Κόσμος

Κυπριακό: Συνάντηση Χριστοδουλίδη- Γκουτέρες - Ανοιχτός για συνάντηση με Τατάρ ο Κύπριος Πρόεδρος


Μπορεί στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, να διατηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στις αξιώσεις του.

Ο Ερντογάν με την επιστροφή του στην Άγκυρα ξανάρχισε τον αμανέ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση, είναι «το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού».

Ο Ερντογάν, σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων της χώρα του με την Ελλάδα δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει τη ρητορική του, δηλώνοντας πως «η προσέγγισή μας στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη εδώ και πολύ καιρό», καθώς «είναι πλέον σαφώς αντιληπτό ότι οι φόρμουλες της ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν».

Ισχυρίστηκε ότι «η απόρριψη αυτής της αλήθειας δεν είναι παρά επιβολή αδιεξόδου στο νησί. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση δύο κρατών, δίκαιη και μόνιμη στην Κύπρο».

«Καλέσαμε» ανέφερε «τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν. Απεύθυναμε άλλη μια πρόσκληση στη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της τδβκ (ψευδοκράτος) ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», και «δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν».

Ο Τ. Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα δικαιώματα της τδβκ μέχρι τέλους, στο πλαίσιο του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο». Αναμένουμε, υποστήριξε, «ότι η πόρτα που άνοιξε με την ένταξή της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητή θα συνεχιστεί». Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, η αναγνώριση του ψευδοκράτους «ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο».


Είναι προφανές ότι με την επιμονή του για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού και σε διάσταση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και τις προτροπές του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ενδεχόμενο επανάληψης διαπραγματεύσεων αποτελεί ουτοπία.

Χάσμα και επιμονή

Παρά το ότι οι τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αφήνουν ούτε χαραμάδα αισιοδοξίας για επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει την ετοιμότητα της να προσέλθει αμέσως σε διάλογο, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με οδηγό τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτό θα επαναλάβει απόψε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης θα τονίσει στον Α. Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Tουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ή οπουδήποτε αλλού.

Η Λευκωσία ελπίζει πως το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, σε συνδυασμό με την επικείμενη συζήτηση των ευρωτουρκικών ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Νοέμβριο, ίσως λειτουργήσουν ενισχυτικά στη προσπάθεια για έναν διάλογο που θα μπορούσε να βγάλει από το τέλμα των τελευταίων 6 χρόνων το Κυπριακό.

Πρώτο βήμα θεωρείται ο διορισμός απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό κάτι που υποστηρίζει η ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο), τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη ανακοινώσει επισήμως ότι θα ζητήσουν από τον Αντόνιο Γκουτέρες το διορισμό απεσταλμένου, κάτι που αναμένεται να πράξουν και η Βρετανία με τη Γαλλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...