Το ελικοπτεροφόρο της Γαλλίας ονόματι Tonnerre της κλάσης Mistral είναι ένα πλεούμενο χωριό, εξοπλισμένο με γυμναστήρια και φούρνο, όπως και πυραύλους, πολυβόλα όπλα, αποβατικά, ελικόπτερα και άρματα μάχης, γράφει το Politico.
Το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων αποτελεί το επίκεντρο των στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τον μήνα που διανύουμε κοντά στην νότια ακτή της Ισπανίας.
Η Ευρώπη Ετοιμάζεται για Πόλεμο
Στο σενάριο εξάσκησης που επέλεξαν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα στρατεύματα πρέπει να πραγματοποιήσουν έφοδο έναντι μίας παραλίας για να σώσουν την κυβέρνηση ενός υποτιθέμενου συμμαχικού κράτους που ονομάζεται Seglia.
Αυτός ο τύπος αποστολής αποτελεί τον λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκε το Tonnerre, το οποίο σημαίνει κεραυνός στα γαλλικά. Το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων της Γαλλίας μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και στρατεύματα.
Τα ελικοπτεροφόρα είναι κάποιες από τις καλύτερες επιλογές για να προβάλει η Γαλλία την στρατιωτική της ισχύ, μιας και είναι ιδανικά σκάφη για αποβάσεις σε συμμαχική ή εχθρική επικράτεια, θέτοντας τεράστιο κίνδυνο για κάθε εχθρό.
Το σύνθημα που εν λόγω πλοίου μεταφράζεται σε «αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο».
Το Tonnerre τέθηκε σε υπηρεσία στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό το 2007, ενώ από τότε βάση του είναι το λιμάνι της Τουλόν στην μεσογειακή ακτή της Γαλλίας. Όλη η κλάση Mistral παράχθηκε στην δεκαετία του '2000.
Τα γαλλικά πολεμικά πλοία έχουν συμμετάσχει σε διάφορες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης πολιτών από την Γαλλία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Μέση Ανατολή κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006, όπως επίσης και κατά την διάρκεια της στρατιωτικής εμπλοκής της Γαλλίας στο Μάλι το 2013. Παράλληλα, συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ και σε ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ.
Τα Ήθελαν οι Ρώσοι Αλλά Ποτέ δεν τα Πήραν
Πέντε πλοία της κλάσης Mistral κατασκευάστηκαν, ωστόσο μόνο τα τρία προορίζονταν για την Γαλλία. Τα άλλα δύο έχουν ένα αρκετά προβληματικό αλλά ενδιαφέρον παρελθόν.
Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τα είχε πουλήσει αρχικά στην Ρωσία, καθιστώντας την χώρα του το πρώτος κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που θα έστελνε στρατιωτικό εξοπλισμό στη Μόσχα. Ωστόσο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον ρωσικό στρατό το 2014, έγινε πολιτικά αδύνατη μία τέτοια πώληση στη Ρωσία.
Ο διάδοχος του Σαρκοζί, Φρανσουά Ολλάντ, ακύρωσε την παραγγελία των Ρώσων και τους επέστρεψε τα 950 εκατομμύρια ευρώ που είχαν καταβάλει. Τα πλοία εν τέλει κατέληξαν στο αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό.