Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία ζήτησε δομικές αλλαγές στον ΟΗΕ-Ποιες είναι αυτές

Τουρκία και Ισραήλ μπορεί να είναι αυτή την περίοδο σε απόλυτη αντίθεση, ωστόσο υπάρχει ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν. Αυτο είναι οι αντιρρήσεις που έχουν ως προς τον τρόπο λειτουργίας του ΟΗΕ. 

Το Ισραήλ βέβαια απλά ζήτησε την παραίτηση Γκουτέρες ενώ η Τουρκία θέλει πιο δομικές αλλαγές.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Άγκυρας στον ΟΗΕ, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ.

«Η ανάγκη για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δεν μπορεί να καθυστερήσει» δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), Πρέσβης Σεντάτ Ονάλ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το TRT..

Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, TRT, μεταδίδει τα εξής: «Ο Ονάλ μίλησε στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ατζέντα τη μεταρρύθμιση.

Αφού σημείωσε ότι χαιρετίζουν τον διορισμό των Μόνιμων Αντιπροσώπων της Αυστρίας και του Κουβέιτ ως συνδιαμεσολαβητές στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις, ο Ονάλ δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις δηλώσεις της Ομάδας Ενωμένοι για Συναίνεση για τη μεταρρύθμιση στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο Πρέσβης είπε: «Η ανάγκη για μεταρρύθμιση του ΣΑ του ΟΗΕ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δεν μπορεί να καθυστερήσει» είπε ο Πρέσβης Ονάλ.

Επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ, ειδικά όσον αφορά την Παλαιστίνη, είναι ξεκάθαρη ένδειξη αυτού, ο Ονάλ ανέφερε:

«Λόγω της δομικής του παράλυσης, το ΣΑ του ΟΗΕ απέτυχε να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη και δεν κατάφερε να ανακουφίσει τον απερίγραπτο πόνο του παλαιστινιακού λαού».

Ο Ονάλ σημείωσε ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία θα πρέπει να εξαλείψει τις υφιστάμενες ελλείψεις του ΣΑ του ΟΗΕ και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που οι στόχοι της ισότητας και της δημοκρατικής εκπροσώπησης θα υλοποιούνται μαζί με τους στόχους της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας.

Τονίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία για αυτό, ο Πρέσβης Ονάλ σημείωσε ότι μια προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στο κοινό καλό και όχι στα συμφέροντα των ίδιων των χωρών θα είναι προς το συμφέρον όλων των μελών.

«Όπως έχει τονίσει και η Ομάδα Ενωμένοι για Συναίνεση , πιστεύουμε ότι το καθεστώς της μόνιμης ιδιότητας μέλους, με ή χωρίς δικαίωμα βετό, είναι αντιδημοκρατικό και ότι το ΣΑ του ΟΗΕ θα πρέπει να διευρυνθεί μόνο με εκλεγμένα μέλη στη βάση της εκ περιτροπής και της περιφερειακής εκπροσώπησης» σημείωσε ο Ονάλ.

«Το ιδανικό θα ήταν η κατάργηση του δικαιώματος του βέτο ή τουλάχιστον ο περιορισμός της χρήσης του» σημείωσε ο Ονάλ και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του ΣΑ του ΟΗΕ θα πρέπει να ενισχυθεί.

Επισημαίνοντας ότι η εποικοδομητική δέσμευση μεταξύ όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη για την πρόοδο της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, ο Ονάλ ανέφερε ότι η πιο νόμιμη πλατφόρμα είναι η διακυβερνητική πλατφόρμα διαπραγματεύσεων.

Ο Ονάλ δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουν το γεγονός ότι οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν δημόσια και είπε:

«Λόγω της κρίσιμης σημασίας και του επείγοντος χαρακτήρα της μεταρρύθμισης του ΣΑ του ΟΗΕ, η Τουρκία θα συμμετάσχει ενεργά στη διακυβερνητική διαδικασία διαπραγματεύσεων και θα προσπαθήσει να συμβάλει στην επίτευξη συναίνεσης και κοινού εδάφους»».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...