Σε πολιτική ίσων αποστάσεων σε ό,τι αφορά τη διπλωματική της ρητορική προς Δύση και Ρωσία φαίνεται να στρέφεται η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να ρίχνει τους τόνους και για τα περί ρήξης με την Ευρωπαϊκή Δήλωση που δήλωνε χθες.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη Ρωσία όσο εμπιστεύεται και τη Δύση. Εξηγώντας την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι απέτυχε να τον πείσει να επαναλάβει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, από την οποία το Κρεμλίνο αποσύρθηκε τον Ιούλιο, αλλά απέσπασε την υπόσχεση ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Αφρική.
"Δεν έχω κανένα λόγο να μην τους εμπιστεύομαι", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε αργά τη Δευτέρα στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο PBS στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. "Στο βαθμό που η Δύση είναι αξιόπιστη, η Ρωσία είναι εξίσου αξιόπιστη. Τα τελευταία 50 χρόνια, περιμένουμε στο κατώφλι της ΕΕ και, αυτή τη στιγμή, εμπιστεύομαι τη Ρωσία εξίσου με τη Δύση".
Η Άγκυρα διατήρησε στενούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του 19μηνου πολέμου. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Τουρκία και ο ΟΗΕ κατάφεραν να πετύχουν μια συμφωνία που επέτρεψε την ασφαλή μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, συμβάλλοντας στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία πριν από δύο μήνες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε τηρηθεί μια παράλληλη συμφωνία που επέτρεπε τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της.
Ο Ερντογάν επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη τέσσερις μήνες μετά τη νίκη του στις εκλογές που παρέτειναν την 20ετή διακυβέρνησή του για άλλα πέντε χρόνια. Η νέα του θητεία έχει δει σημάδια βελτίωσης της συχνά εύθραυστης σχέσης της Άγκυρας με τη Δύση.
Μιλώντας σε εκδήλωση τη Δευτέρα, ο Τούρκος ηγέτης φάνηκε να ανακαλεί τα σχόλια που έκανε αμέσως πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, στα οποία πρότεινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να τερματίσει την 24χρονη προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Βλέπουμε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη περίοδο", δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κείμενο της συνάντησης που δημοσίευσε το γραφείο του. "Συνεχίζουμε να τονίζουμε τη σημασία της αναζωογόνησης της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ".
Ο Ερντογάν επισήμανε επίσης τη βελτίωση των δεσμών με την Ουάσιγκτον, οι οποίοι πρόσφατα επικεντρώθηκαν στην έγκριση από την Άγκυρα της αίτησης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και σε μια πιθανή συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. "Είμαστε ικανοποιημένοι με την εξέλιξη της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Ερντογάν. "Επιλύσαμε τα περισσότερα αδιέξοδα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μπάιντεν και αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερες συνομιλίες σύμφωνα με τη θετική ατζέντα".
Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν ενέκριναν την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία, την οποία η Στοκχόλμη έκανε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο όταν επιστρέψει από τις διακοπές του τον επόμενο μήνα.
Ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν επισημάνει ότι η προμήθεια των F-16 για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας εξαρτάται από τη συμφωνία της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όμως ο Ερντογάν επανέλαβε ότι "αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται" αν και είπε ότι η απόφαση για τη Σουηδία ανήκει στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία. "Εάν το κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση για την υποψηφιότητα αυτή, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε", δήλωσε στο PBS.
Ο Ερντογάν χάραξε επίσης μια γραμμή μεταξύ της υποψηφιότητας της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ και της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τον Ιούλιο, ωστόσο, κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να "ανοίξουν το δρόμο για την Τουρκία" με αντάλλαγμα να ανοίξει ο δρόμος της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ. Τη Δευτέρα δήλωσε στο PBS ότι "η θέση της Σουηδίας και η τρέχουσα θέση μας στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι δύο διαφορετικά πράγματα".
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επαφές του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι είναι "αρκετά προφανές ότι αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ καιρό", αλλά ότι ο Ρώσος ηγέτης ήταν με την πλευρά του τερματισμού αυτού του πολέμου το συντομότερο δυνατό. "Αυτό είπε. Και πιστεύω τις παρατηρήσεις του", δήλωσε ο Ερντογάν.