Κόσμος

Σαουδική Αραβία: Kαύσωνας με 48άρια – Χιλιάδες με θερμοπληξία

Πάνω από 1,8 εκατομμύρια μουσουλμάνοι μετείχαν στο πολυήμερο «χατζ», κυρίως σε υπαίθριους χώρους στην κορύφωση του καλοκαιριού στη Σαουδική Αραβία, πολλοί εκ των οποίων ήταν ηλικιωμένοι καθώς ήρθη φέτος η απαγόρευση που ίσχυε για τους άνω των 65 στη διάρκεια της πανδημίας του κορoνοϊού.

 

Μόνον χθες Πέμπτη καταγράφηκαν 1.700 περιστατικά θερμικής καταπόνησης – άλλα 287 τις προηγούμενες ημέρες - στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με αξιωματούχους καθώς τεράστιος αριθμός προσκυνητών παραμένει στους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων ένα 24ωρο μετά τη λήξη των βασικών τελετών.

Το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τους προσκυνητές και τους κατοίκους να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και να πίνουν άφθονο νερό.

Οι Αρχές δεν έδωσαν στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών – αλλά τουλάχιστον 230 άτομα, πολλά εκ των οποίων από την Ινδονησία – πέθαναν στη διάρκεια του προσκυνήματος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν διάφορες χώρες στη δημοσιότητα, χωρίς να αναφέρουν τα αίτια των θανάτων. Όπως ανέφερε το Γενικό προξενείο της Ινδονησίας, της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας στον πλανήτη, τουλάχιστον 209 Ινδονήσιο πέθαναν στη διάρκεια του χατζ.

Ακραίες θερμοκρασίες στη Σαουδική Αραβία

Εκατοντάδες άτομα αντιμετώπισαν καρδιακά προβλήματα, ανάμεσά τους κι ένας 78χρονος από τις Φιλιππίνες, ο οποίος υπεβλήθη σε επέμβασης ανοικτής καρδιάς στη Μέκκα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πραγματικός αριθμός των προσκυνητών που υπέστησαν θερμική καταπόνηση – που περιλαμβάνει θερμοπληξία, εξάντληση και κράμπες – είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί εξ’ αυτών δεν διακομίστηκαν σε νοσοκομεία ή κλινικές.

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών ήταν συνηθισμένο το θέαμα προσκυνητών που ταλαιπωρούνταν από τον καύσωνα, ειδικά μετά τις πολύωρες προσευχές σε υπαίθριο χώρο στο όρος Αραφάτ, όπου ήταν δύσκολο να βρει κανείς σκιερό μέρος και όπου σταματούσαν να λειτουργούν λόγω υπερθέρμανσης τα κινητά τηλέφωνα.

Η Σαουδική Αραβία επιστράτευσε χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές προκειμένου να συνδράμουν τους προσκυνητές λόγω του καύσωνα στο μεγαλύτερο χατζ από το 2019. Το κλίμα στις χώρες του Κόλπου είναι τόσο δύσκολο, ώστε λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πολλές περιοχές του μπορεί να είναι μη κατοικήσιμες μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, όπως προειδοποίησε προ διετίας η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τότε δεν αποκλείεται τα καλοκαίρια να καταγράφονται κάθε χρόνο θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...