Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία σκοπεύει να αναπτύξει μια ταξιαρχία 4.000 ανδρών της Μπούντεσβερ στη Λιθουανία σε μόνιμη βάση.
"Αναμένουμε ότι η ταξιαρχία θα σχηματιστεί στα τέλη του 2024. Είναι μια σοβαρή πρόκληση, όχι μόνο για τη Λιθουανία, αλλά και για εμάς. Θα είναι η πρώτη περίπτωση που η Γερμανία αναπτύσσει ταξιαρχία της Bundeswehr σε μια ξένη χώρα σε μόνιμη βάση Συζητάμε με τους Λιθουανούς φίλους μας για τα βήματα που θα λάβουμε σύντομα», είπε ο Πιστόριους στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Εσθονίας ERR.
Ωστόσο, η ανάπτυξη της ταξιαρχίας στη Λιθουανία απαιτεί κατάλληλες υποδομές, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.
«Χρειαζόμαστε στρατώνες, αποθήκες, χώρους εκπαίδευσης, καθώς και πολιτικές υποδομές για τις οικογένειες των στρατιωτών», εξήγησε.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι Γερμανοί στρατιώτες θα μεταβούν στη Λιθουανία σε εθελοντική βάση. Ο Πιστόριους ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το θέμα της πιθανής έναρξης παραγωγής πυρομαχικών στην Εσθονία.
«Θα πρέπει να καθορίσουμε σε ποια περιοχή της Εσθονίας θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία και τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά αυτό δεν είναι ζήτημα της κυβέρνησης, αλλά της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία είναι ιδιωτική και όχι κρατική ιδιοκτησία», είπε ο υπουργός.
Ωστόσο, στη Λιθουανία υπάρχει και ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ, εξαιτίας του αποκλεισμού του οποίου οι λιθουανικές αρχές βρίσκονται ήδη «σε λεπτό πάγο» στις σχέσεις με τη Ρωσία. Πρόκειται για ένα τμήμα του εδάφους που ονομαζόταν Keninsberg και ανήκε στη Γερμανία, αλλά το 1939 η Πολωνία, με την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας, απέκλεισε τον λεγόμενο διάδρομο The Danzig ή Gdańsk που οδηγούσε σε όλη την επικράτειά της στο Keninsberg.
Η Γερμανία είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον διάδρομο βάσει της Συνθήκης των Βερσαλλιών και χρησιμοποίησε τον αποκλεισμό ως δικαιολογία για να καταλάβει την περιοχή του Γκντανσκ, που ήταν το έναυσμα για την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945, η Σοβιετική Ένωση προσάρτησε την περιοχή Keninsberg, η οποία έκτοτε ονομάζεται Καλίνινγκραντ, έτσι ώστε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο θύλακας αυτός να ανήκει στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη διακρατική ρωσο-λιθουανική συμφωνία οδικής κυκλοφορίας του 1993, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον διάδρομο Suwałki, ο οποίος τροφοδοτεί τον πληθυσμό του Καλίνινγκραντ