Κόσμος

Η Ρωσία συντηρεί τις απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα

Οι διάφορες… διαρροές, που κατά καιρούς γίνονται για την έναρξη απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα, κάποτε διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο και άλλοτε «χαλαρά». Το ζήτημα αυτό συνεχίζει να «αιωρείται» πάνω από την Κύπρο ως απειλή για ένα βήμα, το οποίο θα αναβαθμίσει την αποσχιστική οντότητα, θα συνιστά κίνηση προς την κατεύθυνση αναγνώρισης. Στη συζήτηση για τις απευθείας πτήσεις τίθενται διάφορα «αθώα» ερωτήματα. Είναι το θέμα των απευθείας πτήσεων, «ανθρωπιστικό ζήτημα»; Αντιμετωπίζει την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, που ειρήσθω εν παρόδω επιβάλλει η κατοχική Τουρκία;

Όπως αναφέρει το philenews.com, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία Δρ Μουράτ Ζιάζικοβ, ρωτήθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο κατά πόσο τίθεται για τη Μόσχα θέμα απευθείας πτήσεων μεταξύ Ρωσίας και κατεχομένων. Ανέφερε πως στο παρόν στάδιο «οι Ρώσοι που επιθυμούν να επισκεφθούν το έδαφος της βόρειας Κύπρου, χρησιμοποιούν ενδιάμεσες πτήσεις». Έσπευσε να αναφέρει πως «από ανθρωπιστικής άποψης θα ήταν πιο δίκαιο εάν διασφαλιζόταν σε μικτές ρωσο-κυπριακές οικογένειες που διαμένουν στο νησί το δικαίωμα για την ανεμπόδιστη και – να το πούμε ειλικρινά – χωρίς πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις επικοινωνία με τους συγγενείς και τους φίλους τους στη Ρωσία».

Είναι, δηλαδή, ανθρωπιστικό το θέμα; Και ποιος παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα; Η αντιδρούσα Κυπριακή Δημοκρατία, θύμα συνεχιζόμενης κατοχής ή η κατοχική δύναμη; Το μείζον είναι «να μην ταλαιπωρούνται» οι επιβάτες από τη Ρωσία ή και από αλλού; Μια μεγάλη χώρα, η Ρωσία, όπως λειτουργεί και συμπεριφέρεται στο διεθνές σκηνικό, δεν πείθει εύκολα ότι η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί στην διευκόλυνση των Ρώσων πολιτών. Ή και να θέλει να ικανοποιήσει το… αίτημα των πολιτών της, που επέλεξαν να διαμένουν σε μια υπό κατοχή περιοχή, προφανώς και δεν μπορεί να μην αξιολογούνται και οι πολιτικές προεκτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια συνέντευξη στη διάρκεια της οποίας τα κατεχόμενα καθορίζονται γεωγραφικά «στο βορρά της νήσου», «το έδαφος του βόρειου τμήματος της διαιρεμένης νήσου της Κύπρου…», «λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του βόρειου εδάφους της Κύπρου», έγινε αναφορά και στο προξενικό γραφείο, που άνοιξε η ρωσική πρεσβεία στα κατεχόμενα, το οποίο «έχει εδώ και καιρό ωριμάσει». Έχουν κι άλλες χώρες γραφεία στα κατεχόμενα αλλά τούτο δεν δημιουργεί προηγούμενο. Και ενόψει της νέας αυτής εξέλιξης, ενόψει της ρωσικής κίνησης, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να καλέσει όλες τις χώρες, που λειτουργούν γραφεία, για προξενικές υποθέσεις, στα κατεχόμενα να τα κλείσουν. Γιατί πρόκειται για διπλωματική δραστηριότητα σε υπό κατοχή περιοχή. Οι όποιες προξενικές εργασίες μπορούν να γίνονται στις ελεύθερες περιοχές ή υπάλληλοι των πρεσβειών να μεταβαίνουν και να διευθετούν ζητήματα, που προκύπτουν.

Το θέμα των απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα είναι ένα σοβαρό ζήτημα και δυστυχώς η Μόσχα το συντηρεί. Μπορεί ο Ρώσος πρέσβης να διαβεβαιώνει πως η πολιτική της στο Κυπριακό δεν αλλάζει, είναι όμως προφανές πως διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν ακολούθησε απλά τη συλλογική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τοποθετήθηκε με βάση μια βασική αρχή: Ότι αντιτίθεται σε όλες τις παραβιάσεις συνόρων και σε εισβολές. Αυτό έπραξε. Δεν μπορεί να υποβαθμίσει μια εισβολή όταν η ίδια είναι θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Η ρωσική στάση έναντι της Κύπρου δεν αλλάζει, έχει δηλώσει ο πρέσβης, Δρ Μουράτ Ζιάζικοβ. Είναι σαφές, όμως, ότι παρακολουθούμε διαφοροποιήσεις, τόσο διά κάποιων τοποθετήσεων της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, όπως οι πρόσφατες νουθεσίες για το περιστατικό σε τέμενος στη Λεμεσό, όσο κι άλλες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο. Ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε, πάντως καταληκτικά, ότι «όλες οι κρίσεις κάποτε τελειώνουν», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις στην Κύπρο θα οικοδομούνται όχι «από το μηδέν»…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...