Κόσμος

«Mαύρος βράχος»: Η τραγική ιστορία του ποδοσφαιριστή που «κοιμόταν» για 40 χρόνια

Στις 17 Μαρτίου 1982, ο 34χρονος Jean-Pierre Adams εισήχθη στο νοσοκομείο της Λυών για μια επέμβαση ρουτίνας στο γόνατο. Είχε υπάρξει διεθνής ποδοσφαιριστής της Γαλλίας τη δεκαετία του 1970 και ήταν αρκετά δημοφιλής.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, του χορηγήθηκε αναισθητικό για να τον κάνει να κοιμηθεί. Δυστυχώς, η χρήση του αναισθητικού ήταν η αρχή ενός ισόβιου ύπνου. Μέχρι να τελειώσει η επέμβαση στο γόνατο, η ζωή του Adam είχε αλλάξει για πάντα και αργότερα θα περνούσε 39 χρόνια σε κώμα.

Ο «μαύρος βράχος»

Λίγο πριν η ζωή του πάρει δραματική τροπή, ο Άνταμς είχε μια επιτυχημένη ποδοσφαιρική καριέρα στη Γαλλία. Ήταν επίσης γνωστός ως «ο μαύρος βράχος». Γεννήθηκε το 1948 στο Ντακάρ της Σενεγάλης, αλλά αργότερα μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία 10 ετών.

Ο Άνταμς ήταν πρώην διεθνής αμυντικός της Γαλλίας, ο οποίος είχε 22 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Γαλλίας μεταξύ 1972 και 1976. Για εννέα συνεχείς σεζόν, έπαιξε στην κορυφαία κατηγορία της Γαλλίας, εκπροσωπώντας την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Νις.

Ο Άνταμς παντρεύτηκε την Μπερναντέτ και απέκτησαν δύο γιους: Τον Λοράν και τον Φρεντερίκ. Το 1982, ο Άνταμς συμμετείχε σε ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο προπονητικής στη Ντιζόν, όταν ένιωσε μια μικρή ενόχληση στο γόνατό του. Ο χρόνος του στο προπονητικό καμπ διακόπηκε επειδή έπρεπε να ελέγξει κάτι που έμοιαζε με τραυματισμό στο γόνατο.

Δείτε το βίντεο

 

Η αποτυχημένη επέμβαση που άλλαξε τη ζωή του για πάντα

Στο νοσοκομείο της Λυών, η εξέταση αποκάλυψε ότι υπήρχε βλάβη στον τένοντα στο πίσω μέρος του γόνατος του Άνταμς. Η τραγωδία χτύπησε όταν ο Άνταμς δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει για χειρουργική επέμβαση για τον κατεστραμμένο τένοντα. Ένας χειρουργός που έλεγξε τις ακτινογραφίες, πρότεινε ότι το καλύτερο που μπορούσε να γίνει ήταν να χειρουργηθεί το γόνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο πριν από την επέμβαση στο γόνατο που τελικά έγινε ένας ατελείωτος εφιάλτης για τον Άνταμς και την οικογένειά του, είχε καθησυχάσει τη γυναίκα του. Η Μπερναντέτ αφηγήθηκε ότι ο σύζυγός της τής είχε πει: «Όλα είναι μια χαρά, είμαι σε πολύ καλή κατάσταση».

Μια άλλη πηγή αποκαλύπτει ότι ο Άνταμς είχε πει στην Μπερναντέτ ότι θα συναντηθούν σε 8 ημέρες και να πάρει επίσης πατερίτσες να του πάει. Δυστυχώς, αυτή ήταν η τελευταία του επικοινωνία μαζί της.

Το λάθος του αναισθησιολόγου

Μετά την επέμβαση, η Μπερναντέτ είχε βρει τον Άνταμς ξαπλωμένο στο κρεβάτι με σωλήνες σε όλο του το σώμα. Είχε μείνει στο νοσοκομείο για πέντε ημέρες, πιστεύοντας ότι θα ξυπνούσε. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Η Μπερναντέτ πληροφορήθηκε αργότερα ότι ο αναισθησιολόγος του Άνταμς είχε κάνει ένα λάθος που τον έσπρωξε κατευθείαν σε κώμα. Υπέστη βρογχόσπασμο, ο οποίος στέρησε στον εγκέφαλό του οξυγόνο και στη συνέχεια, καρδιακή ανακοπή. Το αναισθητικό θα έπρεπε να τον είχε βγάλει νοκ άουτ για μερικές ώρες, αλλά δεν ξύπνησε ποτέ από αυτό.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο αναισθησιολόγος και ο μαθητευόμενος που είχαν χορηγήσει το φάρμακο στον Άνταμς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και τους επιβλήθηκε πρόστιμο για λάθος εκτίμηση. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος γιατρός που χειρούργησε τον Άνταμς παρακολουθούσε ταυτόχρονα άλλους οκτώ ασθενείς. Προφανώς, το νοσοκομείο βρισκόταν σε απεργία και ο γιατρός ήταν υπερφορτωμένος λόγω του αριθμού των ασθενών.

«Ακούσια βλάβη»

Ξεκίνησε μια δικαστική υπόθεση και επτά χρόνια αργότερα, το έβδομο τμήμα του σωφρονιστικού δικαστηρίου έκρινε το ιατρικό προσωπικό που περιέθαλψε τον Άνταμς ένοχο για «ακούσια βλάβη». Τους επιβλήθηκε πρόστιμο 750 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εκπαιδευόμενος είχε αποδείξει ανικανότητα να εκτελέσει το καθήκον που του είχε ανατεθεί, δηλαδή να περιθάλψει ασθενείς.

Στη συνέχεια, η Μπερναντέτ επιδικάστηκε αποζημίωση, η οποία έλαβε τη μορφή ετήσιας σύνταξης. Ο αναισθησιολόγος και ο εκπαιδευόμενος τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα ενός μηνός.

Η Μπερναντέτ δεν έφυγε ποτέ από το πλευρό του συζύγου της

Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε κώμα για πάνω από τρεις δεκαετίες, ο Άνταμς λάμβανε γνήσια αγάπη και φροντίδα από τη σύζυγό του. Επί 39 χρόνια, φρόντιζε ιδιαίτερα τον Άνταμς, ταΐζοντάς τον, κάνοντας μπάνιο και ντύνοντάς τον. Φρόντιζε να έχει το προσωπικό του δωμάτιο μέσα στο νοσοκομείο και να αλλάζει καθημερινά ρούχα. Ανεξάρτητα από τη κατάστασή του, ο Άνταμς μπορούσε να αναπνέει μόνος του και αυτό πρέπει να ενίσχυσε την αποφασιστικότητα της συζύγου του να τον κρατήσει στη ζωή. Αυτή η λειτουργία ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο άντεξε τόσο πολύ με την πεποίθηση ότι θα ξυπνούσε.

Σε μια συνέντευξη, η Μπερναντέτ ανέφερε ότι ο Άνταμς λάμβανε πάντα ειδικά δώρα από την οικογένειά του σε σημαντικές περιστάσεις. Τα γενέθλιά του γιορτάζονταν, ανάμεσα σε άλλες ξεχωριστές ημέρες.

«Το σπίτι του όμορφου, κοιμώμενου αθλητή»

Με την πάροδο των ετών, η Μπερναντέτ έλαβε δωρεές από τη Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FFF) και από πρώην συλλόγους όπου ο Άνταμς είχε παίξει ποδόσφαιρο. Προς τιμήν του Άνταμς, έχτισε επίσης ένα σπίτι το οποίο ονόμασε «Το σπίτι του όμορφου, κοιμώμενου αθλητή».

Ο Άνταμς έχει γίνει ένα ισχυρό, εθνικό σύμβολο. Η Μπερναντέτ περιέγραψε τον σύζυγό της ως λάτρη των ρούχων, της βραζιλιάνικης μουσικής, του bling και του πούρου. Του άρεσε επίσης να ζει τη ζωή στο έπακρο και είχε καλή αίσθηση του χιούμορ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Άνταμς κηρύχθηκε τελικά νεκρός σε ηλικία 73 ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νιμ. Αυτό συνέβη σχεδόν 40 χρόνια αφότου έπεσε σε κώμα. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν (PSG) τον χαρακτήρισε ως «ένδοξο γέροντα του συλλόγου».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ