφηβων κοριτσιών στην κρεβατοκάμαρά τους με ενδείξεις σεξουαλικής επίθεσης.
"Η μία ήταν στο κρεβάτι. Το χέρι της κρεμόταν από το πλαίσιο του κρεβατιού. Τα πόδια της ήταν γυμνά, με μώλωπες και είχε μια τρύπα από σφαίρα στην περιοχή του θώρακα-λαιμού", είπε. "Η άλλη ήταν ξαπλωμένη στο πάτωμα, μπρούμυτα, με τα πόδια της ανοιχτά και το παντελόνι της κατεβασμένο προς τα γόνατα. Υπήρχε ένα υγρό στην πλάτη της που έμοιαζε με σπέρμα. Την πυροβόλησαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού".
«Δεν είσαι μόνη», είναι αυτό που λένε στις γυναίκες. «Υπάρχουν αναφορές για σεξουαλική βία, γνωρίζεις ίσως κάτι;», είναι ο τρόπος που ανοίγουν τη συζήτηση οι ειδικοί. Πολλοί όμως από τους ειδικούς έχουν και τα δικά τους τραύματα από την εισβολή και από όσα φρικώδη αντιμετωπίζουν.
Η Χαμάς αρνείται ότι οι μαχητές της βιάζουν ή επιτίθενται σεξουαλικά σε γυναίκες, γιατί, όπως υποστηρίζει, αυτό είναι αντίθετο με τις ισλαμικές αρχές. Οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου είναι, σε κάθε περίπτωση, αμαρτία, προσθέτουν αξιωματούχοι της οργάνωσης που λένε ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται.
Αλλά όσο και αν ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άμαχοι εξαιρούνται από τις επιθέσεις, τα στατιστικά δείχνουν ότι τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους ακριβώς γυναίκες και παιδιά.