Κόσμος

Ποιος ήταν ο 45χρονος Τυνήσιος μακελάρης των Βρυξελλών

Νεκρός έπεσε ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες έπειτα από ολονύχτιο ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει για τη σύλληψή του οι αρχές του Βελγίου.

Δύο Σουηδοί δολοφονήθηκαν από την επίθεση του 45χρονου με καταγωγή από την Τυνησία, που διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα για την ταυτότητα του δράστη των φονικών πυροβολισμών πρόκειται για έναν ριζοσπαστικοποιημένο Τυνήσιο που ζήτησε άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019.

Έχει ονομαστεί από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ως Αμπντεσαλέμ Λ και σύμφωνα με τον Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, υπουργό Δικαιοσύνης του Βελγίου, το αίτημα του δράστη για άσυλο είχε απορριφθεί το 2019.

Ήταν γνωστός στην αστυνομία και ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε εμπορία ανθρώπων και οι αναφορές των αρχών επισήμαναν ότι αποτελούσε κίνδυνο για την κρατική ασφάλεια.

Πληροφορίες που δόθηκαν στις βελγικές αρχές από ξένη κυβέρνηση που δεν κατονομάζεται αναφέρουν ότι ο άνδρας είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και σκόπευε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να διεξαγάγει ιερό πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, λόγω ελλιπών στοιχείων οι βελγικές αρχές δεν μπόρεσαν να  αποδείξουν τις υποψίες και έτσι δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ επισήμως ως επικίνδυνος.

Ο άνδρας ήταν υπό έρευνα ως ύποπτος για απειλητική συμπεριφορά εναντίον ενός ατόμου σε κέντρο ασύλου και η ακρόαση για αυτό το περιστατικό επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη, είπε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης.

Η υφυπουργός ασύλου του Βελγίου, Νικόλ ντε Μουρ, είπε ότι ο άνδρας εξαφανίστηκε μετά την απόρριψη της αίτησής του για άσυλο, οπότε οι αρχές δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν για να οργανώσουν την απέλασή του.

Μετά τις επιθέσεις, δημοσίευσε βίντεο στο διαδίκτυο λέγοντας ότι είχε σκοτώσει ανθρώπους στο όνομα του Θεού και φέρεται ότι οι πράξεις του να υποκινήθηκαν από τις αρχές του Ισλαμικού Κράτους.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης είχε αναρτήσει φωτογραφία του στην Γένοβα, σε σελίδα που διατηρούσε στο Facebook.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η σελίδα είχε δημιουργηθεί το 2021, ενώ στην φωτογραφία (η οποία πιθανόν προέκυψε από επεξεργασία βίντεο που τραβήχτηκε με κινητό) ο Λασουέντ βρίσκεται στην πλατεία της Νίκης (Πιάτσα Ντέλα Βιτόρια) της Γένοβας.

Η ιταλική εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας προσπαθεί τώρα να καθορίσει, με χρονική ακρίβεια, πότε ο τρομοκράτης πέρασε από την περιφέρεια της Λιγουρίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γένοβα. Ο Αμπντεσλάμ Λασουέντ είχε δημιουργήσει την συγκεκριμένη σελίδα χρησιμοποιώντας το πλαστό όνομα Σλαϊέμ Σλούμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ