«Νέα γυναίκα, μόνη, ψάχνει». Το φιλμ του 1992 με τις Μπρίτζετ Φόντα και Τζένιφερ Τζέισον Λι δεν ήταν στο μυαλό τους. Νέες ήταν, έψαξαν την ιδέα και δούλεψαν σκληρά. Δεν τα βρήκαν έτοιμα, ούτε είναι μέλη βασιλικών οίκων. Δεν υπάρχει κανένα γνωστό πρόσωπο σε αυτή τη λίστα, όπως η τηλεπαρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρεϊ, η νεότερη από τη φατρία των Kαρντάσιαν, ή η τραγουδίστρια Ριάνα. Οι γυναίκες που δημιούργησαν τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες από το μηδέν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφοσιωμένες σε λιγότερο γοητευτικές αναζητήσεις, όπως οικοδομικά υλικά, βενζινάδικα, φορτηγά ή αλυσίδες γρήγορου φαγητού.
Πρόκειται για μια ομάδα γυναικών μεταξύ 65 και 90 ετών που γεννήθηκαν ως επί το πλείστον σε μικρές πόλεις σε μέρη όπως το Ουισκόνσιν, η Οκλαχόμα, το Αρκάνσας ή το Μίσιγκαν. Δημιούργησαν τις επιχειρήσεις τους ως ίσες με τους συζύγους τους πριν από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Η περιουσία τους είναι πολύ πάνω από τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια της Γουίνφρεϊ ή τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια της Τζένερ. Και τα πρόσωπά τους είναι ελάχιστα γνωστά στο ευρύ κοινό, επειδή οι περισσότερες από αυτές δεν έφυγαν ποτέ από τις Πολιτείες τους. Παραμένουν μακριά από επιχειρηματικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη ή το Σικάγο.
Πρώτη στη λίστα που ετοίμασε το portal Statista είναι η αξεπέραστη για έκτη συνεχόμενη χρονιά Nταϊάν Χέντρικς με περιουσία-ρεκόρ 15 δισ. δολαρίων. Δεν τα είχε όλα εύκολα με δύο παιδιά πριν κλείσει τα 22, τα οποία συντηρούσε δουλεύοντας ως «κουνελάκι» του Playboy. Σύντομα άρχισε ως μεσίτρια να πουλά σπίτια και το 1979 γνώρισε τον σύζυγό της, Κεν Χέντρικς, έναν εργολάβο με τον οποίο σύντομα ίδρυσε την ABC Supply. Επί του παρόντος η εταιρεία, της οποίας είναι πρόεδρος και αποκλειστική ιδιοκτήτρια από τότε που πέθανε ο σύζυγός της το 2007, είναι ο μεγαλύτερος διανομέας δομικών υλικών στη χώρα. Το 2022 η εταιρεία είχε κέρδη 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ζευγάρια και συνεργάτες. Στη δεύτερη θέση με περιουσία 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται η Τζούντι Λαβ, η πλουσιότερη γυναίκα στην Οκλαχόμα. Το 1964 ίδρυσε την Love’s Travel Stops & Country Stores, μια αλυσίδα βενζινάδικων, μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος πέθανε φέτος. Σήμερα έχει περισσότερα από 600 σε 42 Πολιτείες με κέρδη 20,6 δισ. το 2022 και 27.000 υπαλλήλους.
Μια ιστορία παρόμοια με αυτή των γκαράζ όπου ξεκίνησαν ο Μπιλ Γκέιτς ή ο Στιβ Τζομπς διαδραματίστηκε πιο διακριτικά από την τρίτη της λίστας, την Τζούντι Φόκνερ, και τη μόνη που δεν ξεκίνησε την επιχείρησή της με τον σύντροφό της. Το 1979 δημιούργησε την Epic Systems, τον «γίγαντα» λογισμικού που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα νοσοκομεία των ΗΠΑ, από ένα υπόγειο του Ουισκόνσιν. Εχει περιουσία 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το πιο περίεργο είναι ότι η εταιρεία, που είχε τζίρο 4,6 δισεκατομμυρίων το 2022, δεν έχει συγκεντρώσει ποτέ χρήματα από επιχειρηματικά κεφάλαια ή από εξαγορά.
Ηγετικές θέσεις. Οι υπόλοιπες από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων έχτισαν τις αυτοκρατορίες τους με τους συζύγους τους, αλλά δεν εγκατέλειψαν ποτέ διευθυντικές ή ηγετικές θέσεις. Η ιδιοκτήτρια του αγροτικού κολοσσού Wonderful Company, Λίντα Ρέσνικ, αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, άφησε το πανεπιστήμιο σε ηλικία 19 ετών για να ιδρύσει το δικό της διαφημιστικό γραφείο. Παντρεύτηκε τον πελάτη της, Στιούαρτ Ρέσνικ, με τον οποίο ίδρυσε την εταιρεία που απέφερε κέρδη 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και έχει 9.000 υπαλλήλους.
Ακολουθεί η Τάι Λι, η πρώτη Κορεάτισσα που αποφοίτησε από το διάσημο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και η νεότερη στη λίστα στα 65 της χρόνια. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SHI International, μιας εταιρείας παροχής επιχειρηματικού λογισμικού που κέρδισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Το 1989 αγόρασε την εταιρεία με τον τότε σύζυγό της για λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Η 91χρονη βετεράνος της λίστας, Τζονέλ Χαντ, παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας φορτηγών, J.B. Υπηρεσίες μεταφορών Hunt. Την ίδρυσε το 1961 στο Αρκάνσας μαζί με τον σύζυγό της. Πέρυσι είχε κέρδη 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχολεί 29.000 υπαλλήλους.
Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Γκάιλ Μίλερ, ιδιοκτήτρια του Larry H. Miller Group, ενός επιχειρηματικού κολοσσού με επενδύσεις σε ακίνητα, υγειονομική περίθαλψη, δάνεια και ψυχαγωγία. Ξεκίνησε με τον σύζυγό της το 1979 με την αγορά της μοναδικής αντιπροσωπείας Toyota στη Γιούτα και τη μετέτρεψαν στον όγδοο μεγαλύτερο όμιλο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Τα περιουσιακά του στοιχεία ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια με την πώληση της εταιρείας.
Ακολουθεί η Μάριαν Ιλιτς, ιδιοκτήτρια της ιταλικής αλυσίδας fast food Little Caesar’s Pizza. Ανοιξε το πρώτο της εστιατόριο με τον σύζυγό της το 1959. Σήμερα υπάρχουν 4.192 σε όλες τις ΗΠΑ. Η επιχειρηματική επιτυχία τούς οδήγησε να διαφοροποιήσουν τις επιχειρήσεις τους στην ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και το στοίχημα υπό την εταιρεία τους Ilitch Holdings. Εχει περιουσία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακολουθεί η Ελίζαμπεθ Γιουλέιν, η οποία ίδρυσε την εταιρεία βιομηχανικών προμηθειών συσκευασίας Uline μαζί με τον σύζυγό της Ρίτσαρντ στο υπόγειό τους το 1980. Είναι η πρόεδρος και αυτός ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η οποία έχει εκτιμώμενα έσοδα 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η περιουσία της είναι 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ιδια περίπτωση είναι και αυτή της Πέγκι Τσενγκ, κινεζικής καταγωγής, και τελευταίας στη λίστα με περιουσία 3,1 δισ. δολάρια. Στη δεκαετία του ’80 άνοιξε με τον σύζυγό της το πρώτο κινέζικο εστιατόριο Panda Express σε ένα εμπορικό κέντρο στη Νότια Καλιφόρνια. Σήμερα έχει 2.400 καταστήματα στις ΗΠΑ, 105 στο εξωτερικό και τζίρο άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Το American dream σίγουρα το είδε πρώτα γυναίκα. Και το έκανε πραγματικότητα…