Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιθουανίας έκρινε σήμερα, Τετάρτη (7/6), αντισυνταγματικό έναν νόμο του 2021 που επιτρέπει στις αρχές να κρατούν όλους τους μετανάστες κλεισμένους επί μήνες σε κέντρα κράτησης αν ο αριθμός τους αυξηθεί πολύ, σύμφωνα με την ερτ.
Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο τον Ιούλιο του 2021 που επιτρέπει την κράτηση όλων των μεταναστών χωρίς έγγραφα έως και έξι μήνες και περιορίζει τα δικαιώματά τους στην άσκηση έφεσης.
Το μέτρο είχε σκοπό να αποτρέψει τους μετανάστες από το να διασχίζουν σε μεγάλους αριθμούς τα σύνορα προς τη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Λευκορωσία, προκάλεσε όμως την κατακραυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Ο πρωθυπουργός Ίνγκριντα Σιμονάιτε είχε δηλώσει τότε πως η πολιτική αυτή θα απέτρεπε τους μετανάστες από το να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς την πιο εύπορη δύση της ΕΕ – προορισμό που προτιμά η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φθάνει σε έδαφος της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.
Στην απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε πως οι βουλευτές είχαν το δικαίωμα να νομοθετήσουν την κράτηση μεταναστών όταν εκτοξεύεται οι αριθμοί τους, αλλά παραβίασαν το Σύνταγμα απαγορεύοντας την εξατομικευμένη αποτίμηση της κατάστασης ενός μετανάστη και αφαιρώντας το δικαίωμά τους να ασκήσουν έφεση σε δικαστήριο.
Οι βουλευτές περιόρισαν «το δικαίωμα στην ελευθερία περισσότερο από όσο ήταν απαραίτητο προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνοντας την ετυμηγορία.
Η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα έφεσης που είχε ασκήσει Ιρακινός μετανάστης εναντίον της εξάμηνης κράτησής του το 2021-2022 την οποία είχαν απορρίψει κατώτερα δικαστήρια.
Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες εισήλθαν σε αυτή τη δημοκρατία της Βαλτικής των 2,7 εκατ. κατοίκων από τη Λευκορωσία το 2021, κυρίως Ιρακινοί πολίτες. Η κυβέρνηση άρχισε να στέλνει όλους τους μετανάστες πίσω στα σύνορα από τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς και το κοινοβούλιο μετέτρεψε την πρακτική αυτή σε νόμο τον Απρίλιο του 2023, απορρίπτοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.