Βάσει νέων αναφορών, το Ισραήλ άσκησε βέτο στην πώληση 200 αρμάτων μάχης τύπου Merkava Mk3 στον στρατό του Μαρόκου.
Το Υπόβαθρο και η Πρόσφατη Απόφαση
Όλα ξεκίνησαν όταν αραβικές πηγές πρότειναν πριν κάποιους μήνες πως το Μαρόκο ενδιαφέρονταν να γίνει ο νέος αγοραστής του ισραηλινού κύριου άρματος μάχης τύπου Merkava Mk3. Σύμφωνα με τις αναφορές, η αφρικανική χώρα επιθυμούσε να αποκτήσει 200 μονάδες, έτσι ώστε το Merkava Mk3 να γίνει το βασικό άρμα μάχης του μαροκινού στρατού, μαζί με τα αμερικανικά άρματα Abrams.
Αν και η Ιερουσαλήμ δεν επιβεβαίωσε ποτέ αυτές τις φήμες, είναι αρκετά λογικό να έλαβαν χώρα πράγματι αυτές οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών, μιας και τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ και το Μαρόκο έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τις σχέσεις τους. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2021 οι δύο χώρες είχαν υπογράψει αμυντική συμφωνία, ενώ είχαν συμφωνήσει και σε συνεργασίες σε διάφορους άλλους τομείς.
Αν και τα άρματα Merkava Mk3 θα πρόσδιδαν στις τεθωρακισμένες δυνάμεις του αφρικανικού κράτους εντυπωσιακές δυνατότητες χάρις στην προηγμένη θωράκιση και στην υψηλή ισχύ πυρός τους, φαίνεται πως το μαροκινό όνειρο γίνεται όλο και πιο απίθανο να υλοποιηθεί. Ο λόγος είναι φυσικά η σύρραξη μεταξύ της παλαιστινιακής ισλαμικής Χαμάς και του ισραηλινού στρατού, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και μεταφέρθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας. Ο παλαιστινιακός θύλακας μετατράπηκε γρήγορα στον τάφο πολλών αρμάτων μάχης τύπου Merkava και άλλων τεθωρακισμένων του ισραηλινού στρατού.
Δεδομένων των παραπάνω, η Ιερουσαλήμ χρειάζεται σήμερα όλες τις πλατφόρμες που παράγει η αμυντική της βιομηχανία, για αυτό και αναφορές είχαν προτείνει στην αρχή του μήνα πως θα ακυρώσει και την συμφωνία προμήθειας αρμάτων Merkava στην κυπριακή Εθνοφρουρά.
Αλλά αυτός ίσως δεν είναι ο μόνος λόγος που το Ισραήλ δεν θα πουλήσει τελικά άρματα Merkava Mk3 στο Μαρόκο. Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι η στάση της αφρικανικής χώρας, μιας και η Ραμπάτ στάθηκε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, τουλάχιστον μέσω δηλώσεων του υπουργού εξωτερικών της. Παράλληλα, τους δρόμους του Μαρόκου γέμισαν διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης.
Έτσι, το Μαρόκο κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει τα 200 άρματα Merkava που ζήτησε από το Ισραήλ, αλλά και τα 200 άρματα Abrams που παρήγγειλε από τις ΗΠΑ, μιας και οι Αμερικανοί στηρίζουν τυφλά την Ιερουσαλήμ. Εξαιτίας της εξωτερικής πολιτικής της Ραμπάτ, η περίπτωση της Κύπρου και του Μαρόκου διαφέρουν σημαντικά αφού η Λεμεσός υποστήριξε δημόσια το Τελ Αβίβ κατά της Χαμάς.