Νέο βίντεο δείχνει την επίθεση ενός κοπαδιού από όρκες σε ολλανδικό ιστιοπλοϊκό, το οποίο έλαβε χώρα στον αγώνα Ocean Race στο στενό του Γιβραλτάρ. Οι φάλαινες προσπαθούν να το εμβολίσουν και δαγκώνουν το πιδάλιο, με το πλήρωμα να δίνει «μάχη» για να τις απομακρύνει. Τα περιστατικά επιθέσεων από φάλαινες σε σκάφη πληθαίνουν και το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία.
Οι όρκες έχουν προκαλέσει τη βύθιση τριών σκαφών από το περασμένο καλοκαίρι και διατάραξαν τα ταξίδια δεκάδων άλλων, σύμφωνα με ερευνητές. Οι όρκες, αν και κορυφαίοι θηρευτές που κυνηγούν καρχαρίες και φάλαινες, δεν θεωρούνται γενικά επικίνδυνες για τον άνθρωπο.
Τα ζώα, τα μεγαλύτερα της οικογένειας των δελφινοειδών είναι γνωστό ότι αγγίζουν, προσκρούουν και ακολουθούν πλεούμενο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν τα εμβολίζουν, σύμφωνα με επιστήμονες της θάλασσας. Μία μικρή ομάδα φαλαινών, που αριθμούσε περίπου δεκαπέντε, άρχισε να χτυπά βάρκες σε όλη την Ισπανία το 2020, με τους ερευνητές να χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά ως «ασυνήθιστη» και τα κίνητρα αυτής ως «ασαφή».
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όρκες δεν αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, ούτε κάνουν σωματική επαφή, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας Atlantic Orca, η οποία άρχισε να παρακολουθεί άμεσες αλληλεπιδράσεις –καθώς και θεάσεις– το 2020. Από την αρχική εμφάνιση του φαινομένου τότε, οι όρκες έχουν τεκμηριωθεί να πλησιάζουν ή να αντιδρούν σε πλοία περίπου πεντακόσιες φορές, προκαλώντας βλάβες περίπου στο 20% των περιπτώσεων, σε θάλασσες με μεγάλη κίνηση κοντά στο Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, βάσει στατιστικών στοιχείων της ομάδας. Οι όρκες στα ανοιχτά της ιβηρικής ακτής θεωρούνται πληθυσμός υπό εξαφάνιση.
Παιχνίδι των φαλαινών ή μήπως… εκδίκηση από τις νεαρές όρκες;
Η μικρή ομάδα από φάλαινες, συμπεριλαμβανομένων μόνο δύο ενηλίκων, ήταν υπεύθυνη για την πλειονότητα των αλληλεπιδράσεων με βάρκες, οι οποίες αριθμούν περίπου διακόσιες τον χρόνο και κυμαίνονται από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής έως τη Γαλλία, σύμφωνα με ερευνητές, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.
Ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι πρόκειται για μία «αντίδραση», το οποίο θα μπορούσε να έχει αρχίσει ύστερα από περιστατικό μεταξύ των θηλαστικών και κάποιας βάρκας, όπως μία εμπλοκή σε πετονιά ή μια συμπεριφορά νεαρών ζώων που επαναλαμβάνεται.
Λόγω έλλειψης στοιχείων και της παρουσίας κυρίως νεαρών φαλαινών, άλλοι επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες για το ενδεχόμενο η συμπεριφορά τους, να οφείλεται σε κάποιο περιστατικό με πλεούμενο και πιστεύουν ότι τα ζώα μπορεί απλώς να… έπαιζαν.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πέρα από τις προσπάθειες των ναυτικών να αποφεύγουν την περιοχή, δεν ξέρουν άλλον τρόπο αποφυγής της παρενόχλησης των σκαφών από όρκες, δεδομένου ότι τα ιστιοφόρα συνήθως είναι λιγότερο θορυβώδη από τα περισσότερα πλεούμενα, επομένως πιο ελκυστικά για τα ζώα.