Κόσμος

Η απάντηση Νετανιάχου περί ευθυνών του Ισραήλ στον πόλεμο



Στενεύει ο κλοιός για την απόδοση ευθυνών όσον αφορά στην απουσία έτοιμου σχεδίου απέναντι στα αιφνιδιαστικά χτυπήματα της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Ενώ μέχρι στιγμής είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι αξιωματούχοι εκείνοι που έχουν ανοιχτά παραδεχτεί ότι δεν ενεργοποιήθηκε εγκαίρως ο μηχανισμός των απαραίτητων προετοιμασιών, ο Βενιαμίν Νετανιάχου δεν φάνηκε, και στο τελευταίο μήνυμά του, να προχωρά σε κάποια κίνηση παραδοχής της γενικότερη κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκε και για την οποία τον έχουν εγκαλέσει τόσο βουλευτές όσο και πολίτες.

Σε μία στιγμή που το κλίμα στο Ισράηλ είναι πυρακτωμένο τόσο λόγω του συνεχούς τρόμου για τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου, που αντιμετώπισε κατά το προηγούμενο διάστημα ισχυρό κύμα διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που ήρθε να αποδυναμώσει την κυβέρνηση, τα τελευταία μηνύματα της ισραηλινής ηγεσίας έχουν βαθιά ενωτικό χαρακτήρα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου με τα υπόλοιπα δύο μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, για τη σύσταση του οποίου έχει επίσης επικριθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καθώς ζητείται η επέκτασή του, ο Νετανιάχου σε έρωτηση δημοσιογράφου περί ευθυνών απέφυγε εμφανώς να μιλήσει για λάθη από πλευράς του.

«Όταν τελειώσει ο πόλεμος θα απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση. Τώρα μοναδική μας αποστολή είναι η προστασία της πατρίδας μας» ήταν το μήνυμα του Νετανιάχου στο οποίο ορισμένοι «βλέπουν» μελλοντική ανάληψη ευθυνών και άλλοι αποφυγή της συζήτησης.

Ποιο ήταν όμως ολόκληρο το μήνυμα του Νετανιάχου με το οποίο ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος περνά σε δεύτερη φάση;

«Αυτή είναι η δεύτερη φάση του πολέμου» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, όπου προχώρησε σε δηλώσεις μαζί με το πολεμικό του συμβούλιο, και προσέθεσε: «Όσοι μας κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου είναι υποκριτές. Ο πόλεμος μέσα στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι δύσκολος και μακρύς. Η Χαμάς χρησιμοποιεί τον λαό της ως ασπίδα».

«Βασικός μας στόχος η διασφάλιση της ύπαρξης του Ισραήλ και η απόλυτη ήττα του εγκληματικού εχθρού» υπογράμμισε για να συνεχίσει ως εξής:


«Χθες, τα στρατεύματά μας εισήλθαν στη Γάζα από τις πύλες του κακού».

«Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένα κράτος αντιμετωπίζει δύο επιλογές: την ύπαρξη ή τον θάνατο» συμπλήρωσε ξεκαθαρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα αφήσει αναπάντητες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς.

«Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων» υπογράμμισε ο Νετανιάχου ενώ ευχαρίστησε τη Δύση που στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ. 

«Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε... αυτή είναι η αποστολή της ζωής μας» κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

Το μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας 

«Τις τελευταίες 24 ώρες, περάσαμε στην επόμενη φάση του πολέμου. Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού θα χτυπήσουν σκληρά τα συστήματα της Χαμάς» τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας. 

Το υπουργείο Άμυνας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους στρατιώτες που είναι υπεύθυνοι για την επιχείρηση, πρόσθεσε ο Γιοάβ Γκαλάντ.

Επανέλαβε ότι το Ισραήλ είναι πλήρως προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε απειλές από άλλες χώρες.

Για τους ομήρους είπε τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα. Η εξασφάλιση της απελευθέρωσής τους δεν είναι δευτερεύουσα αποστολή, αλλά ύψιστης σημασίας».

«Αυτός δεν θα είναι ένας σύντομος πόλεμος, θα είναι ένας μακρύς πόλεμος» τόνισε μάλιστα σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός. 

«Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, θα πρέπει να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις και τις δυσκολίες» συμπλήρωσε.

Το μήνυμα Γκαντζ

«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ» ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο υπουργός του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ.

«Θα ακούσουμε τους φίλους μας, αλλά θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό για το Ισραήλ» πρόσθεσε. 

«Η χερσαία επιχείρηση μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε τους ομήρους πίσω στην πατρίδα» τόνισε. 

Μιλώντας για την υποστήριξη από τους ηγέτες της Δύσης, τους ευχαρίστησε που στέκονται στο πλευρό του λαού του, αλλά εξήγησε ότι το Ισραήλ θα φροντίσει για τα δικά του συμφέροντα.

«Σε αυτόν τον πόλεμο δεν έχουμε ένα διπλωματικό χρονόμετρο, αλλά μάλλον ένα στρατιωτικό ρολόι», είπε ειδικότερα.

Αναφέρθηκε δε στην περίφημη ομιλία του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ για να δανειστεί φράση του:

«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ» κατέληξε ο Γκαντζ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ