Με την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας στην Σικελία τον περασμένο Μάιο οι αρχές προχώρησαν σε κινοιτοποιήσεις ηφαιστειακής τέφρας και ακυρώσεις πτήσεων από και προς την περιοχή.
Στις 7 Ιουνίου 2023 εξερράγη και το ηφαίστειο της Κιλαουέα στη Χαβάη, με τις εικόνες να είναι απόκοσμες.
Στις 12 Ιουνίου 2023, δηλαδή πέντε ημέρες αργότερα, από «τον λήθαργο ξύπνησε» και το πιο ενεργό ηφαίστειο που υπάρχει στον κόσμο στις Φιλιππίνες και λέγεται Μαγιόν. Μάλιστα, από την εκτόξευση λάβας του συγκεκριμένου ηφαιστείου προέκυψε η επείγουσα προειδοποίηση 13.000 πολιτών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η δραστηριότητα των ηφαιστείων δεν αφορά σε συμπτώσεις αλλά σχετίζεται με σεισμούς και κινήσεις του εδάφους που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Αποκωδικοποίηση συμπεριφοράς του υπερηφαιστείου
Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το IFL Science, επί έξι χρόνια, χρησιμοποιούν ένα μοντέλο ώστε να περιγράψουν τη συμπεριφορά του Campi Flegrei, σε ό,τι αφορά τους σεισμούς, αλλά και την ανύψωση.
Το συγκεκριμένο ηφαίστειο που βρίσκεται κοντά στη Νάπολη έχει χαρακτηριστεί ως «υπερηφαίστειο», δεδομένου ότι πρόκειται για καλντέρα με διάμετρο μεταξύ 12 και 14 χιλιομέτρων και μέρος της βρίσκεται στη θάλασσα.
Στην γύρω από το ηφαίστειο περιοχή κατοικούν 360.000 άνθρωποι, η ζωή των οποίων εξαρτάται από την παρακολούθηση των κινήσεων του υπερηφαιστείου και τη δυνατότητα μοντελοποίησης.
Μία μελέτη Ιταλών και άλλων Ευρωπαίων ερευνητών που συνεργάστηκαν αποκαλύπτει πως το Κάμπι Φλεγκρέι - γνωστό ως «υπερηφαίστειο της Ευρώπης» - συμπεριφέρεται όπως είχε προβλέψει το μοντέλο «και μπορεί να πλησιάζει στην έκρηξη του».
Να σημειωθεί ότι η τελευταία έκρηξη του ήταν το 1538, «εν τούτοις είναι αρκετά ανήσυχο τα τελευταία 70 χρόνια», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης. «στις δεκαετίες του '50, του '70 και του '80 είχε αυξήσεις δραστηριότητας δύο ετών και την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια αργή αλλά σταθερή άνοδος στη δραστηριότητα. Η παραθαλάσσια πόλη Pozzuoli κοντά στο κέντρο της καλντέρας έχει ανυψωθεί σχεδόν κατά 4 μέτρα, ένα φαινόμενο γνωστό ως βραδυσεισμός».
Τον Απρίλιο, μόνο, καταγράφηκαν 600 σεισμοί - οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί σε διάστημα ενός μήνα.
Η Dr. Stefania Danesi από το INGV Bologna ενημέρωσε πως «δεν μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει υπόγεια. Αντίθετα, καλούμαστε να αποκρυπτογραφήσουμε τις ενδείξεις που μας δίνει το ηφαίστειο, όπως οι σεισμοί και η ανύψωση του εδάφους».
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι μια ρήξη είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα.
Ο καθηγητής Christopher Kilburn του UCL Earth Sciences, μέλος της ομάδας των ερευνητών, εξήγησε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η έκρηξη είναι εγγυημένη. Η ρήξη μπορεί να ανοίξει μια ρωγμή μέσω του φλοιού, αλλά το μάγμα πρέπει ακόμα να προωθηθεί στη σωστή θέση για έκρηξη. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζουμε το μοντέλο μας, το οποίο βασίζεται στη φυσική του τρόπου με τον οποίο σπάνε οι βράχοι, σε πραγματικό χρόνο σε οποιοδήποτε ηφαίστειο».
Όι σεισμοί, λοιπόν, στην Campi Flegrei καταδείχνουν αυξανόμενη πίεση που ασκείται από κάτω. Το σχέδιο των σεισμών υποδηλώνει ότι ο φλοιός δεν ανταποκρίνεται με ελαστικό τρόπο: αντί να τεντώνεται και να λυγίζει, σπάει.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τμήματα του ηφαιστείου γίνονται πιο αδύναμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σπάσει, παρόλο που οι πιέσεις που το χωρίζουν είναι μικρότερες από ό,τι ήταν κατά την τελευταία κρίση πριν από 40 χρόνια», πρόσθεσε ο Dr Nicola Alessandro Pino από το Παρατηρητήριο του Βεζούβιου, που εκπροσωπεί το Istituto Nationale di Geofisica e Vulcanologia (INGV) στη Νάπολη.