Βορειοκορεάτες χάκερ έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 2022, σύμφωνα με την Wall Street Journal και άλλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα κεφάλαια αυτά φέρονται να έχουν χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ).
Η χώρα έχει εκπαιδεύσει χάκερ να προσποιούνται υπαλλήλους και τεχνικούς για να εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ένας μηχανικός που εργαζόταν για μια εταιρεία παιχνιδιών blockchain ήρθε σε επαφή με έναν υπεύθυνο προσλήψεων μέσω του LinkedIn σχετικά με μια αγγελία για μια θέση εργασίας. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, ο υπεύθυνος ήταν στην πραγματικότητα χάκερ. Ο μηχανικός έλαβε ένα έγγραφο στο πλαίσιο της συνέντευξης για την δουλειά, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ένας κακόβουλος κώδικας που έδωσε στους χάκερ πρόσβαση στον υπολογιστή του, οδηγώντας τελικά στην κλοπή 600 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα.
«Η πραγματική έξαρση τον τελευταίο χρόνο ήταν εναντίον κεντρικών υποδομών κρυπτονομισμάτων σε όλο τον κόσμο που κατέχουν μεγάλα ποσά, όπως το Sky Mavis, οδηγώντας σε περισσότερες ληστείες μεγάλης κλίμακας», δήλωσε πρόσφατα η Αν Νιούμπεργκερ, η οποία υπηρετεί ως αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον κυβερνοχώρο και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Οι κυβερνοεπιθέσεις αυτές ξεκίνησαν το 2018 και συνέχισαν να κλιμακώνονται, με περισσότερες από 40 επιτυχημένες επιθέσεις να έχουν αναφερθεί μόνο το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μελετών James Martin. Την περίοδο που σημειώθηκαν οι κλοπές υπήρξε αύξηση των δοκιμών πυραύλων στη Βόρεια Κορέα.
Είναι γνωστό ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη πραγματοποιήσει έξι πυρηνικές δοκιμές και οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα πραγματοποιήσει την έβδομη φέτος. Αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα της χώρας να προωθήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν. Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, η χώρα συνεχίζει να εκτοξεύει σημαντικό αριθμό βαλλιστικών και άλλων πυραύλων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.
«Οι συνολικές εξαγωγές της Βόρειας Κορέας το 2020 ανήλθαν σε αγαθά αξίας 142 εκατομμυρίων δολαρίων, οπότε δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι οι κλοπές κρυπτονομισμάτων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του έθνους», αναφέρει η Chainalysis σε έκθεσή της.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χάκερ χρησιμοποιούν συνήθως «mixers» για να «ξεπλύνουν» κρυπτονομίσματα, αναμειγνύοντας κρυπτονομίσματα πολλών χρηστών για να αποκρύψουν την πηγή των κεφαλαίων. Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση, το FBI επιβεβαίωσε ότι η ομάδα Lazarus, που συνδέεται με τη Βόρεια Κορέα, ήταν υπεύθυνη για την κλοπή κρυπτονομισμάτων αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο δίκτυο blockchain Horizon Bridge το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την έκθεση της Chainalysis, τα περισσότερα κρυπτονομίσματα που εκλάπησαν το 2022 προήλθαν από αποκεντρωμένα οικονομικά πρωτόκολλα (DeFi), αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 82%.