Η επιδρομή της Ρωσίας σε πλοίο ακριβώς έξω από τις ακτές της Τουρκίας καταδεικνύει τις συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας σε σύνορα του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα να επιστρέψει σε μια συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που θα αποκαθιστούσε κάποια ηρεμία στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.
Ένοπλοι πεζοναύτες πραγματοποίησαν επιδρομή στο σκάφος που εδρεύει στην Τουρκία μέσω ελικοπτέρου την Κυριακή, περίπου 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) από τη βορειοδυτική ακτή της Τουρκίας, σε διεθνή ύδατα αλλά κοντά στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που η Μόσχα χαρακτήρισε ως νηοψία προτού καταπλεύσει στην Ουκρανία.
Η Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο για το περιστατικό που συνέβη πολύ νότιαυ από εκεί που μαίνεται ο πόλεμος εδώ και ενάμιση χρόνο, στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα.
Το συμβάν σύμφωνα με αναλυτές «δοκιμάζει την αποφασιστικότητα» του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο έχει προσκαλέσει στην Τουρκία αυτόν τον μήνα για να συζητήσει την επανέναρξη της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
«Αυτό το είδος επιθετικότητας τόσο κοντά στην Κωνσταντινούπολη δεν σέβεται τα συνολικά δικαιώματα της Τουρκίας», δήλωσε ο Γιορούκ Ισίκ, γεωπολιτικός αναλυτής με έδρα την Κωνσταντινούπολη στη συμβουλευτική εταιρεία Bosphorus Observer. «Η σιωπή της Άγκυρας είναι περίεργη, αλλά δείχνει ότι εξακολουθεί να βασίζεται στον Πούτιν για επίσκεψη και επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά».
Από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, τόσο αυτή όσο και η Ουκρανία έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε πλοία στα ανοικτά των ακτών τους, προκαλώντας ανησυχίες ότι η εμπορική ναυτιλία θα μπορούσε να γίνει πιο επικίνδυνη σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή.
Ενώ η Ουκρανία και ορισμένα άλλα δυτικά κράτη έχουν προωθήσει εναλλακτικές διαδρομές για τις ουκρανικές εξαγωγές, η Άγκυρα, η οποία έχει επίσης καλές σχέσεις με το Κίεβο, τους αντιτίθεται σιωπηλά για λόγους ασφαλείας. Θέλει η Δύση να αποδεχθεί ορισμένες ρωσικές απαιτήσεις και η Ρωσία να απορρίψει άλλες ώστε να εκκινήσουν εκ νέου οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και της Τουρκίας.
Την Τετάρτη, η Ρωσία έπληξε περισσότερες ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις, ακόμη και όταν το Κίεβο ανακοίνωσε ότι το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναχώρησε από την Οδησσό μέσω του δικού της «ανθρωπιστικού διαδρόμου».
Η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, δήλωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και πρόκειται για «δύσκολο» εγχείρημα εν μέρει λόγω του πρόσφατου βομβαρδισμού των υποδομών σιτηρών.
Τα στενά της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας είναι η κύρια διαδρομή που χρησιμοποιούν η Ουκρανία και η Ρωσία - δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς γεωργίας στον κόσμο - για να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.
Από τότε που κατέρρευσε η συμφωνία για τα σιτηρά, ενισχύοντας τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών και προκαλώντας ανησυχίες του ΟΗΕ για την επισιτιστική κρίση, η Ρωσία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι θα αντιμετωπίζουν τα πλοία που πλησιάζουν στα λιμάνια των άλλων ως πιθανά στρατιωτικά σκάφη.
Ο Αϊντίν Σεζέρ, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής με έδρα την Άγκυρα, είπε ότι η επιδρομή από τη Ρωσία στο πλοίο Sukru Okan με σημαία Παλάου πραγματοποιήθηκε τεχνικά σε εμπόλεμη ζώνη, δεδομένων των προειδοποιήσεων της Μόσχας και του Κιέβου για πλοία.
Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που ζήτησε την ανωνυμία του, είπε ότι η Άγκυρα εξετάζει την επιδρομή στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Το σκάφος έκτοτε κατέπλευσε στα ρουμανικά ύδατα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Η Ρωσία από την άλλη δεν έχει σχολιάσει μια πιθανή επίσκεψη του Πούτιν, αν και η Τουρκία την έχει προωθήσει επανειλημμένα.