Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην πολιτική της για την παραγωγή ημιαγωγών για να γίνει ανεξάρτητη σε αυτόν τον τομέα, δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε σχέση με τη στρατηγική που προβλέπεται στο «Chips Act», που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής τσιπς στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως και το 20% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας το 2030, «επενδύσεις αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν προγραμματιστεί επί του παρόντος στις το ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε στο RTL ο Γάλλος επίτροπος.
«Ναι, θα φτάσουμε στο στόχο μας, και ίσως και εκ των προτέρων», πρόσθεσε ο Τιερί Μπρετόν. «Σήμερα έχουμε πάνω από 68 έργα σε 19 χώρες που θα μας επιτρέψουν να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας αλλά και τη στρατηγική μας αυτονομία», δήλωσε ο Breton, πρώην γενικός διευθυντής του γαλλικού ομίλου IT Atos.
Μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί επιδοτήσεις ύψους περίπου 43 δισ. ευρώ σύμφωνα με το «Chips Act», μια στρατηγική που υιοθετήθηκε φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η νέα εκτίμηση έρχεται δύο ημέρες αφότου ο ταϊβανέζικος όμιλος TSMC ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του πρώτου του ευρωπαϊκού εργοστασίου τσιπ στη Δρέσδη, στην ανατολική Γερμανία.
Όπως η Ασία και οι ΗΠΑ , η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό για αυτονομία στον κρίσιμο τομέα των ημιαγωγών, οι οποίοι πλέον περιλαμβάνονται στα περισσότερα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως οχήματα, έξυπνα τηλέφωνα ή συνδεδεμένα αντικείμενα «Είμαστε σε έναν διαγωνισμό, είμαστε ανταγωνιστικοί με την Ασία, με τις ΗΠΑ.
Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε αφελείς και να λέμε ότι, τελικά, η ελεύθερη αγορά έχει σημασία. Πρέπει επίσης να στηρίξουμε αυτές τις επενδύσεις που είναι πολύ μεγάλες», τόνισε ο Τιερί Μπρετόν. Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η τοπική παραγωγή τσιπ, αφού η πανδημία οδήγησε σε διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού, που προκάλεσαν σοβαρή έλλειψη εξαρτημάτων. Η Ασία, ιδιαίτερα οι εταιρείες από την Κίνα και την Ταϊβάν, κυριαρχούν επί του παρόντος στην παραγωγή και τις εξαγωγές ημιαγωγών.