Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας για το 2024 και οι στόχοι εξαγωγής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για την επόμενη περίοδο ανακοινώθηκαν πολύ πρόσφατα. Για τον επόμενο χρόνο οι Τούρκοι αναμένεται να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα χρήματα στην άμυνα.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο Κεντρικός Κυβερνητικός Προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2024 ξεπερνά τις 11 τρισεκατομμύρια 89 δισεκατομμύρια λίρες. Για την άμυνα το ποσό εκτιμάται πως θα φτάσει τις 8 τρισεκατομμύρια 437 δισεκατομμύρια λίρες.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Γιλμάζ μετά από σχετική επίσημη συνάντηση για τον τουρκικό Κεντρικό Κυβερνητικό Προϋπολογισμό του 2024 τις τελευταίες ώρες.
40,5 Δισεκατομμύρια στον Στρατό
Ο Τούρκος τόνισε πως μεγάλο μέρος αυτών των εξόδων στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, έτσι ώστε να μην εξαρτώνται από ξένα κράτη για την άμυνα. Σε αυτό το κομμάτι η Τουρκία θα επενδύσει 1 τρισεκατομμύρια 133,5 δισεκατομμύρια λίρες.
Για να μιλήσουμε σε ευρώ, η Τουρκία αναμένεται να δαπανήσει το επόμενο έτος σχεδόν 39 δισεκατομμύρια ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις της, δηλαδή περίπου 40,5 δισεκατομμύρια δολάρια βάσει της σημερινής ισοτιμίας των νομισμάτων. Για να συγκρίνετε, το 2023 η Άγκυρα αποδέσμευσε κεφάλαια συνολικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άμυνά της, πράγμα που σημαίνει αύξηση της τάξεως του 250% για τον επόμενο χρόνο.
Ο Στόχος για τις Εισφορές τους από Πωλήσεις Όπλων
Όσον αφορά τον νέο τους στόχο εισφορών από εξαγωγές αμυντικών προϊόντων, οι Τούρκοι ευελπιστούν οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας τους να δουν αύξηση από τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, η τουρκική αμυντική βιομηχανία επιδεικνύει αυτάρκεια της τάξεως του 80% σήμερα, ποσοστό που η Άγκυρα θέλει να αυξήσει κατά 5% το επόμενο έτος.
Και εδώ οι φιλοδοξίες των Τούρκων είναι μεγάλες αφού μιλάμε για σχεδόν διπλάσιες πωλήσεις όπλων σε ξένες χώρες, βέβαια πολλές από τις παραγγελίες που θα ολοκληρωθούν εντός του 2024 έχουν συμφωνηθεί φέτος ή προηγούμενα έτη.
Πάντως είναι λογικό που η Τουρκία ξοδεύει τόσα πολλά δισεκατομμύρια στην αμυντική της βιομηχανία, μιας και έχουν επιβληθεί εμπάργκο κατά της Άγκυρας από διάφορες χώρες για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα είναι ευρέως γνωστό πως οι ΗΠΑ εμπόδισαν την πώληση μαχητικών F-35 στους Τούρκους, ενώ κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και ο Καναδάς σταμάτησαν ανεπίσημα να πουλάνε οπλικά συστήματα στο κράτος μετά τις επιχειρήσεις του στην Γάζα.