Κόσμος

Οι τραγωδίες στη Μεσόγειο δεν πτοούν τους μετανάστες! Σχεδόν 100.000 έχουν φτάσει στην Ιταλία από την αρχή του έτους

Περισσότεροι από 40 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στις ακτές του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα όταν το σκάφος στο οποίο ταξίδευαν ανατράπηκε και βυθίστηκε, δήλωσαν οι τέσσερις επιζώντες του ναυαγίου. Αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο, γιατί τις τελευταίες πέντε ημέρες σημειώθηκαν τέσσερα ναυάγια, στα οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 130 άνθρωποι.

Ωστόσο, Ιταλοί αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 93.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη χώρα το 2023 έως τις αρχές Αυγούστου, σε σύγκριση με 44.700 την ίδια περίοδο πέρυσι. Και ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί με τον αυταρχισμό στη Βόρεια Αφρική. Συνολικά, περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο φέτος προσπαθώντας να διασχίσουν τη θάλασσα μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης, αναφέρει το euronews .

Οι τέσσερις επιζώντες - τρεις άνδρες και μια γυναίκα από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γουινέα - είπαν στις ιταλικές αρχές ότι έφυγαν από την Τυνησία την περασμένη Πέμπτη με 45 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Δήλωσαν επίσης ότι το μόνο 7 μέτρων σκάφος ταξίδεψε στη θάλασσα για περίπου 6 ώρες πριν ανατραπεί από μεγάλο κύμα. Σύμφωνα με αυτούς, μόνο 15 άνθρωποι είχαν σωσίβιο εξοπλισμό και όμως πνίγηκαν. Οι τέσσερις είπαν ότι επέζησαν αφού κατάφεραν να επιβιβαστούν σε ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο στη μέση της θάλασσας, που πιθανώς έμεινε πίσω αφού μετέφερε άλλους μετανάστες.

Την Τρίτη, εντοπίστηκαν από τη Frontex, μακριά από το σημείο που είχε ανατραπεί το σκάφος τους. Η Frontex ειδοποίησε τις ιταλικές αρχές, οι οποίες δυστυχώς δεν κατάφεραν να βρουν τα πτώματα όσων πνίγηκαν. Οι επιζώντες, ακόμη σε κατάσταση σοκ σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, βρίσκονται στη Λαμπεντούζα, η οποία φιλοξενεί σήμερα 1.500 μετανάστες, αν και στην πραγματικότητα τα καταφύγια που προορίζονταν για μετανάστες μπορούσαν να φιλοξενήσουν μόνο 400 άτομα.

 

Ανικανότητα απέναντι στη μετανάστευση

 

Αν και πολλοί θα μεταφερθούν σύντομα, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν περάσει από τα καταλύματα στο νησί από τις αρχές Ιουνίου ξεπερνά τις 30 χιλιάδες άτομα. Η τραγωδία είναι μόνο η τελευταία μιας μεγάλης σειράς και οι αρχές αποδεικνύονται ανίσχυρες μπροστά στην παράνομη μετανάστευση. Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες σημειώθηκαν τέσσερα ναυάγια στο δρομολόγιο Τυνησία-Ιταλία, προκαλώντας το θάνατο περίπου 131 ανθρώπων.

Μεταξύ Σαββάτου και Δευτέρας, μια βάρκα ανατράπηκε στις ακτές του Σφαξ και άλλες δύο κοντά στη Λαμπεντούζα. Τα πτώματα 14 μεταναστών βρέθηκαν από τις αρχές, ενώ 76 μετανάστες παρέμειναν χαμένοι στη θάλασσα, θεωρούμενοι θύματα. Κοντά στη Λαμπεντούζα, οι τοπικές αρχές διέσωσαν 43 άτομα από το πρώτο ναυάγιο και 57 από το δεύτερο, αλλά οι δύσκολες καιρικές συνθήκες περιέπλεξαν την επιχείρηση. Το νησί της Σικελίας σείεται από το Mistral, ένας δυνατός άνεμος, που πιθανότατα συνέβαλε στην ανατροπή σκαφών στη θάλασσα. 

 

Οι τραγωδίες κατηγορούνται στην «αδιαφορία»

 

Αυτά τα περιστατικά είναι πιθανό να συνεχίσουν να συμβαίνουν, δεδομένου ότι ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου με προορισμό την Ιταλία έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος σε σύγκριση με το 2022. Στην Ιταλία, οι τραγωδίες τροφοδοτούν την πολιτική συζήτηση γύρω από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατά της παράνομης μετανάστευσης.

«Η θάλασσα τους σκότωσε, αλλά περισσότερο από αυτό, ήταν η αδιαφορία που τους σκότωσε», έγραψε στο Twitter η Ιταλίδα γερουσιαστής Raffaella Paita. «Η Ευρώπη και η κυβέρνηση δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε αυτά τα πράγματα: έχουμε ηθικό καθήκον να σταματήσουμε αυτό που στην πραγματικότητα είναι σφαγή», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η Ιταλία ολοκλήρωσε μια συμφωνία με την Τυνησία - η οποία καλύπτει επίσης τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, το εμπόριο και οι επενδύσεις - για να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που εγκαταλείπουν τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στην πολιτική της Τυνησίας έχουν καταδικάσει τις πρόσφατες καταστολές της διαφωνίας από τον πρόεδρο της Τυνησίας Kais Saied, λέγοντας ότι ο ηγέτης της χώρας οδεύει προς τον αυταρχισμό. 

Την ίδια στιγμή, οι ρατσιστικές επιθέσεις του Saied στους Αφρικανούς της υποσαχάριας χώρας - τους οποίους κατηγόρησε ότι προσπάθησαν να αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση της Τυνησίας - πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την Τυνησία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Observatoire National de la Migration, το 65% των Τυνήσιων δηλώνουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα με οποιοδήποτε κόστος και μεταξύ των κάτω των 30 ετών, το ποσοστό φτάνει ακόμη και το 90%.

 

 



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...