Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πούτιν: Θα αναπτύξουμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Η ουκρανική αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη των εδαφών που έχει προσαρτήσει παράνομα η Ρωσία έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με όσα τόνισε την Παρασκευή ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η ουκρανική επίθεση έχει αρχίσει, αυτό αποδεικνύεται από τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν πέτυχαν τους στόχους τους σε κανέναν τομέα λόγω του θάρρους των Ρώσων στρατιωτών και της σωστής οργάνωσης των στρατευμάτων».

«Μπορούμε να δηλώσουμε ότι όλες οι αντεπιθετικές προσπάθειες του Κιέβου απέτυχαν, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξακολουθούν να επιτίθενται» πρόσθεσε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες ημέρες οι Ουκρανοί έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στο μέτωπο, που ξεπερνούν το «κλασικό» ποσοστό.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκου, ειδικά εκπαιδευμένες ουκρανικές εφεδρείες απέτυχαν να διασπάσουν τις ρωσικές άμυνες στην περιοχή της Ζαπορίζια το βράδυ της Πέμπτης.

 

Η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα τον Ιούλιο στη Λευκορωσία

Η Ρωσία θα αρχίσει να αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία μετά τις 7-8 Απριλίου μόλις οι ειδικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας την πρώτη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μεταφορά εκ μέρους της Μόσχας τέτοιου είδους βομβών έξω από το έδαφος της Ρωσίας.

Περισσότερο από 15 μήνες μετά την έναρξη του μεγαλύτερου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός επεκτεινόμενου πολέμου δι' αντιπροσώπων που έχει στόχο να γονατίσει τη Ρωσία.

Τον Μάρτιο ο Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι θέλει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, προβαίνοντας σε μια προφανή προειδοποίηση προς τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με την υποστήριξή της προς την Ουκρανία

Οι μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την Ουκρανία και θα τη βοηθήσουν να υπερασπιστεί τον εαυτό της για όσο διάστημα χρειαστεί, από την αυτοκρατορικού τύπου αρπαγή εδαφών από την Ρωσία όπως την αποκαλεί το Κίεβο, η οποία απειλεί την επιβίωση του ουκρανικού κράτους.

«Έτσι τα πάντα γίνονται βάσει σχεδίου, τα πάντα είναι σταθερά» δήλωσε ο Πούτιν στον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο ενώ συζητούσαν τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στη θερινή κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η προετοιμασία των σχετικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται στις 7-8 Ιουλίου και θα ξεκινήσουμε αμέσως δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των κατάλληλων τύπων όπλων στο έδαφός σας», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Λουκασένκο απάντησε: «Ευχαριστώ Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα με τα οποία απειλεί ο Πούτιν

Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να περιγραφούν ως πυρηνικά «χαμηλής απόδοσης» που προορίζονται να να χρησιμοποιηθούν σε πεδία μάχης και όχι εναντίον πόλεων, για παράδειγμα.

Ωστόσο προκαλούν ραδιενεργές εκρήξεις και άλλα θανατηφόρα αποτελέσματα, πέρα από τη ζημιά που προκαλεί η ίδια η έκρηξη.

Οι κεφαλές μπορούν να εκτοξευθούν μέσω πυραύλων, τορπιλών και βομβών βαρύτητας από ναυτικές, αεροπορικές ή χερσαίες δυνάμεις, ακόμη και να μεταφερθούν οδικώς σε μια περιοχή και να πυροδοτηθούν επιτόπου.

Οταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ρωσία είχε περίπου 22.000 TNW ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν περίπου 11.500.

Τα περισσότερα από αυτά τα όπλα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μη διάδοσης, υποτίθεται ότι έχουν αποσυναρμολογηθεί ή βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής προς αποσυναρμολόγηση.

Η Ρωσία έχει στο οπλοστάσιό της 1.000 έως 2.000 κεφαλές – 10 φορές περισσότερες από την Ουάσιγκτον – για μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, αναφέρει έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (CRS)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ