Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Αλβανίας πραγματοποίησε έφοδο σε έναν καταυλισμό εξόριστων Ιρανών που βρίσκεται κοντά στα Τίρανα και γιατροί και δικηγόροι κάνουν λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.
Οι αλβανικές αρχές φαίνεται πως συνάντησαν αντίσταση κατά την επιχείρηση, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιώσει τις αναφορές για νεκρό.
Ένας 65χρονος Ιρανός εξόριστος σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις σφοδρές συγκρούσεις, δήλωσαν γιατροί και Αλβανοί δικηγόροι της Λαϊκής Οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Ιράν (PMOI).
Δεν κατέστη σαφές τι οδήγησε την αστυνομία να πραγματοποιήσει έφοδο στον καταυλισμό. Η έφοδος έγινε κατόπιν δικαστικής εντολής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Η δικαστική εντολή εκδόθηκε επειδή οι εξόριστοι παραβίασαν ορισμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τους, αν και δεν διευκρινίστηκε ποιές ήταν αυτές οι παραβιάσεις.
Αρχικό κείμενο
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των αλβανικών αρχών και των μελών της ιρανικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία, Μοτζαχεντίν-ε-Χαλκ (ΜΕΚ), σημειώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο διαμονής των τελευταίων, ανατολικά του Δυρραχίου. Στο κέντρο αυτό, στεγάζονται από το 2014 περίπου 3.000 μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλβανικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 70 άτομα.
Μέλη της PMOI, ένα κίνημα εξορίστων και σκληρών αντιπάλων του καθεστώτος της Τεχεράνης είχαν πολεμήσει ως ένοπλη πολιτοφυλακή από το γειτονικό Ιράκ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς μέχρι το 2003.
Ωστόσο, η κατάστασή τους έγινε πιο επισφαλής στο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα και καθώς η ιρακινή πολιτική ηγεσία υιοθέτησε μια πιο φιλική σχέση έναντι του Ιράν.
Το 2013, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ, η Αλβανία συμφώνησε να φιλοξενήσει 200 μέλη της PMOI στο έδαφός της έπειτα από βομβαρδισμούς στον καταυλισμό τους στο Ιράκ.
Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των μελών της οργάνωσης αυξήθηκε. Σήμερα, υπάρχουν 2.800 στο Ashraf 3, τη μεγαλύτερη ομάδα εξόριστων PMOI στον κόσμο.
Η υποδοχή στην Αλβανία αντιφρονούντων που καμία άλλη χώρα δεν ήθελε να φιλοξενήσει στο έδαφός της, είχε προκαλέσει φόβους για επιθέσεις στη μικρή βαλκανική χώρα.
Οι εκπρόσωποι των Μοτζαχεντίν δεν αναφέρουν την αιτία των συγκρούσεων με την αστυνομία, αλλά καταγγέλλουν ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι, και δεδκάδες τραυματίστηκαν, ενώ κατηγορούν τις αλβανικές αρχές για «εισβολή» και «αλόγιστη χρήση βίας».
«Με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας του Κράτους, κατά την επιχείρηση δεν σημειώθηκαν απώλειες ζωής ή τραυματισμοί. Για κάθε αξίωση απώλειας ζωής γίνονται όλες οι διαδικαστικές επαληθεύσεις στο νοσοκομείο του τόπου διαμονής τους» τονίζουν τα Τίρανα, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για νεκρούς.
Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι δόθηκε καταφύγιο στους Μοτζαχεντίν το 2014 για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά εκείνοι παραβίασαν τη συμφωνία, ενώ προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στην αστυνομία, που ενήργησε βάσει του νόμου
«Η σημερινή επιχείρηση είναι σε πλήρη συμφωνία με την εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος της Αλβανίας (SPAK) και την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος» τονίζεται.
Το αλβανικό υπουργείο αναφέρει ότι η παρέμβαση της Κρατικής Αστυνομίας ήταν «σύμφωνη με το νόμο και στην ορθή εφαρμογή των διαδικασιών που απαιτούν τέτοιες επιχειρήσεις», και ότι η αλβανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα ελέγχων στους χώρους του κέντρου διαμονής.