Η κλιμάκωση της βίας απειλεί την εύθραυστη ισορροπία που έχει επιτευχθεί στο βόρειο τμήμα της δεύτερης πιο πολυπληθούς χώρας της Αφρικής λιγότερους από εννέα μήνες μετά το τέλος της καταστροφικής σύγκρουσης στη γειτονική επαρχία Τιγκράι.
«Κατέστη απαραίτητο να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι προέκυψε μια κατάσταση και έγινε δύσκολο να ελέγξουμε αυτό το απαράδεκτο κίνημα με την τρέχουσα νομοθεσία», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» ισχύει μόνο για την επαρχία Αμχάρα ή για το σύνολο της χώρας και η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του AFP για διευκρινίσεις.
Η απόφαση ελήφθη «ομόφωνα» σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Αμχάρα, όπου «σημειώθηκε αυξημένος αριθμός ζημιών (…) εξαιτίας των επιθέσεων που εξαπολύουν εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες», σημείωνε η ανακοίνωση.
«Ο κίνδυνος που αποτελεί αυτό το κίνημα για την ασφάλεια της χώρας και τους πολίτες αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Η κυβέρνηση απηύθυνε επανειλημμένα εκκλήσεις για ειρήνευση ώστε όλες οι δυνάμεις που έχουν πάρει τα όπλα να ακολουθήσουν έναν ειρηνικό και νόμιμο δρόμο», πρόσθετε.
Χθες Πέμπτη το βράδυ, οι περιφερειακές αρχές της Αμχάρα ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει «μέτρα» για να αποκαταστήσει την ασφάλεια, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση που είναι «δύσκολο να ελεγχθεί».
Πτήσεις ανεστάλησαν
Τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ του αιθιοπικού στρατού και μαχητών τοπικών πολιτοφυλακών, οι οποίες είχαν στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου εναντίον των τοπικών αρχών της γειτονικής επαρχίας Τιγκράι, από τον Νοέμβριο του 2020 ως τον Νοέμβριο του 2022.
Η ένταση ξεκίνησε στην περιοχή αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου ότι επιθυμεί τη διάλυση των «ειδικών δυνάμεων», των παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν συστήσει οι επαρχίες εδώ και περίπου 15 χρόνια. Οι Αμχάρα φοβούνται ότι η κυβέρνηση θέλει να αποδυναμώσει την περιοχή τους.
Χθες η αεροπορική εταιρεία Ethiopian Airlines ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις πτήσεις της προς δύο μεγάλες πόλεις της επαρχίας, την Γκοντάρ και τη Λαλιμπέλα, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.
Συγκρούσεις μεταξύ μελών της πολιτοφυλακής Fano των Αμχάρα και των κυβερνητικών δυνάμεων σημειώθηκαν χθες Πέμπτη στα περίχωρα της Λαλιμπέλα, σύμφωνα με κάτοικο.
Πολλές δυτικές πρεσβείες, κυρίως της Βρετανίας και της Ισπανίας, συνιστούν στους πολίτες τους να αποφεύγουν την επαρχία λόγω της «βίας» και της «αστάθειας» που κυριαρχούν εκεί.
Διαμάχες για τα σύνορα
Οι «ειδικές δυνάμεις» των Αμχάρα με την υποστήριξη της πολιτοφυλακής Fano προσέφεραν κρίσιμης σημασίας στήριξη στον ομοσπονδιακό στρατό στη διάρκεια των δύο ετών που διήρκεσαν οι συγκρούσεις με τις τοπικές αρχές του Τιγκράι.
Ειρηνευτική συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου 2022 έθεσε τέρμα στον πόλεμο αυτό, αλλά δεν ικανοποίησε μεγάλο μέρος της κοινότητας των Αμχάρα, της δεύτερης πιο πολυπληθούς στην Αιθιοπία.
Εδώ και χρόνια τα μέλη της φυλής Αμχάρα με τη φυλή Τιγκράι έχουν διαμάχες για τα σύνορα των επαρχιών τους.
Οι «ειδικές δυνάμεις» των Αμχάρα και η Fano διατηρούν μετά το τέλος του πολέμου υπό την κατοχή τους το δυτικό Τιγκράι, μια περιοχή που διοικητικά ανήκει στην επαρχία Τιγκράι, αλλά τη διεκδικούν οι Αμχάρα. Από την πλευρά του το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (TPLF) ζητεί την αποχώρηση των δυνάμεων αυτών, βάσει των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας.