Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να γίνει τόσο εξαρτημένη από την Κίνα για μπαταρίες ιόντων λιθίου και κυψέλες καυσίμου μέχρι το 2030 όσο ήταν από την Ρωσία για ενέργεια πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για να το σταματήσει αυτό πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει αποφασιστικά μέτρα, αναφέρει ένα έγγραφο που προετοιμάστηκε για τους Ευρωπαίους ηγέτες σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο απέκτησε το γνωστό πρακτορείο, θα αποτελέσει την βάση των συζητήσεων αναφορικά με την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης κατά την διάρκεια μίας συνάντησης Ευρωπαίων ηγετών στην Γρανάδα της Ισπανίας στις 5 Οκτωβρίου.
Ανήσυχοι από την παγκόσμια επιρροή και την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, οι ηγέτες της ηπείρου θα συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κομισιόν για την μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την Κίνα και την ανάγκη διαφοροποίησης προς την Αφρική και την Λατινική Αμερική.
Το έγγραφο αναφέρει πως εξαιτίας της διαλείπουσας φύσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της ηλιακής, η Ευρώπη θα χρειαστεί τρόπους αποθήκευσης ενέργειας για να επιτύχει τον στόχο της αναφορικά με τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.
«Αυτό θα εκτοξεύσει την ζήτησή μας για μπαταρίες ιόντων λιθίου, για κυψέλες καυσίμου και άλλα προϊόντα μεταξύ 100% και 300% τα επόμενα χρόνια» αναφέρει συγκεκριμένα η γραπτή αναφορά, η οποία προετοιμάστηκε από την ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν και η Ε.Ε. διατηρεί μία ισχυρή θέση στην παραγωγή των λοιπών προϊόντων, στον τομέα των κυψελών καυσίμου και των μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες είναι κρίσιμα εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων, η ήπειρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα.
«Χωρίς την εφαρμογή αποφασιστικών μέτρων, το ενεργειακό οικοσύστημα θα μπορούσε να αποκτήσει εξάρτηση διαφορετικού επιπέδου από την Κίνα μέχρι το 2030, παρόμοιας φύσης με την εξάρτηση που είχε από την Ρωσία πριν την επίθεσή της στην Ουκρανία» ειπώθηκε.
Νούμερα Που Φωνάζουν «Εξάρτηση»
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, το 2021, δηλαδή το έτος πριν την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, περισσότερο από το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αέριου, περισσότερο από το 27% των εισαγωγών πετρελαίου και άνω του 46% των εισαγωγών άνθρακα στην Ευρώπη προέρχονταν από την Ρωσία.
Η ενεργειακή εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα μιας και προκλήθηκε απότομος πληθωρισμός σε αυτά τα ενεργειακά αγαθά. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει εξίσου απότομα τα επιτόκια έτσι ώστε να περιορίσει την αρνητική εξέλιξη των γεγονότων.