Παρότι η Ιταλία συνεχίζει να βρίσκεται στη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα, η Moody's όπως υποστηρίζει το Bloomberg, απομάκρυνε την απειλή για υποβάθμιση της χώρας. Η απειλή αυτή ήταν φόβος για περισσότερους από 15 μήνες, δηλαδή προτού αναλάβει την εξουσία η Μελόνι. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, αντιμετώπισε χθες μια γενική απεργία των δύο από τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας η οποία ήταν κατά του προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης και είχε ως με αίτημα την αύξηση των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Όπως ανέφερε η Moody’s σε ανακοίνωση την Παρασκευή, η απόφασή της «αντανακλά την σταθεροποίηση των προοπτικών για την οικονομική ισχύ της χώρας, την υγεία του τραπεζικού τομέα και τη δυναμική του κρατικού χρέους της κυβέρνησης. Οι μεσοπρόθεσμες κυκλικές οικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας και οι κίνδυνοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν μειωθεί».
Η δαμόκλειος σπάθη που απειλούσε την κυβέρνηση της Ιταλίας
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η αναβάθμιση των προοπτικών της ιταλικής οικονομίας απομακρύνει τη δαμόκλειο σπάθη που επισκίαζε εδώ και έναν χρόνο συνεχώς την Μελόνι και τον κυβερνητικό της συνασπισμό της, ανταμείβοντάς την για το ρίσκο που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο να υλοποιήσει τις υποσχέσεις στους ψηφοφόρους με μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.
Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας εκτόξευσε τότε το spread μεταξύ των ιταλικών ομολόγων και των γερμανικών στις 210 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, αλλά χθες Παρασκευή ο δείκτης υποχώρησε στις 177 μ.β.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε ότι η αναβάθμιση των προοπτικών της ιταλικής οικονομίας από τη Moody’s, τον γέμισε με «μεγάλη ικανοποίηση» καθώς « επιβεβαιώνει ότι ακόμη και εν μέσω πολλών δυσκολιών, κάνουμε το σωστό για το μέλλον της Ιταλίας», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η Moody’s εκτιμά ότι το 2024 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα ανέλθει συνολικά στο 4,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της, ενώ προβλέπει ότι η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ θα φθάσει στο 140,3% το 2023, από 141, 7% το 2022, αν και παραμένει κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό,τι πριν την πανδημία.