Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

«Σκηνές Mad Max»! Οι Ρώσοι θωρακίζουν τα τανκς τους με «σχάρες» για να προστατευτούν από τα ουκρανικά drone

Οι μεταλλικές οροφές, οι οποίες στην καθομιλουμένη αναφέρονται ως "κλωβοί", έγιναν γρήγορα χαρακτηριστικό γνώρισμα των ρωσικών οχημάτων που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία.


Η εισαγωγή των κλωβών στα ρωσικά τεθωρακισμένα σημειώθηκε για πρώτη φορά κατά την προετοιμασία της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη του 2021. Αυτές οι αυτοσχέδιες λύσεις, σχεδιασμένες για την αντιμετώπιση διαφόρων απειλών για τα τεθωρακισμένα οχήματα, συνέχισαν να εξελίσσονται καθώς εξελίσσεται η σύγκρουση.

Η έκθεση Army-2023 αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη επικράτηση των τεθωρακισμένων οχημάτων. Υπογραμμίζει επίσης την προθυμία της Ρωσίας να προωθήσει αυτές τις καινοτομίες σε ξένους αγοραστές, οι οποίοι αναμφίβολα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Έκθεση Army-2023

Η έκθεση Army-2023, που χαρακτηρίζεται ως "διεθνές στρατιωτικό-τεχνικό φόρουμ", ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου στο συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο Patriot στην Κουμπίνκα, ένα προάστιο δυτικά της Μόσχας, και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όπως αναφέρει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, περίπου 1.500 ρωσικές αμυντικές εταιρείες παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στην έκθεση. Φέτος, οι λύσεις αυτοπροστασίας για τεθωρακισμένα οχήματα αποτελούν σημαντικό επίκεντρο.

 Μεταξύ των οχημάτων που παρουσιάζονται είναι άρματα μάχης των σειρών T-72, T-80 και T-90 εξοπλισμένα με ανθεκτικά «κλουβιά». Οι κατασκευές αυτές αποτελούνται από μια σχάρα τοποθετημένη σε σωληνωτούς στύλους που είναι στερεωμένοι στον πύργο του άρματος. Το ανώτερο τμήμα του κλωβού είναι ένα μείγμα από ένα μεταλλικό πλέγμα [το οποίο φαινομενικά διατηρεί την ορατότητα από τις καταπακτές του άρματος όταν ανοίγει] και μια ξεχωριστή κυματοειδή μεταλλική "οροφή".

Ο σκοπός πίσω από αυτές τις παράλληλες κορυφογραμμές και αυλακώσεις παραμένει αβέβαιος, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν σχεδιαστεί για να εκτρέπουν όλμους που ρίχνονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV "καμικάζι".

Είναι εμφανή τα εναλλακτικά σχέδια του κλωβού θωράκισης του άρματος, με ορισμένα να διαθέτουν πρόσθετους σωλήνες στήριξης και εκτεταμένη χρήση κυματοειδούς μετάλλου. Για την απόκρουση πλευρικών επιθέσεων στον πύργο, τα "τοιχώματα" του κλωβού μπορούν να θωρακιστούν με ένα κρεμαστό πλέγμα. Το ίδιο πλέγμα είναι στρατηγικά τοποθετημένο μεταξύ του πύργου και του σκελετού για να αποτρέψει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το να διεισδύσουν σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Για την αντιμετώπιση των πυρομαχικών που περιφέρονται, UAV, TB2

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι βασικές εναέριες μεταλλικές «σχάρες» άρχισαν να εμφανίζονται στα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα προς το τέλος του 2021, λίγο πριν από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από την ανάγκη αντιμετώπισης των πυρομαχικών που περιφέρονται και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικής κατασκευής TB2, το οποίο επέδειξε αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Υπήρχε επίσης μια δυνητικά λανθασμένη φιλοδοξία ότι οι «σχάρες» αυτές θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν κορυφαίες επιθέσεις από αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.

 

Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώθηκε, οι κλωβοί κάλυψης άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε θερμοβαρικούς εκτοξευτές πυραύλων TOS-1 και σε T-62 από τη σοβιετική εποχή, τα οποία επανήλθαν σε υπηρεσία πρώτης γραμμής για να αντισταθμίσουν τις βαριές απώλειες που υπέστησαν τα ρωσικά τεθωρακισμένα. Ακριβώς όπως τα τεθωρακισμένα του μετώπου εφοδιάστηκαν με κλωβούς, τα στρατεύματα στις ρωσικές οπίσθιες περιοχές στράφηκαν επίσης όλο και περισσότερο σε αυτοσχέδια τεθωρακισμένα τύπου "Mad Max" για να αντισταθούν στις επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων.


Σε μια πιο πρόσφατη εξέλιξη, τα άρματα μάχης άρχισαν να διαθέτουν μια υβριδική μορφή αυτοπροστασίας, συνδυάζοντας κλωβούς με στρώματα εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης [ERA]. Ο κλωβός cope προσφέρει ένα φυσικό φράγμα, ενώ η ERA παρέχει πρόσθετη προστασία πυροδοτώντας και δημιουργώντας μια αντι-έκρηξη που μπορεί να αποκρούσει τις επιθέσεις από όπλα που διαπερνούν τη θωράκιση πριν προλάβουν να διαπεράσουν τον πύργο ή το κύτος του άρματος.

Το T-14 Armata διαθέτει επίσης "κλωβούς αντιμετώπισης''

Τα τελευταία άρματα που είναι εξοπλισμένα με κλωβούς cope διαθέτουν επίσης εργοστασιακά παραγόμενο καμουφλάζ που μιμείται το φύλλωμα, αποτελώντας μέρος ενός "περιτυλίγματος" καμουφλάζ. Αυτό το ίδιο κάλυμμα, που φέρεται να ονομάζεται Nakidza και κατασκευάζεται από την εταιρεία NII Steel, είναι επίσης ορατό σε ένα άρμα T-14 Armata νέας γενιάς στην έκθεση. Αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, φαίνεται ότι ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι αυτά τα περιτυλίγματα μπορούν να προστατεύσουν το όχημα από τους αισθητήρες υπερύθρων αποκρύπτοντας τη θερμική του υπογραφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στην έκθεση Army-2023, τα φώτα της δημοσιότητας έλαμψαν στα οχήματα μάχης πεζικού των σειρών BMP-2 και BMP-3, καθένα από τα οποία έφερε ένα περιτύλιγμα εργοστασιακής παραγωγής που μοιάζει με θωράκιση τύπου λάμας. Αυτή η θωράκιση ήταν ευδιάκριτη στο μπροστινό μέρος του BMP-2 και ενδεχομένως στο μπροστινό και πίσω μέρος του σκελετού του BMP-3.

Μια άλλη παραλλαγή του BMP, μια μη οπλισμένη μετατροπή ασθενοφόρου, διαθέτει ένα μοναδικό κλουβί κάλυψης. Αυτός ο κλωβός εκτείνεται σε όλο το μήκος του κύτους, υποστηριζόμενος από πολλαπλές ράβδους κάτω από ένα πλέγμα κάλυψης. Αυτό το συρμάτινο πλέγμα, διατηρώντας παράλληλα την ορατότητα από το όχημα, παρέχει σημαντική προστασία από απειλές όπως βομβίδες που ρίχνονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV που θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο ανοιχτό μέρος του κύτους.

Θωράκιση τύπου λάμας

Ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-82 8×8 που παρουσιάστηκε στην έκθεση Army-2023 παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη διάταξη θωράκισης τύπου λάμας. Ο μελετημένος σχεδιασμός μεγιστοποιεί την προστασία έναντι βλημάτων από όλες τις γωνίες, ενώ διευκολύνει επίσης την αποβίβαση των στρατευμάτων μέσω ενός τμήματος των πηχών που ανοίγουν σαν πόρτες.

Παρόλο που τα μέτρα προστασίας που παρουσιάστηκαν στο Army-2023 μπορεί να μην ξεπερνούν σαφώς την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων εκδόσεων που είδαμε στην εκστρατεία στην Ουκρανία, είναι προφανές ότι τα διδάγματα από το πεδίο της μάχης έχουν ενσωματωθεί σε πιθανώς πιο ικανά αντίμετρα.

Τα σχέδια αυτά έχουν εξελιχθεί από ad-hoc προσθήκες που εφαρμόζονται πριν από την ανάπτυξη ή σε επίπεδο μονάδας σε κλωβούς κελύφους εργοστασιακής κατασκευής για τις εγχώριες και τις εξαγωγικές αγορές. Αυτά τα παραδείγματα, ενδεχομένως πρωτότυπα, είναι κατά πάσα πιθανότητα έτοιμα για μαζική παραγωγή μετά από παραγγελίες μεγάλης κλίμακας.

Απλή ευκαιρία εξαγωγής

Η έκθεση όπλων της Ρωσίας αφορά πρωτίστως τις εξαγωγές, και η χώρα χρειάζεται αυτές τις συνεργασίες και τα συναφή έσοδα τώρα περισσότερο από ποτέ. Εν μέσω προκλήσεων για την προμήθεια εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας και τη διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων στις πολεμικές προσπάθειες, οι κλωβοί, προϊόν της πλούσιας ρωσικής εμπειρίας, παρουσιάζουν μια απλή εξαγωγική ευκαιρία.

Καθώς οι στρατοί παγκοσμίως αντιμετωπίζουν απειλές όπως τα πυρομαχικά που περιφέρονται, τα εμπορικά διαθέσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ρίχνουν βόμβες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι , τα ρωσικά σχέδια κλωβών θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βιώσιμη λύση. Αυτά τα σχέδια, είτε αγοράζονται για νέα οχήματα είτε μετασκευάζονται σε υπάρχοντα, θα μπορούσαν να απευθύνονται σε έθνη που εξακολουθούν να πατρονάρουν τη ρωσική βιομηχανία όπλων. Η σχετικά χαμηλή τιμή τους τα καθιστά οικονομικά προσιτά, και ακόμη και αν η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει, παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας.

Η εξέλιξη και η ευρεία υιοθέτηση αυτών των σχετικά απλών προστατευτικών μέτρων, όπως παρατηρήθηκε στον ουκρανικό πόλεμο, ήταν ενδιαφέρουσα. Όχι μόνο καταβάλλονται προσπάθειες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν τυπικό χαρακτηριστικό του παγκόσμιου τεθωρακισμένου πολέμου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...