Κόσμος

Τι έγινε σαν σήμερα 9 Ιουλίου στην Ελλάδα και τον κόσμο;

Ήταν το 1782 σαν σήμερα όταν ανακηρύχθηκε τσαρίνα της Ρωσίας η Αικατερίνη η Β’. Η γνωστή Μεγάλη Αικατερίνη. 

Σαν σήμερα, επίσης, η Αργεντινή κηρύσσει την ανεξαρτησία της, ενώ ο  Τζόνι Βαϊσμίλερ γράφει ιστορία, αφού κολύμπησε τα 100 μέτρα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Το 1762 η Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη ανακηρύσσεται τσαρίνα Αικατερίνη Β’, αφού έχει ήδη απαλλαγεί από τον άνδρα της τσάρο Πέτρο Γ΄, χάρη στη βοήθεια των αδελφών Ορλόφ. Έμεινε στην ιστορία ως Μεγάλη Αικατερίνη.

Το 1789 στις Βερσαλλίες, σχηματίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Συντάγματος και ξεκινάει εργασίες για τη δημιουργία του γαλλικού Συντάγματος.

 

Το 1793 στο βόρειο Καναδά ψηφίζεται ο νόμος για το δουλεμπόριο και στο νότιο Καναδά απαγορεύεται η εισαγωγή σκλάβων.

Το 1816 η Αργεντινή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

Το 1867 ιδρύεται η θρυλική ομάδα της Queen’s Park της Γλασκόβης, η οποία θα παραμείνει αήττητη επί 9 χρόνια και θα αποτελέσει τον κορμό της Εθνικής Σκωτίας.

Το 1877 αρχίζει το πρώτο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον. Τα εισιτήρια του πρώτου αυτού αγώνα κοστίζουν ένα σελίνι, δηλαδή πέντε σημερινές πέννες.

Το 1900 η Αυστραλία γίνεται ομόσπονδο κράτος.

Το 1901 παραιτείται ο ναύαρχος Σαχτούρης.

Το 1910 στην Αίγυπτο, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη φέρνει στο φως πλάκα με το χρονικό της πτώσης της Ιερουσαλήμ.

Το 1912 έκρηξη σε ορυχείο της Βρετανίας έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 80 ατόμων.

Το 1918 στο Τενεσσί των ΗΠΑ, 101 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε σύγκρουση τρένων.

Το 1919 η γερμανική Εθνοσυνέλευση επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης, που τερματίζει και επίσημα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1922 ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, Ολυμπιονίκης κολυμβητής και αργότερα ηθοποιός, που ερμήνευσε τον “Ταρζάν”, γίνεται ο πρώτος αθλητής, που κολυμπά 100 μέτρα σε λιγότερο από ένα λεπτό, με χρόνο 58,6 δευτερόλεπτα.

Το 1929 στην Ελλάδα, αποφασίζεται η παροχή ψήφου στις γυναίκες για τις δημοτικές εκλογές.

Το 1949 ανακαλύπτονται μέσα σε κρύπτη στην Παλιά Κοκκινιά τα τυπογραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Το 1961 μετά από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνεται η υπογραφή σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.

Το 1966 τεχνητός χλοοτάπητας χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο Χιούστον Άστροντομ αλλάζοντας τα σπορ για πάντα.

Το 1977 εγκαινιάζεται το μουσείο του Γουίμπλεντον Λόουν Τένις Κλαμπ με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τον πρώτο αγώνα.

Το 1982 ένα Μπόινγκ 727 της εταιρείας Pan Am συντρίβεται στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ στοιχίζοντας τη ζωή σε 154 άτομα.

Το 1984 ρεκόρ θεατών για αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ (67.596) σημειώνεται στο Hoosier Dome της Ινδιανάπολη για την αναμέτρηση της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ και μιας ομάδας επίλεκτων από το ΝΒΑ (97-82).

Το 1990 οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων κρατών του κόσμου συναντώνται για πρώτη φορά μεταπολεμικά στο Χιούστον του Τέξας. Η σύναξή τους θα αποκτήσει θεσμική διάσταση τα επόμενα χρόνια και θα πάρει την ονομασία Group Seven (G7).

Το 1991 ο Σταύρος Νιάρχος, ο Γιάννης Λάτσης και η οικογένεια Γουλανδρή συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλουσιότερους της υφηλίου, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύει αμερικανικό περιοδικό.

Το 1992 στο Πακιστάν, η Βουλή εγκρίνει νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα καταδικάζονται σε θάνατο όσοι βλασφημούν τον προφήτη Μωάμεθ.

Το 1993 για παράνομη χρηματοδότηση της παράταξής του, του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής Βουλής, Ανρί Εμανουελί.

Το 1997 ανακαλείται για τουλάχιστον ένα χρόνο η άδεια πυγμαχίας του Μάικ Τάισον και του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, δάγκωσε το αυτί του πυγμάχου Εβάντερ Χόλιφιλντ.

Το 1999 ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων Open, που διεξάγεται στο Βέλγιο.

Το 2000 ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου γίνεται ο πρώτος Έλληνας σφυροβόλος, που σπάει το φράγμα των 80μ με πανελλήνιο ρεκόρ 80,45 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ.

Το 2003 στο νοτιανατολικό Μπαγκλαντές, 400 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο, όταν το πλοίο, που τους μετέφερε βυθίζεται στα φουσκωμένα από τους μουσώνες νερά του ποταμού Μέγνα.

Σαν σήμερα το 1819 γεννήθηκε ο Ελίας Χόου, εφευρέτης της κοπτοραπτικής μηχανής, το 1856 στην Κροατία ο Νίκολα Τέσλα, ηλεκτρομηχανικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, το 1929 ο βασιλιάς του Μαρόκου, Χασάν Β’, το 1946 ο τραγουδιστής του συγκροτήματος AC/DC, Μπον Σκοτ, το 1956 ο Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με δύο Όσκαρ, Τομ Χανκς, το 1965 η τραγουδίστρια και σύζυγος του Κερτ Κομπέιν, τραγουδιστή των Nirvana, Κόρτνεϊ Λαβ.

Το 1856 πεθαίνει ο Ιταλός χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο, που έδωσε το όνομά του στο νόμο Αβογκάντρο, που χρησιμοποιείται για τα αέρια, το 2002 ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Ροντ Στάιγκερ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...