Σε δηλώσεις σχετικά με τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon που επιθυμεί να αποκτήσει η Τουρκία, προχώρησε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που παράγει τα συγκεκριμένα πολεμικά αεροσκάφη.
Ο Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon που θέλει να προμηθευτεί η Τουρκία.
Στη δήλωση του ο Ερντογάν σχετικά με το θέμα επεσήμανε: «η Γερμανία μπορεί να υποχωρήσει ή όχι στο θέμα του Eurofighter. Είναι η Γερμανία η μόνη που παράγει πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο; Πραγματοποιούμε το έργο τους και τους προμηθεύουμε από πολλά μέρη. «Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει γίνει μια από τις κορυφαίες χώρες όσον αφορά τα μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη».
Εν τω μεταξύ στην Άγκυρα ισχυρίζονται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα κάνει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση το εγχώριο τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ.
Πριν από λίγο καιρό, η Τουρκία ξεκίνησε τις προσπάθειες για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία δεν άναψε το πράσινο φως στην πώληση του μαχητικού αεροσκάφους Typhoon στην Τουρκία, που αναπτύχθηκε και παρήχθη από την κοινοπραξία Eurofighter, της οποίας είναι μέλη το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία..
Από την άλλη, η Γερμανία δεν άναψε το πράσινο φως στην πώληση του Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σαουδική Αραβία. Στη συνέχεια, η Σαουδική Αραβία στράφηκε πρόσφατα στα πολεμικά αεροσκάφη Rafale της Γαλλίας, τα οποία είναι το αντίστοιχο του Typhoon. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιλογή «παράκαμψης» της Γερμανίας από το πρόγραμμα Eurofighter Typhoon από άλλες χώρες μέλη της κοινοπραξίας λόγω των ζημιών που έχει προκαλέσει.
Η Τουρκία σκοπεύει να προμηθεύσει F-16 Block 70 επιπλέον του Eurofighter Typhoon για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Και τα δύο αεροσκάφη ανήκουν στην κατηγορία 4,5 γενιάς. Ενώ τα F-16 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις τάξεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι 4ης γενιάς. Τα αεροσκάφη F-4E Terminator 2022 είναι 3ης γενιάς.
EF-2000 Eurofighter Typhoon Project
Το έργο Typhoon ξεκίνησε με τη σύμπραξη πολλών χωρών προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών σε μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς. Η Γαλλία, μια από τις χώρες παραγωγής που αποτελούνταν από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, έφυγε αφού το έργο προχώρησε για λίγο και αποφάσισε να αναπτύξει το δικό της αεροσκάφος, το Rafale.
Άλλες χώρες συνέχισαν το έργο ως κατασκευαστικοί εταίροι και τελικά εμφανίστηκε το EF-2000. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στο έργο είναι: 33% Αγγλία, 33% Γερμανία, 21% Ιταλία και 13% Ισπανία.
Η BAE Systems εκπροσωπεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην κοινοπραξία. Η Airbus Defense & Space εκπροσωπεί τη Γερμανία και την Ισπανία και η Leonardo την Ιταλία. Στο πλαίσιο του έργου, έχει δημιουργηθεί μια πολύ σοβαρή αλυσίδα εφοδιασμού και απασχόλησης σε αυτές τις χώρες.
Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 550 πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon έχουν παραδοθεί με επιτυχία σε 7 διαφορετικές χώρες. Οι χώρες αυτές είναι οι εξής: Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ομάν και Σαουδική Αραβία.