Έκθεση του Εθνικού Ελεγκτικού Γραφείου θέτει εν αμφιβόλω το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα για την εξέταση των αιτήσεων. 3,6 δις λίρες "κοστίζουν" οι αιτούντες άσυλο.
Το μεταναστευτικό στη Βρετανία γίνεται συχνά αφορμή για κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις. Αυτή τη φορά η έκθεση που δημοσίευσε το Εθνικό Ελεγκτικό Γραφείο (National Audit Office) θέτει εν αμφιβόλω το πλάνο της συντηρητικής κυβέρνησης αμφισβητώντας ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής ασύλου. Το ΝΑΟ αρμόδιο για τον γενικότερο έλεγχο των βρετανικών κυβερνητικών τμημάτων, προειδοποιεί παράλληλα ότι το πρόγραμμα "δεν είναι καν στη σωστή τροχιά".
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι άνθρωποι που περιμένουν οι αιτήσεις ασύλου τους να εξεταστούν είναι πια στις 173.000. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε υποσχεθεί μήνες πριν ότι οι αριθμοί αυτοί θα φτάσουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2023, καθώς η καθυστέρηση τους κοστίζει πολλά στο βρετανικό κράτος.
Παρόλα αυτά, λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και γραφειοκρατίας οι αποφάσεις των αιτημάτων ασύλου διαρκώς καθυστερούν. Χαρακτηριστικό ότι η αναμονή τους κυμαίνεται από 6 μήνες έως 3 χρόνια, με το μεγαλύτερο ποσοστό να περιμένει τουλάχιστον 2. Μέχρι τότε, οι πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε δομές φιλοξενίας. Από όσους απορρίπτεται το αίτημα ασύλου μόλις το 0,4% απομακρύνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς συνήθως υπάρχει κάποιο "κόλλημα" είτε με τα έγγραφά τους, είτε με κάποιο ζήτημα υγείας και ασφάλειας.
Εργατικοί: "Διαλυμένο το σύστημα ασύλου"
Όλη αυτή η καθυστέρηση υπολογίζεται πως κοστίζει στο βρετανικό κράτος περί τα 3,6 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο. Ο σκιώδης υπουργός Μετανάστευσης Στέφεν Κίνοκ από το κόμμα των Εργατικών δήλωσε ότι "οι Συντηρητικοί έχουν χάσει τον έλεγχο" ενώ παρότρυνε τον Βρετανό πρωθυπουργό "να παραδεχτεί πως το σύστημα ασύλου είναι διαλυμένο".
Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, αν και παραδέχτηκε ότι το χρονοδιάγραμμα τίθεται όντως υπό αμφισβήτηση, δήλωσε πριν λίγες μέρες "πως δεν είναι τόσο απαισιόδοξη". Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένη πως "οι προγραμματισμένες προσλήψεις προσωπικού ίσως βοηθήσουν".
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες επτά ημέρες 33 βάρκες με 1.669 μετανάστες κατάφεραν να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά υπενθύμισε ότι βασικός τρόπος ώστε να μειωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου είναι να επικυρωθεί ο νόμος για την παράνομη μετανάστευση (Illegal Migration Bill), που στοχεύει στο να σταματήσουν όλες οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, όμως αυτό βρίσκεται ακόμα "στα χέρια" της Βουλής των Λόρδων.