Χαμηλότερη ανάπτυξη στην ΕΕ για το 2023 και το 2024 προβλέπει προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις εαρινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα η ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2023, από 1% που ανέφεραν οι οι εαρινές προβλέψεις και 1,4% το 2024, από 1,7%. Η Κομισιόν αναθεωρεί επίσης επίσης την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ σε 0,8% το 2023 (από 1,1%) και 1,3% το 2024 (από 1,6%).
Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και προβλέπεται πλέον να φθάσει στο 6,5% το 2023 (έναντι 6,7% στις προηγούμενες προβλέψεις) και στο 3,2% το 2024 (έναντι 3,1%) στην ΕΕ. Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι 5,6% το 2023 (έναντι 5,8%) και 2,9% το 2024 (έναντι 2,8%).
Σύμφωνα με τι ενδιάμεσες εαρινές οικονομικές προβλέψεις που παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ ήταν υποτονική το πρώτο εξάμηνο του 2023 λόγω των τρομερών κραδασμών που έχει υποστεί η ΕΕ. Η αδυναμία της εγχώριας ζήτησης, ιδίως της κατανάλωσης, δείχνει ότι οι υψηλές και ακόμη αυξανόμενες τιμές καταναλωτή για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες επιβαρύνουν περισσότερο από το αναμενόμενο στις εαρινές προβλέψεις. Αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας και την εξαιρετικά ισχυρή αγορά εργασίας, η οποία έχει δει ρεκόρ χαμηλά ποσοστά ανεργίας, συνεχιζόμενη επέκταση της απασχόλησης και αύξηση των μισθών.
Πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών της ενέργειας και της συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων από τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά. Στη ζώνη του ευρώ, έφτασε στο 5,3% τον Ιούλιο, το ήμισυ ακριβώς από το ανώτατο επίπεδο του 10,6% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2022 και παρέμεινε σταθερό τον Αύγουστο.
Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται για το υπόλοιπο του 2023, αλλά με βραδύ ρυθμό. Αναμένεται να αυξηθούν ελαφρά και πάλι το 2024, λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου. Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες ήταν μέχρι στιγμής πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά πρόκειται να συνεχίσει να μετριάζεται καθώς η ζήτηση μειώνεται υπό τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής
Σημειώνεται ότι οι Οικονομικές Προβλέψεις περιλαμβάνουν προβλέψεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό για τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Ολλανδία) , τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ συνολικά.
Με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη την ερχόμενη Πέμπτη
Η σημερινή δημοσίευση των ενδιαμεσων οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, είναι η πρώτη από μια σειρά σοβαρών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην ΕΕ, καθώς την Τετάρτη θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο η τελευταία, πριν τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την “Κατάσταση της Ένωσης”, ενώ την Πέμπτη αναμένονται οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν πιθανή τη δέκατη κατα σειρά αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 2%. Όλες αυτές οι εξελίξεις θα συζητηθούν τελικώς στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και σε αυτήν των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που θα διεξαχθούν στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, παρουσία της προέδρου της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιρένε Τινάγκλι.