Κόσμος

Λιμός βιβλικών διαστάσεων στη Βόρεια Κορέα! «Καθόμαστε και περιμένουμε να πεθάνουμε»

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, υπό την ηγεσία του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, μια από τις μεγαλύτερες επισιτιστικές κρίσεις στην ιστορία, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και αυτή που πυροδότησε τον τρομερό λιμό της δεκαετίας του 1990 .

Αυτή τη στιγμή, για τους Βορειοκορεάτες, είναι τόσο δύσκολο να βρουν ή να προμηθευτούν τρόφιμα που πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει πραγματικά από την πείνα, σύμφωνα με υλικό του BBC . Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει κλείσει τα σύνορά του από το 2020, με το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, ένα μέτρο που οδήγησε στη διακοπή ορισμένων ζωτικών γραμμών εφοδιασμού για τη χώρα αυτή. Το BBC κατάφερε να πάρει κρυφά συνέντευξη από απλούς πολίτες της Βόρειας Κορέας, κάτι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο να επιτευχθεί σε αυτή την εξαιρετικά απομονωμένη χώρα υπό τον αυστηρό έλεγχο ενός εξαιρετικά σκληρού δικτατορικού καθεστώτος.

Οι ντόπιοι ομολόγησαν ότι, από τότε που έκλεισαν τα σύνορα, φοβούνται ότι είτε θα πεθάνουν από την πείνα είτε θα εκτελεστούν προσπαθώντας να προμηθευτούν παράνομα τρόφιμα. «Μια καταστροφική τραγωδία εκτυλίσσεται τώρα μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο Sokeel Park, ηγέτης της οργάνωσης Liberty στη Βόρεια Κορέα («Liberty in North Korea» - LINK).

 

 

«Στην αρχή φοβόμουν μην πεθάνω από τον Covid. Τώρα, φοβάμαι μην πεθάνω από την πείνα»

 

Η Ji Yeon (πλασματικό όνομα, για την προστασία της ανωνυμίας της), μια γυναίκα που ζει στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ αποκάλυψε ότι όλα τα μέλη μιας τριμελούς οικογένειας βρέθηκαν να πεθαίνουν από την πείνα στο ίδιο τους το σπίτι.

«Χτυπήσαμε την πόρτα τους για να τους δώσουμε λίγο νερό, αλλά κανείς δεν απάντησε», είπε η Ji Yeon. «Στη συνέχεια, όταν οι αρχές μπήκαν στο διαμέρισμα, τους βρήκαν νεκρούς» Ο Τσαν Χο, ένας εργάτης οικοδομών που ζει κοντά στα κινεζικά σύνορα, είπε ότι οι προμήθειες και οι πόροι τροφίμων είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν που πέντε άνθρωποι στο χωριό του έχουν ήδη πεθάνει από την πείνα.

«Στην αρχή φοβόμουν μήπως πεθάνω από τον Covid, τώρα έχω αρχίσει να ανησυχώ μήπως πεθάνω από την πείνα», είπε ο Χο. «Κάθε μέρα είναι όλο και πιο δύσκολο. Μια λάθος κίνηση και κινδυνεύουμε να εκτελεστούμε. Το μόνο που κάνουμε είναι να καθόμαστε εδώ και να περιμένουμε να πεθάνουμε»

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας δεν κατάφεραν ποτέ να παράγουν αρκετά τρόφιμα για τον πληθυσμό των 26 εκατομμυρίων ανθρώπων, αναφέρει το BBC. Με το κλείσιμο των συνόρων, το 2020, σταμάτησαν και οι εισαγωγές σιτηρών, χημικών λιπασμάτων ή αγροτικών μηχανημάτων από την Κίνα Οι συνοριοφύλακες της Βόρειας Κορέας έχουν εντολή να πυροβολήσουν όποιον επιχειρήσει να περάσει τα σύνορα, δυσκολεύοντας ακόμη και το λαθρεμπόριο τροφίμων.

Σύμφωνα με έναν τοπικό έμπορο, ονόματι Myong Suk από το BBC, σχεδόν τα τρία τέταρτα των προϊόντων στις αγορές στα βόρεια της χώρας προέρχονταν από την Κίνα. Πλέον οι αγορές είναι «άδειες». Η Σουκ είπε ότι αυτή και ολόκληρη η οικογένειά της τρώνε "εξαιρετικά λίγο" και ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να χτυπούν την πόρτα της και να της ζητούν να τους δώσει κάτι να φάνε.

 

Κιμ Γιονγκ Ουν: Έρχεται μια νέα «Πορεία βασάνων» - άμεση αναφορά στον τρομερό λιμό του 1994-1998 στη Βόρεια Κορέα

 

Ο Ji Yeoan είπε επίσης για ανθρώπους που αυτοκτόνησαν από απελπισία επειδή δεν είχαν τίποτα να φάνε. Κάποια στιγμή, η Βορειοκορεάτισσα διηγήθηκε ότι δεν έτρωγε τίποτα για δύο ημέρες και είπε ότι εκείνες τις στιγμές νόμιζε ότι θα πέθαινε στον ύπνο της.

Στη δεκαετία του 1990, η Βόρεια Κορέα κυριεύτηκε από έναν καταστροφικό λιμό που σκότωσε τρία εκατομμύρια ανθρώπους. Ακόμη και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή: ο δικτάτορας κάλεσε, τον Απρίλιο, μια νέα «Πορεία βασάνων» ενόψει των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ασιατική χώρα.

Ο όρος «πόρπη που υποφέρει» χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στον τρομερό λιμό που αντιμετώπισε η Βόρεια Κορέα μεταξύ 1994 και 1998 σε μια ομιλία του σε μέλη του Εργατικού Κόμματος. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει επίσης πει στο παρελθόν ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «τη χειρότερη κατάσταση από ποτέ», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, των κυρώσεων των ΗΠΑ ή των φυσικών καταστροφών, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση με την τραγωδία από 1994-1998.



 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ