Κόσμος

Guardian: Η Ευρώπη από το 1973 έως σήμερα μέσα από φωτογραφίες

Παρουσιάζει στιγμιότυπα που στιγμάτισαν την Ευρώπη από το 1973 έως σήμερα, μέσα στα οποία και δύο φωτογραφίες από την Ελλάδα που έχουν χαραχθεί στη μνήμη τόσο των Ελλήνων όσο και και όλου του πλανήτη, σύμφωνα με την ερτ

«Πριν από πενήντα χρόνια, η Ευρώπη ήταν χωρισμένη σε δύο εχθρικά μπλοκ, εγκλωβισμένα σε έναν ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στο νότο, εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν ακόμα υπό δικτατορίες. Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν μόλις προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αυξάνοντας τα μέλη της σε εννέα.

Στις πέντε δεκαετίες που μεσολάβησαν, αυταρχικά καθεστώτα έπεσαν και δημοκρατίες αναγεννήθηκαν. Τείχη έπεσαν, ομοσπονδίες διαλύθηκαν και ακολούθησαν αιματηροί πόλεμοι. Υπήρξαν πολλές κρίσεις: πολιτικές, οικονομικές, ανθρώπινες.

Η Ευρώπη έχει γίνει μάρτυρας τρομοκρατικών φρικαλεοτήτων, ειρηνικών – και λιγότερο ειρηνικών – επαναστάσεων, φυσικών καταστροφών, μιας πανδημίας. Η ΕΕ αυξήθηκε σε 28 μέλη και στη συνέχεια έχασε ένα από αυτά.

Μια πλήρης ιστορία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια αυτών των ετών θα μπορούσε να γεμίσει πολλά βιβλία. Προς το παρόν, ο συντάκτης φωτογραφιών του Guardian, Guy Lane, επέλεξε εικόνες που καλύπτουν τον τελευταίο μισό αιώνα και οι οποίες, όλες μαζί, δίνουν τουλάχιστον μια εντύπωση αυτής της συνεχώς μεταβαλλόμενης ηπείρου».

1973: Η εξέγερση των Ελλήνων φοιτητών κατά της δικτατορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, ένα τανκ έσπασε τις πύλες του Πολυτεχνείου Αθηνών, καθώς μονάδες της αστυνομίας και του στρατού κατέστειλαν βίαια μια φοιτητική εξέγερση που θα προμήνυε το τέλος της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα. Το πόσοι ακριβώς έχασαν τη ζωή τους αμφισβητείται. Παρόλο που κανείς δεν έχασε τη ζωή του στην πανεπιστημιούπολη, οι αναφορές για τον αριθμό των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των μαθητών λυκείου – που σκοτώθηκαν κατά την επακόλουθη καταστολή έξω από αυτήν κυμαίνονται από 24 έως σχεδόν τριπλάσιους. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε κομβική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μια καθοριστική πράξη αντίστασης κατά του αυταρχισμού που έστρεψε το ρεύμα της κοινής γνώμης εναντίον των συνταγματαρχών, οδήγησε τελικά στην πτώση του καθεστώτος τον επόμενο χρόνο» γράφει ο Guardian, περιγράφοντας την παρακάτω φωτογραφία.

2021: Σοβαρές πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα – Η «κραυγή»

«Δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον είκοσι και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν στην πόλη Λαγκαδάς, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου. Τις πυρκαγιές στην ηπειρωτική χώρα και σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη ακολούθησε μια καταστροφική πυρκαγιά στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Εύβοια, που κατέκαψε σχεδόν 50.000 εκτάρια πευκοδάσους και ελαιώνες και ανάγκασε σε εκκενώσεις, με πλοία και μικρά σκάφη, περισσότερων από 2.000 ανθρώπων. Είκοσι πέντε χώρες έστειλαν πυροσβέστες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, και πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί ανέδειξαν τις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά, ως παράδειγμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη» αναφέρει ο Guardian.

Για το κεφάλαιο του 2021 επέλεξε την παρακάτω φωτογραφία:

Στις κορυφαίες φωτογραφίες του 2021 συγκαταλέγεται το κλικ του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη. Η εικόνα από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας το καλοκαίρι, με την κυρία Παναγιώτα από τις πληγείσες Γούβες, συγκλόνισε κάνοντας τον γύρο του κόσμου. Επελέγη μάλιστα για το εξώφυλλο του περιοδικού TIME.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά