Κόσμος

Ο Φιντάν ξεκινά εκστρατεία για να διώξει τους Ισραηλινούς από την Βόρεια Κύπρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα «θέσει το ζήτημα» των Ισραηλινών που αγοράζουν ακίνητα στο βορρά στις τουρκοκυπριακές αρχές.

Ο Φιντάν ρωτήθηκε από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Τουρκικού Κοινοβουλίου σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι «δεκάδες χιλιάδεςεκτάρια γης στην ΤΔΒΚ έχουν αποκτηθεί από Ισραηλινούς και μεσάζοντες που σχετίζονται με το Ισραήλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είπε στην επιτροπή ότι το υπουργείο του «εξετάζει» τους ισχυρισμούς και ότι η τουρκική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας MIT επίσης «παρακολουθεί» το θέμα.

Ωστόσο, υποβάθμισε την κλίμακα των αγορών ακινήτων από το Ισραήλ στο βορρά, λέγοντας «με συνολικά περισσότερες από 200 αιτήσεις αγοράς ακινήτων από Ισραηλινούς πολίτες από το 2000, οι Ισραηλινοί πολίτες κατατάσσονται στη 12η θέση μεταξύ όλων των χωρών».

«Μόνο την τελευταία πενταετία, υποβλήθηκαν συνολικά 15.000 αιτήσεις από μη Ισραηλινούς υπηκόους τρίτων χωρών για αγορά ακίνητης περιουσίας στην ΤΔΒΚ. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη θέση από το 2000 και το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

Συνέχισε αναφέροντας το γεγονός ότι οι πωλήσεις ακινήτων στο βορρά πρέπει να εγκριθούν από το «υπουργικό συμβούλιο» της ημέρας και ότι ως εκ τούτου θα θέσει το θέμα στις τουρκοκυπριακές αρχές.

Εν τω μεταξύ, ο κώδωνας του κινδύνου κρούει και στο βορρά για υπηκόους τρίτων χωρών που ξεπλένουν παράνομα χρήματα μέσω αγορών ακινήτων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων εργολάβων κατασκευών Κύπρου Cafer Gurcafer ισχυρίστηκε ότι οι τουρκοκυπριακές τράπεζες ενδέχεται να αποβληθούν από το σύστημα Swift λόγω της μη συμμόρφωσής τους με τα παγκόσμια πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το σύστημα Swift είναι ένας διεθνής κωδικός που δίνει τη δυνατότητα σε τράπεζες από διαφορετικές χώρες να επικοινωνούν μεταξύ τους με ασφάλεια, κυρίως όσον αφορά τη μεταφορά κεφαλαίων.

Είπε στη Yeni Duzen ότι η τουρκοκυπριακή Κεντρική Τράπεζα «πρέπει να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό».

«Πρέπει να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να αποκλεισθούμε από τις διεθνείς μεταφορές χρημάτων», είπε.

«Ο κόσμος ανανεώνει τη νομοθεσία του καθημερινά για να αποτρέψει την τρομοκρατία και τα χρήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Σε σύγκριση με χώρες της Ευρώπης, η κυκλοφορία του χρήματος είναι πιο ευέλικτη στη χώρα μας.

«Εξαιτίας αυτού, κάποιοι κάνουν κατάχρηση και εκμεταλλεύονται τα κενά στο σύστημα. Γινόμαστε ντροπή για τον κόσμο γιατί δεν έχουν ληφθεί προφυλάξεις από το κράτος», είπε.

Πρόσθεσε ότι η σχετική τουρκοκυπριακή νομοθεσία «δεν έχει προσαρμοστεί στην τρέχουσα εποχή» και είπε «η Κεντρική Τράπεζα και το κοινοβούλιο θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε να είμαστε μια χώρα όπου οι άνθρωποι αγοράζουν εξοχικές κατοικίες, όχι μια χώρα όπου οι άνθρωποι αγοράζουν σπίτια για να ξεπλύνουν χρήματα».

Ωστόσο, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Μεσιτών Ακινήτων Huseyin Sadeghi προέτρεψε να είμαστε προσεκτικοί και αποχρώσεις, λέγοντας στο Yeni Duzen «αν πιστεύουμε ότι κάθε υπήκοος τρίτης χώρας ξεπλένει χρήματα, θα βλάψουμε τον πιο παραγωγικό τομέα της χώρας».

Συμφώνησε με τον Gurcafer ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος.

Την ίδια στιγμή, ο «βουλευτής» του CTP Salahi Sahiner είπε στη Yeni Duzen ότι έχει ετοιμαστεί νόμος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και θα αρχίσει να περνάει από το «κοινοβούλιο» μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό.

Είπε ότι ελπίζει ότι ο νόμος θα «αποτρέψει τους ανθρώπους από το ξέπλυμα προϊόντων εγκλήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι εάν ο νόμος δεν ψηφιστεί από τη «βουλή», υπάρχει πιθανότητα ο Βορράς να συμπεριληφθεί στην παγκόσμια «γκρίζα λίστα» κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στη «γκρίζα λίστα» περιλαμβάνουν τη Βουλγαρία, την Κροατία, το Γιβραλτάρ, τη Νιγηρία, τη Συρία και την Τουρκία. Υπάρχει ένα επίπεδο κάτω από τη «γκρίζα λίστα», γνωστή ως «μαύρη λίστα», η οποία αποτελείται από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Μιανμάρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ